Usturoiul, pe langa faptul ca este un condiment gustos ce da o aroma deosebita mancarurilor, este un aliment sanatos si un adevarat remediu naturist in cazul multor afectiuni. Insa, pentru a ne bucura papilele gustative sau a ne folosi de proprietatile sale antivirale, usturoiul trebuie consumat in stare pura, fapt ce nu este pe placul tuturor din cauza mirosului sau pregnant. Sulfura de metil alil este acea substanta responsabila si de damful intepator si nu poate fi metabolizata de organism, iar efectul sau nu poate fi combatut doar cu pasta de dinti sau guma de mestecat, deoarece aceasta, odata intrata in sange, ajunge in plamani si este eliminata la fiecare expiratie. Astfel, va prezentam in continuare cateva alimente care au proprietatea miraculoasa de a anihila mirosul neplacut de usturoi si de a reimprospata respiratia.
Marul
Marul ocupa loc fruntas in acest clasament, avand cea mai mare putere de combatere a mirosului de usturoi. Studiile au demonstrat ca polifenolii din fruct sunt substantele responsabile de inhibarea damfului, acestea comportandu-se ca niste veritabili antioxidanti. In plus, marul are capacitatea de a curata dantura la fel de bine ca o periuta de dinti. Dupa o masa in care ati consumat usturoi, mancati cu incredere un mar si abia apoi spalati-va pe dinti.
Patrunjelul si spanacul
Folosit deseori alaturi de usturoi in retetele culinare, patrunjelul este un bun aliat al imunitatii, dar si un bun adversar al mirosului cauzat de acesta. Adaugarea patrunjelului in sosul de usturoi ii scade gustul intepator, insa nu este suficient pentru a reduce si mirosul. Ceea ce trebuie sa faceti este sa mestecati dupa masa o mana de patrunjel, impartit in 3 sau 4 reprize, si apoi sa va spalati pe dinti. De asemenea, spanacul contine si el polifenoli si este recomandat in anihilarea mirosului de usturoi, insa nu este tocmai o placere sa-l mestecati crud.
Menta si busuiocul
Aceste doua condimente au proprietatea de a improspata respiratia doar daca sunt consumate crude. Astfel, rupeti cateva frunze de menta sau busuioc, mestecati-le intens si apoi clatiti-va cu apa de gura sau spalati-va pe dinti. Menta are un gust placut si racoritor daca este mestecata cruda si este un bun remediu impotriva halenei.
Zeama de lamaie si ceaiul verde
Cercetatorii de la Universitatea Ohio din SUA au publicat un studiu in Journal of Food Science care atesta ca, alaturi de alimentele de mai sus, si ceaiul verde, dar si zeama de lamaie atenueaza mirosul neplacut de usturoi. Ceaiul verde contine cea mai mare cantitate de polifenoli din gama ceaiurilor, iar zeama de lamaie aduce beneficii in aceasta lupta datorita aciditatii sale ridicate. Spalati-va pe dinti si apoi clatiti-va gura de mai multe ori cu oricare dintre aceste doua lichide. Rezultatul va fi surprinzator si respiratia fresh.
Laptele
Studii anterioare au demonstrat ca laptele are capacitatea de a inhiba cu pana la 50% efectul sulfurii de metil alil si, implicit, de a reduce mirosul de usturoi. In acest caz, laptele gras castiga teren in fata celui degresat si, pentru un rezultat eficient, se recomanda sa fie baut chiar in timpul mesei.
Cum scapi de mirosul de usturoi ramas pe maini?
Atunci cand pregatim o reteta care contine usturoi, mirosul sau puternic se impregneaza pe maini si nu dispare prin simpla spalare cu sapun. In contraatac vin lamaia, cafeaua si bicarbonatul de sodiu. Tot ce trebuie sa faceti este sa va frecati mainile cu cafea macinata sau bicarbonat de sodiu si apoi sa va clatiti cu zeama de lamaie. De asemenea, sucul de lamaie combinat cu sare poate combate cu succes mirosul neplacut de usturoi ramas pe maini.
Text: Madalina Manole