Imbatranirea este un proces fiziologic pe care, din pacate, nu il putem evita. Este codat in genele noastre si incepe inca din ziua in care parasim pantecul primitor al mamei.
Ceea ce insa incercam sa facem fiecare dintre noi si inceraca si oamenii de stiinta, cu uneltele lor specifice, este gasirea de metode prin care sa se incetineasca respectivele modificari ce au loc in timp, in organismul nostru. In acest fel, nu numai ca semnele de batranete ar aparea mai tarziu, dar si calitatea vietii la batranete ar fi superioara, iar durata medie a vietii omului s-ar prelungi.
Leacuri de viata lunga
Evident, calea noastra catre varsta a treia este influentata de multi factori: genetici, ambientali, psiho-neurologici, sociali, dar si alimentari. O vorba din batrani spune ca unii oameni isi „sapa groapa cu dintii”. Nutritia este foarte importanta in orice etapa a vietii si poate fi un aliat pretios in fata batranetii. In decursul timpului, numeroase alimente sau bauturi au fost considerate a fi „leacuri de viata lunga”, reprezentand componente de baza si in medicina traditionala. Printre acestea, ceaiul, iaurtul, usturoiul, extractul de Ginseng, siropul de artar, vinul rosu. Pe cele mai multe le-a confirmat si medicina moderna, in sensul ca s-au dovedit a fi depozitare ale unor substante diverse cu functie antioxidanta.
Respecta echilibrul dietei
Antioxidantii, fie ei vitamine, minerale, pigmenti sau alt gen de compusi, sunt baza luptei organismului uman cu radicalii liberi, agenti ce cauzeaza uzura si degradarea corpului uman. Alaturi de ei, echilibrul global al dietei, respectarea raporturilor optime intre nutrienti, regularitatea consumului alimentar, evitarea exceselor si a posturilor nejustificate sau drastice, sunt tot atatea cai care concura la incetinitrea imbatranirii.
Oul, aliment anti-aging
Desigur, sunt alimente care contin cantitati sporite de antioxidanti si de nutrienti anti-aging, al caror consum este recomandat. Evident, pe primul loc regasim legumele si fructele proaspete. Acestea, consumate indeosebi sub forma de salata condimentata cu diverse ierburi aromatice, usturoi, otet natural, ulei de samburi de struguri, rapita sau masline, sunt utile la orice varsta. La fel, cerealele integrale, lactatele fermentate, leguminoasele, nucile si semintele. Un aliment cu reale virtuti anti-imbatranire este oul, indeosebi galbenusul acestuia, care este bogat in luteina si asigura sanatatea ochilor. Tinand insa seama ca acelasi aliment este foarte bogat in colesterol, trebuie ca ratia sa fie moderata.
In concluzie, o alimentatie cat mai diversa si bazata pe produse naturale, cat mai putin procesate si aditivate, poate fi un aliat de nadejde atat in lupta cu ridurile, cat si in cea de ansamblu pe care organismul nostru o poarta cu timpul.
Specialist igiena alimentatiei si nutritie