In mod obisnuit, sistemul imunitar contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imunitar identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor.
La expunerea ulterioara a organismului la aceeasi mancare, celulele mastocitare elibereaza substante chimice, cum ar fi histaminele care duc mai apoi la anumite simptome neplacute cum ar fi: umflarea, mancarimea si inrosirea pielii, varsaturi, diaree, tuse, respiratie suieratoare; umflarea buzelor si a gatului si mancarimi ale ochiilor.
Aceste reactii, in general, se produc la putin timp dupa ce ati mancat, si in cel mai rau caz pot aparea reactii cum ar fi anafilaxia care este o reactie alergica severa care, odata declansata, nu ofera prea mult timp de interventie. Simptomele apar in primele minute sau chiar in primele secunde dupa expunerea la un anumit alergen.
Putem deveni brusc alergici la un produs?
Mult timp am fost sceptici cu privire la persoanele care pretind ca au alergii alimentare. In urma unui sondaj facut in 2008 de catre Food Standards Agency a furnizat dovezi clare ca numai 70% din adultii din Marea Britanie sufera de o amenintare reala a alergiei alimentare, cel mai frecvent intalnite fiind cele la nuci, peste, lactate, oua, soia si grau. O alergie alimentara clasica poate fi o problema serioasa de sanatate, nefiind constientizata si tratata adecvat.
Alergiile alimentare afecteaza si batranii
Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza. Pana la 10-15% dintre adultii de provenienta nord-vest europeana prezinta intoleranta la lactoza. Cei care au intoleranta la produsele lactate, au din cauza consumului exagerat. E greu de spus de ce o alergie sau o intoleranta se dezvolta mai tarziu in viata, insa se pot manifesta si de la infectii, boli sau datorita stilului de viata, care slabeste sistemul digestiv.
Mergi la medic!
Pentru a pune diagnosticul de alergie alimentara, doctorul va incepe cu afectuarea anamnezei si a examenului fizic. Dupa care ti se vor pune intrebari detaliate in legatura cu simptomele si frecventa lor. Este important ca medicul sa descopere daca pacientul are alergie sau intoleranta la un anumit aliment. Se mai pot face de asemenea si teste de intradermoreactie, o proba biologica folosita pentru aprecierea starii de rezistenta a organismului fata de anumite boli contagioase. Rezultatul testului se aprecieaza in functie de reactii, astfel incat reactia pozitiva este produsa de fenomenele alergice rezultate din unirea anticorpilor preexistenti in organism cu substanta injectata intradermic (antigen extras din agentul patogen respectiv) si arata existenta acelei infectii in organism, iar reactia negativa arata ca nu exista anticorpi si ca organismul nu sufera de boala respectiva.
Bine de stiut:
• 1 din 70 de adulti prezinta simptome reale ale alergiei alimentare;
• 10-15% dintre adultii de provenienta nord-vest europeana, prezinta intoleranta la lactoza.
• O adevarata alergie implica o reactie imunitara imediata, la un anumit aliment (nuci, peste, fructe de mare, s.a.m.d).
• Exista doar doua teste clinice pentru depistarea alergiilor alimentare, unul de sange- IgE- si un test prin inteparea pielii (SPT).
• Singura modalitate 100% sigura de a scapa de o alergie este excludere alimentelor suspectate.
ALTE PRODUSE CARE DUC LA ALERGII ALIMENTARE
Produse lactate
Intoleranta la lactoza apare atunci cand organismul nu poate digera zaharurile din lapte. Aceasta poate duce la probleme digestive si eczeme.
Nuci
Reactiile alergice la nuci pot varia de la reactii usoare pana la foarte severe si iti pot pune uneori viata in pericol.
Graul
Boala celiaca este o tulburare intestinala cauzata de gluten, care este de fapt o proteina care se poate intalni in cele mai multe cereale (grau, secara, orz, ovaz). Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrienIelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). In Marea Britanie o persoana din 100 sufera de boala celiaca.
Fructe de mare
O alergie la peste sau fructe de mare poate incepe inca din copilarie si probabil va va urmari pe tot parcursul vietii. Persoanele alergice la un anumit tip de peste sau scoici sunt adesea sfatuite sa evite toate tipurile de fructe de mare.
Text: Andreea Popescu