Sindromul ochilor uscati este o afectiune care presupune incapacitatea ochilor de a produce suficiente lacrimi pentru curatare si lubrifiere. Cu toate ca nu afecteaza calitatea vederii, iritarea, inflamarea si senzatia permanenta de arsura la nivelul globului ocular creeaza disconfort general. Lasata netratata, aceasta boala poate cauza complicatii destul de severe, ca infectii la nivelul ochiului sau aparitia cicatricilor pe suprafata corneei, caz in care vederea este compromisa. Controlul oftalmologic realizat o data pe an poate preveni sau depista din timp aceasta afectiune.
Cauzele aparitiei sindromului ochilor uscati
Ochii sunt expusi zilnic factorilor externi; vantul, praful sau atmosfera uscata ii pot sensibiliza, insa principala cauza ramane inaintarea in varsta. Faptul ca lacrimile sunt produse in cantitati insuficiente sau compozitia acestora nu este cea corespunzatoare conduce la uscarea excesiva a ochilor. Pe de alta parte, administrarea unor medicamente din categoria celor antialergice, antidepresive sau anticonceptionale, anumite boli autoimune si anumite tratamente hormonale pot fi factori secundari care determina aparitia sindromului. Tineti cont ca si purtarea constanta a lentilelor de contact are un impact negativ si poate cauza uscarea ochilor.
Simptomele ochilor uscati
Pe langa senzatia constanta de uscaciune si usturime, pruritul si inflamarea ochilor sunt simptome de baza care anunta aceasta afectiune. De asemenea, mancarimea, incetosarea vederii, senzatia de „nisip in ochi”, sensibilitatea la lumina si oboseala ochilor dupa episoade scurte de citit sunt manifestari ale sindromului ochilor uscati. Unele persoane pot acuza si depuneri de mucus in interiorul ochiului care, in timp, devin abundente si deranjante.
Tratamentul ochilor uscati
Tineti cont ca aceasta afectiune nu se vindeca, insa exista o serie de tratamente care pot ameliora simptomele. In primul rand, trebuie inlaturate toate cauzele secundare care o pot declansa, iar daca simptomele persista in continuare, se recomanda folosirea lacrimilor artificiale lubrifiante sau a picaturilor oftalmice cu rol hidratant. Cel mai bun produs in acest sens este Systame Hydration, o solutie oftalmica destinata umectarii ochilor, cu rol regenerant asupra celulelor de la suprafata acestora. O caracteristica importanta a picaturilor Systane Hydration este faptul ca pot fi aplicate direct in ochi, dar si pe suprafata lentilelor de contact. Acestea amelioreaza senzatiile de arsura si combat iritatia oculara. De retinut faptul ca, in cazurile foarte grave sau in lipsa tratamentului, se poate ajunge si la interventie chirurgicala.
Atentie la aplicarea picaturilor oculare!
Intotdeauna spalati mainile inainte de a aplica picaturile oculare sau orice alt fel de unguent. Incercati pe cat posibil sa nu atingeti cu mainile varful pipetei deoarece, in acest fel, puteti transmite bacteriile la suprafata ochiului, fapt ce-l poate inflama suplimentar. De asemenea, dupa ce ati pus cantitatea necesara de picaturi, nu clipiti si nu inchideti ochii cu putere pentru a nu elimina substanta si asteptati 10 minute in pozitia culcat pe spate pentru ca aceasta sa se raspandeasca pe toata suprafata oculara.
Text: Madalina Manole