Să nu ne lăsăm păcăliți de numele acestei plante, care sună inocent, dulce. Polenul de ambrozie este cel mai agresiv alergen. Pe lângă o reacție alergică, poate provoca astm. Nu sunt multe plante alergice care au acțiune atât de activă și complexă asupra mucoasei și pielii umane.
Efectele negative ale ambroziei se fac resimțite de la sfârșitul lunii iulie și până la primul îngheț. Fiecare floare de ambrozie poate produce până la un miliard de boabe de polen care sunt transportate de vânt și răspândite pe sute de kilometri. Ambrozia produce de cel puțin două ori mai mult polen decât acum 100 de ani, iar nivelul de CO2 va crește și mai mult nivelul polenului în următorii ani. Consecința va fi creșterea numărului de îmbolnăviri de astm, febra fânului și alergii.
Simptome
Polenul de ambrozie sensibilizează puternic și produce, îndeosebi, reacții la nivelul aparatului respirator. Simptomele, sunt foarte intense:
- rinită alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase);
- conjunctivită alergică: inflamarea și înroșirea ochilor;
- atacuri de sufocare și strănut, respirație șuierătoare și sufocare la nivelul gâtului;
- erupții cutanate și febră.
Aceste simptome pot fi însoțite de o stare de disconfort și iritabilitate. În plus, pot apărea dureri de cap puternicie, tulburări de somn sau chiar insomnie, pierderea mirosului și a gustului, scăderea puterii de concentrare. Se întâmplă ca aceste simptome să fie confundate cu o răceală obișnuită.
Toate aceste simptome ar trebui să dispară sau cel puțin să-și piardă din intensitate după terminarea perioadei de polenizare, dar problema este că polenizarea durează foarte mult. În plus, putem resimți efectele deranjante chiar și atunci când ambrozia nu crește în apropierea noastră. S-au raportat cazuri de sensibilitate din locuri aflate la sute de kilometri depărtare de zona de înflorire. Polenul acestei buruieni este extrem de abundent și volatil.
Cum să evităm alergia, cum să ne tratăm?
Profilaxia este dificilă, deoarece nu putem evita contactul cu polenul. Se pot aplica regulile generale:
- nu se iese afară dimineața devreme – cantitatea de polen de ambrozie din aer este mai mare dimineața, de aceea este posibil ca simptomele cauzate de alergia la ambrozie să fie mai puternice în prima parte a zilei;
- la întoarcere acasă, mâinile și nasul se spală bine și se schimbă hainele purtate afară; polenul de ambrozie se poate depune pe piele sau pe haine;
- hainele se usucă în interior sau în uscătorul de rufe; lăsate afară, vor capta polenul de ambrozie din aer;
- atenție la alimentele care conține proteine similar cu cele din polenul de ambrozie, ce pot provoca o reacție alergică – banane, miere, pepene galben, semințe de floarea soarelui, de dovleac, etc.;
- ține ferestrele închise și folosește un aparat de aer condiționat cu un filtru special pentru purificarea aerului.
În cazul unei alergii puternice, trebuie consultat medicul. Nu uitați că în farmacii sunt disponibile preparate antialergice fără prescripție medicală. Printre acestea, se află comprimate și picături care inhibă acțiunea substanțelor ce irită mucoasele sau conjunctiva și care ameliorează simptomele alergiei și slăbesc acțiunea alergenilor.