Nu exista aliment perfect, cu care sa putem supravietui sau chiar prospera pe o perioada de timp mai lunga. Ei bine, ca intotdeauna exista si o exceptie: laptele de mama.
Copilul se naste cu o greutate medie de 3 kilograme si creste spectaculos in primele saptamani hranindu-se exclusiv cu acesta. Mai mult, observatii si cercetari arata imensele beneficii pe care sugarul hranit la san le are. Aceste beneficii depasesc sfera somatica, ele se refera la protectia antiinfectioasa si antialergica. Merita amintit ca 6 luni de la intarcare copilul este in continuare aparat fata de microbi de anticorpii primiti de la mama prin lapte. Cu adevarat spectaculos este insa faptul ca si dezvoltarea neuropsihica este legata direct de alimentatia naturala, copiii hraniti cu lapte de mama avand un spor de inteligenta fata de cei hraniti artificial.
Alaptatul slabeste
Mama are si ea beneficii extrem de mari de pe urma alaptatului. Protectia fata de cancerul de san este dovedita si se pastreaza pe durate mari de timp. Apoi exista problema kilogramelor in plus dobandite in timpul sarcinii. Aproximativ 4 kilograme reprezinta exact depozitele de tesut adipos facute de corpul nostru pentru a ne sustine in perioada de alaptare. Daca renuntam la alaptat, kilogramele respective nu vor disparea batand din palme. Mai mult, cheltuielile energetice cu alaptatul sunt foarte mari, ceea ce permite femeilor sa piarda atat sporul ponderal destinat alaptarii, cat si alte eventuale kilograme ramase ca amintire nedorita de pe urma perioadei de graviditate.
Protectie fata de sindromul metabolic
Cercetari foarte recente au aratat ca alaptatul este un factor de protectie fata de sindromul metabolic, un conglomerat de factori de risc pentru bolile cardiovasculare si diabet care este intalnit, de regula, la persoanele supraponderale sau obeze. Sa mai adaugam si ca laptele de mama este steril si nu mai sunt necesare manevre laborioase si consumatoare de timp pentru pregatire. Si este… gratuit, ceea ce, in combinatie cu argumentele anterioare, conduce la concluzia clara ca ne aflam in fata unui aliment-minune. Unele femei cred ca alaptatul strica forma sanilor, lucru neadevarat. Eventuala modificare a formei sanilor este cauzata de schimbarile hormonale din timpul sarcinii, ca si remodelarii tesutului adipos din aria sanului, fara nicio legatura cu alaptatul.
Exista cazuri in care laptele de mama nu e bun pentru copil?
Unele femei considera ca laptele lor „nu este bun pentru copil”, fiind prea diluat sau, din contra, prea gras. Nu este adevarat, compozitia laptelui de mama fiind relativ uniforma si depinzand exclusiv de alimentatia mamei. Cu exceptia unor circumstante patologice grave, hotarate numai de medic, alaptatul este permis tuturor. In concluzie, alaptatul este un act deosebit, prin consecintele sale biologice si psihologice, din care si mama, si copilul nu au decat de castigat si in timpul caruia se vor stabili legaturi inefabile care vor dura, pentru ambii membri, intreaga viata.
Text: Dr. Corina-Aurelia Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie