Primăvara este anotimpul asteniilor, al virozelor și al alergiilor. Astăzi vom povesti despre alergiile acestei perioade și cum putem trece peste ele ușor. Acestea apar, cel mai adesea, din cauza polenului florilor, atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat când substanța din atmosferă pătrunde în organism.
Farmaciștii Catena recomandă Oftapic Allergy, o soluție oftalmica, sterilă, lubrifiantă, hidratantă, calmantă, protectoare și reconfortantă, izotona, biocompatibilă. Această soluție tampon pentru ochi roșii și iritați conține extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum). Picături de ochi potrivite și pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.
Atunci când particulele de polen ajung în organism, sistemul imunitar percepe polenul ca fiind un intrus. Acesta încearcă să se protejeze și eliberează anticorpi: substanțe care în mod normal identifică și atacă bacteriile, virusurile și alte cauze de îmbolnăvire a organismului.
Cele mai cunoscute plante care declanșează alergiile primăvara sunt: aninul, frasinul, plopul, fagul, cedrul, chiparosul, ulmul, hicoriul, ienupărul, arțarul, dudul, stejarul, măslinul, palmierul, pinul, salcia, păiușul, secara, iarba-câmpului și vernalul.
Cum se manifestă alergiile?
Cele mai frecvente simptome provocate de alergii sunt:
- Tusea seacă
- Strănutul
- Umflarea feței
- Durerile de cap
- Nasul înfundat și senzația de sufocare
- Lăcrimarea frecventă și înroșirea ochilor
- Mâncărimea pielii și apariția petelor roșiatice
Alergiile pot să dispară prin întreruperea contactului cu alergenul care a declanșat reacția, când acesta poate fi identificat, prin terapie medicamentoasă sau prin imunoterapie, pentru anumite tipuri, prescrisă de medicul de specialitate.
Specialiștii recomandă ca, pentru tratarea alergiilor de primăvară, să folosim:
- Antihistaminice, pentru reducerea senzației de strănut și mâncărimea;
- Decongestionantele, pentru micșorarea vaselor de sânge din căile nazale, pentru a elibera starea de sufocare și de umflare a feței;
- Spray-ul nazal, pentru desfundarea căilor nazale. Spray-ul nazal cu steroizi reduce inflamația, iar cel pe bază de sodiul Cromolyn previne febra cauzată de fân.
- Picăturile de ochi ajută în cazul mâncărimilor oculare și în cazul ochilor înlăcrimați și inflamați.
Farmaciștii Catena recomandă în perioadele stresante, precum cele în care avem de dat examene sau când avem de dus la bun sfârșit anumite proiecte profesionale, dar și când ai nevoie de un aport de energie și este foarte important să avem grijă de sistemul imunitar, un supliment pe măsură. Susținătorul nostru este Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne oferă energie și ne ajută să ne concentrăm întreagă zi și are un gust delicios de căpșune.
O altă soluție ar fi vaccinarea. Există mai multe tipuri de vaccinuri injectabile și sublinguale, pentru combaterea alergiilor, acreditate de UE. Aceste vaccinuri reînvață sistemul imunitar să funcționeze corect. Se necesită o repetare a vaccinului pe o perioadă de 3-5 ani.
Cum poți evita alergiile?
Dacă ești o persoană alergică, în general, există șanse de 80% ca aceasta să ți se manifeste în fiecare an. Însă, poți încearca să previi simptomele dacă urmezi câțiva pași. În primul rând, dacă locuiești într-o zonă în care există una dintre plantele enumerate mai sus, trebuie să ai în vedere că geamul de la cameră ar trebui să stea cât mai mult închis. Atunci când aerisești, ai grijă să nu stai niciodată în încăpere sau să folosești o mască de protecție.
Un alt sfat ar fi să nu întinzi rufele proaspăt spălate afară, pentru că polenul se poate așeza pe ele. Cel mai bine este să le usuci un pic în casă, lângă o sursă de căldură.
De asemenea, în fiecare seară ar trebui să faci duș, pentru a scăpa de polenul care s-ar fi putut prinde pe haine, piele sau păr. Iar, în ultimă instanță, și mai costisitor, poți instala un purificator de aer care să-ți filtreze constant aerul din încăpere, tu nemaifiind nevoită să aerisești atât de des.
Photo: Freepik