Alaptarea pe o perioada de cel putin 6 luni scade riscul aparitiei bolilor mintale la copil, avand un efect benefic asupra dezvoltarii creierului pe termen lung. Peste 98 la suta din femei vor sa alapteze, dar nu toate au aceasta posibilitate datorita unor complicatii suferite dupa nastere care cer antibioterapie sau chiar din cauza unei informari gresite asupra metodelor de alaptare sau a frecventei meselor. Specialistii neonatologi afirma ca, datorita supramediatizarii efectelor benefice ale laptelui matern, tot mai multe mamici aleg sa isi protejeze in mod natural copilul prin alaptare. Ultimul studiu efectuat de catre Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, cu ajutorul organizatiei Unicef, demonstreaza ca mai mult de 90 la suta din copii sunt hraniti la san in perioada pe care o petrec in maternitate. Insa, acelasi studiu releva ca, dupa o perioada de trei luni, mai mult de 60 la suta din mame iau hotararea de a opri definitiv hranirea la san, din motive diverse care pot include epuizarea sau problemele financiare care le obliga sa se intoarca la munca, chiar si in perioada concediului maternal.
Diversificarea, dupa 6 luni; intarcarea, dupa 2 ani
Ideal ar fi ca intarcarea copilului sa se efectueze dupa 2 ani, sau macar atata timp cat mama are lapte suficient de hranitor. Asta nu inseamna ca timp de doi ani copilul trebuie sa manance doar lapte, ci din contra, dupa saptamana a 17-a se indica inceperea diversificarii alimentare, pornind de la supe si creme de fructe sau de legume si terminand mult mai tarziu cu oua. Laptele matern este o minune a naturii care nu poate fi inlocuit cu nimic altceva. Acesta contine in principal proteine si anticorpi specifici, pe care mama i-a produs in timpul vietii. Toate componentele sale sunt specifice omului si atunci nicio formula de lapte artificial nu va compensa aceste beneficii, printre care mentionam protectia impotriva unor boli digestive si pulmonare.
Text: Alina Lupa