Alergia la soare, invata cum sa o previi!

Alergia-la-soare-invata-cum-sa-o-previiMulte persoane sufera din cauza reactiilor neplacute produse de expunerea la soare. Cea mai frecventa este arsura solara, a carei intensitate variaza de la simpla inrosire a pielii pana la formarea de bule.

 

Fotodermatozele reprezinta reactii cutanate anormale sau exagerate la lumina. Cea mai frecventa fotodermatoza este eruptia polimorfa la lumina (afecteaza 10-20% din populatie). Afecteaza mai ales femeile tinere si se manifesta prin aparitia unei eruptii cutanate dupa prima expunere intensa la soare din an, primavara sau vara.

De obicei in cazul alergiei la soare apar mici ridicaturi de culoare rosie, de 3-5 mm (papule), pruriginoase, grupate pe zonele care au fost acoperite in sezonul rece (antebrate, decolteu), de obicei fara sa afecteze fata. Alergia la caldura debuteaza la cateva ore sau zile de la expunere si dispare dupa aproximativ 1 saptamana daca se evita soarele. In cursul verii respective pielea devine mai rezistenta la soare, dar eruptia se repeta de regula in fiecare an. Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antihistaminice orale si corticoizi topici.

 



Urticaria solara – o forma de alergie la soare

Urticaria solara se caracterizeaza prin aparitia de papule si placi urticariene (zone rosii de piele, supradenivelate, pruriginoase) pe zonele expuse. Debuteaza rapid, dupa 5-15 minute si dispar rapid, in 30 minute pana la 5 ore, dupa intreruperea expunerii la soare. Recidiveaza ulterior in cursul aceleiasi vacante si in fiecare an. Tratamentul consta in administrarea de antihistaminice orale si fotoprotectie. Se poate incerca inducerea tolerantei prin expunere progresiva si repetata la ultraviolete. Anumite medicamente administrate pe cale orala sau substante chimice aplicate pe piele pot induce reactii de fotosensibilitate chimica, caracterizate prin aparitia de zone rosii, inflamate si uneori pete maro pe zonele care au fost expuse la soare chiar si pentru o perioada scurta de timp.

 

Cum putem preveni alergiile la soare?

Pentru a preveni aparitia alergiilor solare este necesara utilizarea de creme de fotoprotectie UVB – UVA si expunerea treptata la soare. Antioxidantii de tip beta-caroten administrati cu o saptamana inainte si in timpul vacantei la mare au rol protector. Utilizarea de parfum, creme pentru tratamentul acneei, substante continute in cremele de fotoprotectie (PABA), contactul accidental cu anumite plante (pastarnac, telina, lamai, smochine) pot induce fotosensibilitate. Anumite antibiotice (tetracicilna, doxiciclina), medicamente folosite pentru tratamentul acneei, amiodarona, furosemidul cresc sensibilitatea pielii la soare.

 

Text: Dr. Rodica Negreanu

Medic specialist dermatolog