Alergia la frig

frig_sursaa_shutterstockReactia alergica la frig poate avea manifestari diverse. Cele mai frecvente dintre acestea vor fi descrise in continuare, alaturi de cateva sugestii de tratament prin metode naturale.
 
Urticaria este cea mai frecventa reactie alergica la frig (si totodata cea mai putin grava); este reprezentata de eruptii cutanate cu localizare predilecta in zonele expuse la frig, insotite de prurit. In ordinea frecventei de aparitie o alta manifestare a acestui tip de alergie este rinita, manifestata prin stranuturi dese, nas infundat, rinoree apoasa si tuse seaca. A treia manifestare este conjunctivita, insotita de lacrimare intensa, datorita obstructiei canalului lacrimo-nazal ceea ce impiedica drenajul normal al lacrimilor prin fosele nazale.
Criza de astm bronsic este cea mai grava manifestare a alergiei la frig. Ea apare la persoanele cu astm bronsic preexistent. Criza apare frecvent noaptea, cu senzatie de sufocare si tuse intensa.

Tratament
Tratamentul local al eruptiilor cutanate cauzate de frig se face cu comprese calde cu infuzie de musetel sau coada calului (o lingurita la un litru de apa). Tratamentul general al tulburarilor alergice ce apar la frig (inclusiv rinite, conjunctivite) se face prin consumul a 3-4 cani pe zi de ceai de urzici, la fiecare cana adaugandu-se cate o lingurita de bitter suedez. Se obtine astfel o bautura cu virtuti antialergice, utila in orice tip de alergie.
Homeopatia trateaza alergiile la frig prin diverse remedii tinand cont de locul manifestarii acesteia si de simptomatologia ce o acompaniaza. In conceptia homeopatica, acest tip de alergie apare la cei care au perturbate mecanismele proprii de aparare ale organismului si la care posibilitatile de adaptare la conditiile de mediu au fost modificate. Dupa tratarea manifestarilor acute, simptomatice, se va trata si fondul imunitar, pentru a preveni reaparitia acestor fenomene. In cele ce urmeaza, voi enumera cateva din principalele remedii homeopate folosite in asemenea cazuri.

Cum ne ajuta homeopatia?
Fara a avea pretentia de a fi completa, aceasta enumerare a remediilor si a actiunii lor are mai degraba rolul de a arata complexitatea si specificitatea metodei homeopatice.
– Rumex – remediu indicat atunci cand pielea si mucoasele sunt extrem de sensibile si exista prurit in diverse zone. Sunt prezente raguseala dupa expunere la frig si tusea seaca, obositoare, dupa cea mai mica inhalatie de aer rece.
– Rhus toxicodendron – remediul e indicat atunci cand exista o agravare a starii generale la vreme rece si umeda. Zonele afectate de frig sunt amortite, putand aparea dificultati la miscarea membrelor.
– Dulcamara – utila atunci cand apar afectiuni cutanate produse de expunerea la frig, vreme rece si umeda. Pe piele apare urticarie daca se sta mult in frig, exista prurit cu senzatie de arsura, iar mucoasele au secretii abundente.
– Urtica urens – e indicata in urticarie cu senzatia de arsura, furnicaturi si mancarime violenta; simptomele se agraveaza la aer rece.
– Lobelia – este indicata in cazul lipsei de aer datorata constrictiei la mijlocul toracelui, agravata de expunerea la frig.
– Aesculus – folositor in cazul secretiilor nazale apoase, subtiri, arzatoare, insotite de usturimi, ce apar la inhalare de aer rece.
– Allium Cepa – este un remediu util in cazul secretiilor nazale apoase, insotite de lacrimare abundenta dar neiritanta care se amelioreaza in aer liber.

Retineti!
Remediile homeopatice vor fi prescrise de la aparitie primelor simptome si sunt cu atat mai active cu cat fondul imunitar va fi tratat preventiv.  Pentru obtinerea efectelor dorite se va respecta intotdeauna indicatia medicului homeopat care poate prescrie nu numai un tratament simptomatic ci si unul de teren, cu efecte benefice asupra intregului organism.

Text: Dr. Ecaterina Bancila-Szanto, medic medicina generala
Competenta homeopatie
Cabinetul DENISA MEDICA ARAD
Tel. 0744.836.962