Oboseala, lipsa de vlaga sau insomniile pot fi remediate prin consumul de alimente care au rolul de a impulsiona organismul sa fie mai activ. In locul suplimentelor sau al energizantelor incearca sa consumi cat mai multe alimente naturale pentru a combate starea de moleseala. Broccoli, merele, ouale, spanacul, fructele de padure si nucile se numara printre “energizantele” pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta zilnica.
Broccoli contine coenzima Q10
Broccoli este una dintre cele mai sanatoase legume deoarece este o sursa importanta de vitamine (A, B6, B12), acid folic, calciu si fibre. De asemenea, ea contine si coenzima Q10, cel mai important factor de regenerare a activitatii celulare. Broccoli actioneaza cu succes asupra starilor de oboseala, consumul acestei legume fiind recomandat in fiecare saptamana.
Merele previn aparitia surmenajului
Pe langa faptul ca au putine calorii, merele sunt bogate in fibre, flavonoizi (antioxidanti hidrosolubili), vitamine (A, B1, B2 si C) si substante nutritive, precum fosfor, magneziu, fier si potasiu. Ele au proprietati digestive si diuretice si combat astenia fizica si intelectuala, anemia si surmenajul.
Ouale contin vitamine din complexul B
Ouale furnizeaza o cantitate mare de proteine, aminoacizi, vitamina A, acid folic, vitamine din complexul B, fier, calciu, fosfor si potasiu. Unele vitamine din complexul B – tiamina, riboflavina, vitamina B12 si B6 – contribuie la producerea energiei in organism. De asemenea, proteinele din oua stimuleaza masa musculara, puterea si functiile organismului la persoanele de toate varstele.
Spanacul asigura aportul necesar de fier
Spanacul are un continut ridicat de fier, magneziu, potasiu si vitamina B. Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Unul dintre principalele roluri ale fierului este acela de a asigura energie prin oxigenul pe care il transporta catre celulele din organism. Deficienta de fier poate duce la aparitia anemiei feriprive, care are ca simptome oboseala, lipsa energiei, probleme de concentrare, insomnii si lipsa apetitului.
Fructele de padure sunt bogate in antioxidanti
Intre mesele principale poti sa te revigorezi cu o portie de fructe de padure. Afinele, murele, zmeura, coacazele negre si cele rosii, pe langa faptul ca sunt delicioase, contin multa vitamina C, sunt bogate in antioxidanti, au putine calorii si iti dau energie pe tot parcursul zilei.
Nucile combat oboseala musculara
Nucile, alunele, arahidele si migdalele se numara printre alimentele recomandate pentru cresterea energiei. Toate sunt o sursa excelenta de magneziu, oligoelement care lupta impotriva oboselii resimtite la nivelul masei musculare, si triptofan, un aminoacid ce ajuta la reducerea anxietatii si tensiunii nervoase, contribuind la inducerea somnului natural. O doza zilnica de nuci, alune, arahide sau migdale este ideala, insa este indicat consumul moderat, deoarece au un continut ridicat de calorii.
Text: Elena Diaconu