Cresterea pulsul inimii indica faptul ca organismul tau se confrunta cu o serie de probleme, de la dezechilibre alimentare, anxietate, sedentarism sau stres, pana la afectiuni medicale care necesita vizita la doctor.
Vizitele regulate la doctor si verificarea pulsului inimii pot anticipa si pot reduce considerabil problemele cauzate de tahicardie sau de insuficienta cardiaca. In plus, daca vrei sa eviti agravarea problemelor de sanatate, trebuie sa ai grija sa iti mentii un stil de viata sanatos si echilibrat. Iata riscurile la care te expui daca prezinti simptomele unui puls cardiac marit, dar si cateva sfaturi si remedii de care trebuie sa tii cont pentru a avea o inima sanatoasa.
Cum apare tahicardia?
Indiferent de cauzele care au dus la aparitia acesteia, tahicardia este o problema de sanatate destul de grava. Ea poate fi cauzata atat de anumite afectiuni ale organismului, cat si de un stil de viata nesanatos. Asadar, putem vorbi despre probleme precum sedentarismul, stresul sau anxietatea, care in timp pot duce la dereglari ale pulsului si la cresterea sa anormala. Totodata, obiceiurile alimentare nesanatoase si consumul excesiv de alcool si nicotina produc, in timp, efecte care pot fi nocive pentru inima si nu numai.
Pe langa cauzele enumerate mai sus, un puls crescut al inimii poate fi provocat si de probleme de sanatate deja existente si, tocmai de aceea, este indicat sa mergi la doctor in mod regulat pentru a preintampina agravarea acestora si aparitia tahicardiei. Factorii medicali care cauzeaza cresterea anormala a pulsului pot fi boli congenitale ale inimii, infectii, boli cardiace, valvulare, anemie, ateroscleroza sau tesuturi cardiace afectate in urma unei boli a inimii.
Desi exista cazuri in care tahicardia nu prezinta simptome, trebui sa stii ca printre cele mai frecvente simptome care pot totusi sa-ti dea de gandit se numara ameteala, lesinul, respiratie greoaie, stari de slabiciune si dureri in piept.
Care sunt efectele tahicardiei?
Odata instalata, tahicardia netratata poate duce catre probleme grave de sanatate si uneori chiar spre accidente vasculare cerebrale sau infarct. Un puls marit afecteaza in primul rand capacitatea inimii de a pompa sange in organism catre organele vitale si astfel pot aparea o serie de probleme serioase.
Cheagurile de sange – pulsul marit forteaza contractarea muschiului inimii, iar sangele poate fi blocat in ventricule unde se pot forma cheaguri de sange. Odata ce apar aceste cheaguri de sange, ele blocheaza fluxul sangvin si poate aparea infarctul miocardic. Daca aceste cheaguri de sange vor fi pompate in afara inimii, pot ajunge la arterele creierului, unde vor bloca fluxul de sange, favorizand astfel lipsa de oxigenare a creierului si aparitia accidentului vascular cerebral.
Lesinul – capacitatea inimii de a pompa sange in organism este redusa semnificativ din cauza unui puls crescut. Astfel, organele nu vor mai primi suficient oxigen si pot aparea starile de lipotimie. Cu cat aceste stari de lesin sunt mai frecvente, cu atat este mai necesar sa apelezi la un medic. Lipsa de oxigen poate duce catre complicatii precum accident vascular cerebral si alte leziuni la nivelul creierului.
Insuficienta cardiaca – un puls crescut inseamna mai putin sange pompat de inima si lipsa de oxigen. In acest moment, inima va incerca sa bata din ce in ce mai tare pentru a suplimenta lipsa de sange si, implicit, de oxigen, iar in timp poate duce la aparitia insuficientei cardiace.
Sfaturi si tratament
In cazurile grave de tahicardie se poate apela la tratamente medicale specifice pentru a preveni si trata aceasta boala. In urma unei vizite medicale, medicul iti va recomanda un tratament adecvat, insa in unele cazuri, mai grave, se poate recurge si la interventia chirurgicala.
Dar cum cel mai bine este sa previi decat sa tratezi, iata si cateva sfaturi pentru a te mentine sanatos. Exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt cel mai bun remediu care iti vor mentine pulsul sub control. Include in alimentatia zilnica alimente bogate in calciu, precum lactatele, dar si pe cele bogate in magneziu si potasiu, asa cum sunt migdalele, ovazul, dovleacul, rosiile, avocado sau bananele. Uleiul de masline si acizii grasi Omega-3, care se gasesc din plin in peste, sunt necesari pentru o buna circulatie sangvina. Cerealele integrale, ceaiul verde, dar si vinul consumat cu moderatie se afla pe lista alimentelor care reduc riscul de aparitie a tahicardiei.
In mod normal, pulsul inimii se situeaza intre 60 si 100 de batai pe minut. Daca depaseste 100 de batai pe minut, riscul de aparitie a unui accident vascular creste considerabil.
Text: Arabela Boboc