Alcoolul a devenit o problema?

alcoolul_sursa_shutterstockAlcoolul, in afara de faptul ca intretine buna dispozitie, reprezinta si un izvor de sanatate. De foarte mult timp se vorbeste despre efectele benefice ale vinului si berii asupra inimii. Nimic mai adevarat! Insa, trebuie sa facem diferenta intre un pahar de alcool si mai multe, deoarece, daca acest obicei risca sa devina dependenta, atunci el va avea efecte negative asupra organsimului nostru.

Studii recente au scos la iveala faptul ca femeile care consuma bauturi alcoolice in exces se confrunta cu mai multe probleme sociale si de sanatate decat sexul opus.

 
TEST
Daca raspundeti afirmativ la cel putin una din intrebarile de mai jos este posibil sa aveti probleme cu alcoolul:
* Ati simtit vreodata nevoia sa nu mai beti alcool?
* Sunteti criticata de cei din jur din cauza consumului de alcool?
* Va simtiti vinovata pentru ca beti?
* Va este greu sa tineti ochii deschisi dimineata?
* Deveniti intristata, iritata sau furioasa dupa ce ati baut?
* Evitati prietenii sau anturajul din cauza consumului de alcool?
* Ascundeti alcoolul?
* Beti singura?

Cauzele alcoolismului
Pana la ora actuala, specialistii nu au reusit sa identifice cauzele care stau la baza alcoolismului, insa se pare ca el este strans legat de istoricul familial. Printre motivele enumerate de persoanele care au facut din consumul de alcool un mod de viata se numara: stari de anxietate,  depresii, tensiuni familiale, stresul, singuratatea, neincredea in sine sau insatisfactia in cuplu.

Cand alcoolul devine o problema!
In cazul in care ati inceput sa beti mai mult decat de obicei  si nu dati atentie acestui lucru, desi cei din jur va trag de maneca, atunci alcoolul reprezinta intr-adevar o problema. Iata si alte situatii care ar trebui sa va dea de gandit:
Ati incercat sa ocoliti alcoolul, insa nu ati reusit sa stati departe de el decat cateva zile;
* Renuntati la indatoririle de serviciu sau la treburile casnice din pricina consumului de alcool;
* Surprindeti remarci rautacioase despre acest obicei;
* Incepeti dimineata cu o bautura, dupa ce toata noaptea v-ati cinstit;
* Nu mai tineti minte ce ati facut dupa consumarea bauturilor alcoolice;
* Ati agresat pe cineva atunci cand erati sub influenta licorii lui Bachus; 

“Simptomele” alcoolismului
Stari de anxietate, accidente, suspiciuni, depresie, insomnie, lipsa interesului fata de propria persoana, randament scazut la locul de munca, tremuratul mainilor, concedii medicale etc.

Efectele alcoolului
De scurta durata: tulburarea vederii, scaderea puterii de concentrare, risc crescut de accidente etc.
De lunga durata: alcoolism, pierderea memoriei, piele deshidratata. Alcoolul reprezinta principala cauza a aparitiei cirozei hepatice si este strans legat de declansarea cancerului de san, a infarctului, a problemelor digestive si de iritarea mucoasei gastrice. In plus, alcoolul se face vinovat de multe dintre decesele survenite in urma accidentelor de circulatie. Cercetari recente au confirmat faptul ca femeile care consuma alcool in exces sunt predispuse la anxietate si la…afectiuni cerebrale. Pe de alta parte, alcoolul favorizeaza celulita (prin incurajarea consumului de grasimi si prajeli si retinerea apei in tesuturi). In ceea ce priveste efectele alcoolului asupra femeii insarcinate, trebuie sa se stie faptul ca hrana si bautura viitoarei mamici sunt si ale copilasului. Deoarece nimeni nu poate prognoza care este cantitatea de alcool pe care o poate bea o femeie insarcinata, ideal ar fi ca aceasta sa nu consume nici un pic de alcool.

Cand este momentul sa spuneti nu!
Renuntarea la alcool este singura modalitate prin care puteti pune capat problemelor din viata dumneavoastra. Nu este usor sa faceti acest pas, insa eforturile va vor fi rasplatite: o sanatate de fier, relatii bune cu familia, satisfactii la locul de munca. Daca ati decis sa faceti pasul, apelati la un medic sau la organizatiile de profil.

Pro si contra
Multe persoane sustin ca atunci cand sunt obosite, un pahar de alcool le ajuta sa treaca peste acest disconfort. De exemplu, 30 gr. de votca sau 40 ml de vin sunt de ajuns sa alunge oboseala. Din pacate, specialistii sustin ca daca insa, facem din asta o obisnuinta, starile de oboseala se vor intensifica si vom cadea victime depresiilor.
Este adevarat ca o cantitate redusa de alcool regleaza tensiunea arteriala, insa ea poate genera palpitatii. In plus, foarte multe bauturi alcoolice contin anumiti aditivi care afecteaza tensiunea sanguina. Trebuie retinut ca alcoolul are o influenta toxica asupra organsimului. Vinovata este o aldehida acetica, responsabila de numeroase tulburari organice.
Rusii folosesc votca (in amestec cu mierea si merele) pe post de remediu impotriva racelii. Combinatia alunga febra si durerile de gat. Nimeni nu cunoaste de unde a aparut aceasta superstitie si medicina moderna nu o accepta ca metoda de tratament. Votca nu creste imunitatea si nici nu este un remediu pentru durerile de gat.
Berea, o bautura la moda, este considerata o bautura alcoolica soft care nu are efecte daunatoare asupra organsimului. Nimic mai gresit! Faptul ca berea nu contine foarte mult alcool, nu inseamna ca este inofensiva. Dimpotriva, berea face rau inimii si ficatului. Si sa nu mai vorbim de faptul ca femeile uita sa puna la socoteala caloriile din bere.

 

Text: Mirela Marin