Alimente care provoacă acnee. Despre legătura dintre acnee și alimentație

Alimente care provoaca acnee

 

Te confrunti cu acneea și disperi când vezi că nu poți scăpa de ea? Trebuie să știi că sunt alimente care provoacă acnee iar astfel de probleme se pot agrava. Acneea își poate face apariția din cauza mai multor factori: de la predispoziția genetică, fluctuații hormonale, greutate corporală, procese inflamatorii ți până la stresul emoțional.

Ei bine, indiferent de cauză este foarte important să-ți ajuți organismul să combată problemele cu care se confruntă și, poți face asta cel mai bine prin alimentatie. Îți venim în sprijin și îți spunem ce alimente care provoacă acnee trebuie să eviți.



Ce este și cum se instalează acneea?

Este o afecțiune inflamatorie cronică la nivelul pielii care poate apărea sub diferite forme pe față, brațe, umeri, spate, de obicei în zonele cu mai multe glande sebacee. Mâncând alimente care provoacă acnee orice situație incipientă de acnee poate scăpa de sub control.

Concret, glandele sebacee sunt stimulate de hormonii masculini din organism atât la femei cât și la bărbați și, influențează cantitatea de sebum eliberată. Dacă celule pielii care conturează porii nu se exfoliază cum trebuie, vor astupa porii iar excesul de sebum și porii astupați vor favoriza dezvoltarea bacteriilor. Trebuie să știi că apelând în exces la alimente care provoacă acnee poți avea probleme chiar dacă nu aveai acnee.

Tipuri de leziuni provocate de acnee

Acneea poate fi de mai multe feluri iar leziunile provocate arată diferit. Evitand consumul de alimente care provoacă acnee le poți reduce, dar iată cum le recunoști:

  1. Punctele albe – de dimensiune mică, sub piele și rămân albe pentru că nu au contact cu exteriorul,
  2. Punctele negre – tot de dimensiuni mici însă, porii sunt deschiși iar în contact cu aerul substanțele conținute se oxidează și devin negre,
  3. Papulele – umflături rozalii sau roșii la suprafața pielii, tari și dureroase,
  4. Pustule – sunt roșii și au puroi în vârf, cunoscutele coșuri,
  5. Nodulii – tot sub forma unor umflături cu structură solidă și dureroasă, dar de culoarea pielii pentru că sunt în adâncime în piele,
  6. Chisturile – sunt la suprafața pielii și conțin puroi sunt dureroși și provoacă cicatrici.

Chiar există alimente care provoacă acnee?

Ei bine, încă de pe la începutul anilor 1900 oamenii de știință au speculat că ar exista o legătură între alimentație și acnee. Alții, spuneau că nu ar exista alimente care provoacă acnee, dar în 2002 discuția a fost reluată tocmai pentru că numărul celor care se confruntau cu acneea a crescut, în lume.

Au fost realizate studii în diferite societăți occidentale și non-occidentale și au acordat atenție dietelor subiecților. Au constatat că există alimente care provoacă acnee și au făcut o legătură cu produsele lactate.

Desigur, alimentația nu este singurul factor care poate provoca acneea. Studiile au mai arătat că adolescenții care trăiau în medii rurale aveau o incidență a acneei de 16% în timp ce adolescenții din societățile moderne de peste 45%.

Efectele consumului de alimente care provoacă acnee

Ca să înțelegi cum se petrece totul și cum alimentele influențează formarea acneei, trebuie să știi că totul se reduce la indicele glicemic. Astfel, unele alimente cresc glicemia mai repede decât altele. Din gama de alimente care provoacă acnee sunt cele care cresc rapid glicemia iar insulina crescută va determina organismul să producă mai mult sebum crescând, totodată, riscul apariției acneei.

Prin urmare, încearcă să reduci consumul de alimente care provoacă acnee precum orezul alb, pastele, pâinea albă deci, carbohidrații care cresc rapid glicemia și cele bogate în zahăr (dulciurile).

Alimente care provoacă acnee

Oamenii de știință au încercat de-a lungul timpului să studieze gama de alimente care provoacă acnee și să stabilească opusul, adică diete care să combată acneea. Mai jos, găsești șapte alimente pe care ar fi bine să le eviți.

1.     Carbohidrații procesați și zahărul

În această categorie de alimente care provoacă acnee includem: pâinea și deserturile din făină albă, pastele din făină albă,  orezul alb, sucurile și zahărul de orice fel.

2.     Lactatele

Lactoza din lapte crește insulina și, totodată, predispoziția la acnee, apelează la laptele de cocos sau de migdale.

3.     Fast food – alimente care provoacă acnee

Acești carbohidrați rafinați și grăsimile din aceste alimente sunt, în general, toxici pentru organism și influențează negativ producția de hormoni.

4.     Alimente bogate în Omega – 6

Acești acizi se regăsesc în uleiul de porumb și soia, au capacitatea de a provoca inflamații în organism. Alimentele bogate în Omega – 3 însă, sunt mai potrivite.

5.     Pudra proteică din zer

Dacă utilizezi suplimente proteice pentru a împlini planul de antrenament și creșterea mușchilor, ai grijă. Acestea pot provoca acnee.

6.     Alimente care provoacă acnee și la care ai intoleranță

Alimentele la care ai intoleranță sunt acelea confundate de organism ca fiind amenințare și declanșează răspuns care provoacă inflamații în organism iar acneea este favorizată într-un organism inflamat.

Evită sau redu cât de mult poți să consumi alimente care provoacă acnee mai ales dacă te confrunți deja cu aceasta.