Stiai ca exista o multime de obiceiuri pe care le consideram inofensive, dar care pot duce la probleme de sanatate? Iata cateva exemple care ar trebui sa te puna pe ganduri, pentru ca sigur o sa te regasesti macar intr-unul dintre ele! Fiecare dintre noi stie care sunt obiceiurile mai putin bune pe care le-a deprins de-a lungul timpului si care pot cauza probleme grave de sanatate. Dar mai exista o categorie de actiuni pe care le facem aproape zilnic, fara sa ne treaca prin minte ca ar putea sa ne faca rau.
Nu iei micul dejun
Nu ai prea mult timp la dispozitie dimineata, asa ca te limitezi la o cafea. Ceea ce nu stii este ca, daca sari peste micul dejun, organismul tau va incetini conservarea energiei si a caloriilor, acest lucru afectand metabolismul si capacitatea de concentrare. Tot pentru ca nu ai luat micul dejun vei fi tentat sa mananci mai mult la masa de pranz. Studiile arata ca acest obicei este daunator pentru organism, deoarece persoanele care sar peste micul dejun au tendinta de a dezvolta obezitate.
Mananci prea repede
Nu ai timp sa te asezi la masa, asa ca mananci in graba. Insa majoritatea persoanelor care au acest obicei nu stiu de efectele negative pe care le are asupra organismului, cum ar fi balonarea si excesul de gaze.
Bei apa din recipiente nepotrivite
Un aport adecvat de apa previne bolile de rinichi, mentine sistemul digestiv sanatos, imbunatateste starea de spirit si mentinea pielea hidratata. Dar daca apa pe care o consumi este depozitata in recipiente de plastic, ar trebui sa stii ca s-ar putea sa contina anumite produse chimice care ti-ar putea face rau. Anumite recipiente de plastic contin BPA (bisfenol A), un compus chimic asemanator estrogenului, cunoscut ca perturbator endocrin.
Mananci salate cu sos prea sarac in grasimi
Maruntesti o salata verde proaspata, adaugi sosul preferat, dar care are foarte putine grasimi in compozitie, si consideri ca ai mancat. La urma urmei, este o masa cu continut caloric scazut si cu multe substante nutritive, nu? Ei bine, da si nu. Consumul alimentelor proaspete cu siguranta este o alegere buna, insa organismul are nevoie si de unele grasimi bune pentru a ajuta la absorbtia carotenoizilor din legumele sanatoase si a fitochimicalelor.
Leacul impotriva obezitatii
Alege dressinguri facute din grasimi mononesaturate, cum ar fi uleiul de masline care ajuta la absorbtia acestor antioxidanti importanti. In felul acesta, nu numai ca salata ta va fi mult mai sanatoasa, dar va avea si un gust mai bun.
Mananci tot din farfuria ta si a copiilor tai
Atunci cand copiii au terminat de mancat si se ridica de la masa, insa farfuriile lor sunt pe jumatate pline, te gandesti sa mananci tu si resturile din farfuriile lor. Ei bine, consumul a 100 de calorii in plus in fiecare zi a saptamanii inseamna acumularea unei jumatati de kg in sapte saptamani.
Iti rozi unghiile
Prin acest obicei nu faci decat sa-ti uratesti mainile, iar, in timp, unghiile tale nu vor mai creste normal, ci se vor deforma. In plus, iti poti deteriora stratul exterior al dintilor si intri in contact cu bacterii daunatoare.
7 obiceiuri sanatoase in alimentatie
Porti pantofii nepotriviti
Multe femei merg la munca incaltate in pantofi cu tocuri inalte. Ceea ce nu stiu ele este ca, desi nu simt nicio durere, mersul pe jos pe distante mari purtand tocuri inalte poate avea efecte negative pe termen lung atat la nivelul picioarelor, cat si al coloanei. Pot aparea mici dureri de spate, dureri de glezne si de picioare.
Asadar, poate ca multora li se par deja familiare obiceiurile de mai sus si deja nu le mai acorda importanta. Insa eliminarea lor poate aduce un plus pentru starea voastra de bine.
Click aici si afla cele 6 obiceiuri matinale care iti pot schimba viata in bine!
Text: Iulia Ghergu