Alimente care cresc cu 50% riscul de a face diabet si alte boli grave

shutterstock_17421967Nu e nevoie de prea multe greseli in alimentatie ca sa fii expus riscului de a face diabet: doar 2 felii de bacon consumate zilnic, un carnat, un hamburger mic ori cateva felii de salam pot creste cu 50% riscul de a te imbolnavi de diabet.

Cercetatorii au descoperit ca doar 100 g de carne rosie pe zi, adica jumatate dintr-o friptura normala, cresc cu o cincime posibilitatea de a face diabet de tip 2. Carnea procesata insa, incluzand aici si produsele din carne tocata precum sunca si salamul, au un efect si mai daunator asupra sanatatii. Doar 50 g din aceste produse consumate zilnic (adica echivalentul unui carnat sau al cateva felii de salam ori bacon) cresc riscul de imbolnavire cu peste 50%. Cum putem evita acest risc? Inlocuind carnea rosie din dieta noastra cu alte alimente care contin proteine, cum ar fi nucile, orezul neprocesat sau branza cu continut scazut de grasime. Consumul de carne rosie creste drastic riscul dezvoltarii nu numai a diabetului, dar si a bolilor de inima sau a unelor forme de cancer. De aceea, Departamentul pentru Sanatate din Marea Britanie recomanda deja populatiei sa nu manance mai mult de 500 de grame de carne rosie pe saptamana (echivalentul a 3 carnati, o friptura sau 3 felii de carne de oaie).

Text: Bianca Badescu

Sursa: dailymail.co.uk