În condițiile în care toată lumea își dă cu părerea despre nutriție, credem că vocea unui medic cu multiple specializări în acest domeniu este mai mult decât binevenită.
Cu o atenție specială acordată alimentației creierului, care coordonează si condiționează echilibrul, armonia organismului, Educatia in Nutriție, dezvoltata de Dr Alina Epure aduce în prim-plan rolul alimentației în sănătatea mentală, fizică și emoțională, cu impact direct în longevitate.
Educația alimentara a copiilor începe cu prima linguriță de mâncare
„Atunci când vorbim despre alimentație este nevoie de foarte multă educație, care, din păcate, ne lipsește, nu avem nici în familie, nici la nivel de grădiniță, școală, liceu, facultate această preocupare către integrarea educației nutriționale, ca fiind fundația sănătății, a stilului de viață.
Cu atât mai mult când ne referim la alimentația copiilor, este important de sublinat că educația alimentară a copiilor începe cu prima linguriță de mâncare, din etapa diversificării, nu la adolescență sau când pleacă de acasă la facultate. Ba mai mult, aș merge și mai departe și aș spune că alimenția copiilor se definește încă din perioada intrauterină, când se formează circuitele neuronale responsabile de particularitățile lor metabolice, predispoziții, nevoi ale organismului pentru a fi în cea mai bună formă a sa.
Alăptarea este, de asemenea, o perioadă deosebit de importantă, când alimentația mamei este fundația pentru etapele ulterioare în relația cu hrana, pornind de la diversificare.
Încă de la prima linguriță de mâncare, din etapa diversificării, noi, părinții, avem un rol de formator de obiceiuri alimentare, pe care copilul le va dezvolta și le va însuși pe tot parcursul vieții. Atâta timp cât ne asumăm rolul de formatori pentru copiii noștri, sănătatea lor ar trebui să fie o prioritate pentru noi, să fie una dintre valorile pe care le transmitem copiilor noștri.
Să fim o sursă de inspirație pentru copiii noștri
Fiecare părinte poate face această educație nutrițională în funcție de propriile cunoștinte în acest sens, poate avea bucuria faptului că a mâncat copilul tot din farfurie, deși în mod inconștient, în fața televizorului sau a telefonului. Însă condiția esențială în absorbția nutrienților din farfurie este prezența la masă în mod conștient, evitând manipulările, recompensele, expunerile la lumea virtuală (televizor, laptop, telefon, tabletă etc.).
Pe parcursul copilăriei, apoi în perioada de adolescență, este necesar să ne implicăm în educația nutrițională, să fim o sursă de inspirație pentru copiii noștri, atunci când vorbim de alegerile alimentare, să aducem în prim plan alimentația personalizată, adaptată fiecăruia în parte, în funcție de contextul medical, intoleranțe alimentare, profil genetic, preferințe sau refuzuri alimentare.
Supraponderabilitatea, obezitatea reprezintă imaginea clară a unor excese alimentare, în special cu alimente ce prezintă un rol inflamator și odată cu această creștere în greutate noi anulăm șansa viitorilor adulți de a fi într-o forma bună de sănătate fizică, mentală, emoțională.
Cele trei principii de bază în alimentație
Dragi părinți, nu priviți numai la farfuriile goale, ci la ceea ce construiți în copiii dumneavoastră în relația cu alimentația, cum gestionați dependențele, ce faceți cu monotonia alimentară, cum aduceți acasă, la masă, educația stilului de viață, căci aceasta nu este responsabilitatea grădiniței, a școlii, a anturajului, ci este NUMAI responsabilitatea părinților. Orice persoană implicată în creșterea și dezvoltarea copiilor este obligatoriu să fie informată și să ia deciziile potrivite pentru fiecare copil în parte.
Indiferent de etapa de vârstă, este necesar să respectăm cele trei principii de bază în alimentație: varietate, cumpătare, echilibru. Alimentația zilnică se adaptează programului de la grădiniță, școală, astfel încât să reprezinte un suport energetic pentru buna funcționare a creierului. Pornind de la analize medicale, se stabilește un plan de alimentație personalizat, care să răspundă la nevoile zilnice ale fiecărui copil și care să asigure parcurgerea corectă, eficientă de la potențial la performanță, atât la nivel fizic, cât și cognitiv.”
Alina Epure este Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, fondator Nutribalance