Din ce in ce mai multi romani au plecat in strainatate in cautarea unui trai mai bun, iar copiii lor, ramasi in tara, se confrunta cu probleme emotionale serioase cauzate de lipsa parintilor din viata lor. Pentru a veni in ajutorul acestor copii si pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care ei se confrunta, trupa Voltaj a lansat proiectul “De la capat”, in parteneriat cu World Vision Romania si Habitat for Humanity Romania. Cu o melodie emotionanta si un videoclip pe masura, Voltaj ne invita pe toti sa sprijinim copiii fara posibilitati sa se dezvolte frumos, pentru ca ei “sunt lumea de maine”.
Poti schimba si tu viitorul unui copil din mediul rural, devenind “donator de viitor”, printr-o donatie lunara de 68 de lei. Cu aceasta suma, ajuti copilul sponsorizat, dar si comunitatea din care face parte, sa aiba acces la educatie si la servicii medicale. Fiecare donator primeste informari lunare despre progresele din comunitate si poate sa cunoasca copilul pe care il sprijna, ii poate scrie si se poate intalni cu el.
TONICA: Spune-ne mai multe despre proiectul “De la capat”…
Calin Goia (solist Voltaj): Odata cu lansarea acestei melodii care se numeste “De la capat”, vrem sa atragem atentia mai multor oameni la problema copiilor si a tinerilor din Romania, unii cu parinti plecati in starinatate, altii cu carente in educatie din cauza conditiilor in care traiesc. Este un semnal de alarma si in acelasi timp de chemare sa facem ceva concret. Tocmai de aceea a aparut site-ul www.delacapt.ro, un proiect de al nostru prin care oamenii, cu un simplu click, pot ajunge in programele celor doua organizatii si pot face concret ceva.
T: Putem dona 68 de lei pe luna unui copil…
C.G.: Da, prin intermediul World Vision puteti sa sponsorizati cu 68 de lei, cate 2,5 lei pe zi, pentru ca un copil sa aiba un mediu mai prietenos in care sa creasca, cu mai putine nevoi. Puteti sa ii sprijiniti si prin timp, oferindu-va voluntari in constructia de case, actiuni pe care le desfasoara Habitat for Humanity. Veti primi absolut toate progresele care se intampla in comunitatea acelui copil datorita sponsorizarii voastre.
T: Care sunt cele mai mari probleme ale copiilor cu aprinti plecati in strainatate?
C.G.: Psihicul copiilor este foarte afectat, am discutat cu pediatrii care spun ca trebuie sa avem mare grija pentru ca in adultul de maine vor ramane aceste sechele pe care le are din copilarie. Lipsa de afectiune este uneori mai puternica decat lipsurile materiale. Situatia este tragica si conform unor cifre sunt peste 300000 de copii in acesta situatie. In Suceava de exemplu, exista un sat cu 1200 de copii din care au plecat toti parintii.
T: Transmite-le un mesaj cititorilor nostri, de ce ar trebui sa se implice ina cest proiect, sa ajute?
C.G.: Noi suntem parinti, avem copii, orice parinte intelege foarte bine ce misiune are in momentul in care are copilul in brate. Parintii care pleaca nu pleaca din placere, pleaca de nevoie si tocmai din dorinta de a le asigura o existenta in regula copiilor lor. Noi trebuie sa ii ajutam prin toate mijloacele sa aiba o viata mai buna.
Text: Bianca Badescu