Simti uneori ca partenerul tau te enerveaza extrem de tare prin ceea ce face, dar cand este sa-i reprosezi ceva pare ca nimic nu s-a intamplat si totul este doar in capul tau? Te scoate din minti si cu toate acestea nu poti spune nici ca te insala, nici ca iti vorbeste urat… ci doar ca pare a te teroriza tacit?
Atunci este posibil ca acesta sa aiba un comportament pasiv-agresiv. Exista mai multe feluri de agresiune in cuplu, iar comportamentul celuilalt poate fi agresiv chiar daca nu recurge la violenta sau la cuvinte urate. Exista un fel de a le “toca” nervii celorlalti, incet, dar sigur, prin lucruri marunte, dar care ascund sentimente negative intense. Comportamentul pasiv-agresiv se poate dezvolta de la varste fragede, atunci cand copilul, pentru ca nu vrea sa se certe cu parintii si in acelasi timp vrea sa-i ia de pe capul sau, incepe sa se familiarizeze cu strategiile pasiv-agresive. Comportamentul pasiv-agresiv este o forma deghizata de abuz, o forma subtila ce se ascunde in spatele unor actiuni care par normale, aparent facute din grija fata de celalalt. Cei care nu-si pot exprima furia intr-un mod sanatos si care isi reprima sentimentele atat de tare incat nici nu-si mai dau seama ca le au, sunt de obicei aceia care dezvolta un comportament pasiv-agresiv. Furia refulata din subconstient iese intr-un mod deghizat afara, astfel incat uneori cel care are un astfel de comportament nici nu-si sa seama de ceea ce face si se victimizeaza, spunand ca ceilalti il inteleg gresit. Acest comportament merge mana in mana si cu lipsa de incredere in ceilalti, care duce inevitabil la ideea ca aceia nu merita respect.
Iata cateva semne care te ajuta sa iti dai seama daca partenerul tau are un comportament pasiv agresiv:
Ambiguitatea: Partenerul nu spune ceea ce ar vrea sa spuna, poate fi foarte ambiguu, ca de exemplu atunci cand nu te refuza daca ii ceri ceva, iti spune ca o sa faca dar nici nu-ti spune cand, nici nu face niciodata.
Uitarea: O forma de a fugi politicos de responsabilitate este uitarea. Atunci cand partenerul uita lucruri importante pentru viata voastra de cuplu sau iti uita ziua de nastere in fiecare an, aceasta este o forma indirecta de a te pedepsi sau de a-ti provoca durere.
Neasumarea vinei: O persoana pasiv-agresiva nu se simte niciodata vinovata si intotdeauna te invinovateste pe tine pentru orice s-ar intampla.
Victimizarea: Pe langa faptul ca nu isi recunoaste vina si fuge de responsabilitate, o persoana pasiv-agresiva simte de multe ori ca este tratata incorect de catre ceilalti. Astfel de persoane dau vina frecvent pe ceilalti pentru greselile lor sau auzim de la ele de multe ori replici ironice precum:”Da, sigur, e doar vina mea, sunt o persoana groaznica”.
Teama de intimitate si de dependenta: Pasiv-agresivul este nesigur si se lupta in permanenta cu nevoia sa de dependenta, de obicei incercand sa-l controleze pe celalalt. Pentru ca se simte predispus la dependenta de celalalt, vrea sa-l determine pe partener sa creada contrariul si astfel relatiile devin campuri de batalie, in care poate deveni victorios doar daca neaga ca are nevoie de spijinul celuilalt, spunea in Living with the passive aggressive man, autorul Scott Wetlzer. Tot din teama, acesta evita intimitatea si incerca sa mentina distanta pentru a nu se atasa.
Procrastinarea. Este sinonima cu taraganarea actiunilor, cu amanarea indeplinirii cererilor celorlalti. O persoana pasiv-agresiva se poate arata incantata atunci cand ii ceri ceva, dar isi va exprima furia si resentimentele prin neindeplinirea rugamintii, prin amanarea ei, care duce in final la exasperearea celuilalt. O astfel de persoana nu accepta termene limita si pare ca traieste dupa un ritm cu totul diferit de al celorlalti. Daca ti se intampla frecvent sa iti rogi partenerul sa faca ceva si ori te amana excesiv, ori nu face niciodata acel lucru desi la inceput accepta, inseamna ca are un comportament pasiv-agresiv.
Incapatanarea, atitudinea cinica sau ostila sunt semne ale agresivitatii pasive, chiar daca cuvintele rostite de partenerul tau la adresa ta nu sunt nepoliticoase sau injurioase. Atunci cand te enervezi, o persoana cu comportament pasiv-agresiv probabil iti va spune senin sa te relaxezi, de parca nu ar fi avut nicio contributie la iritarea ta.
Atunci cand partenerul tau se plange constant si neintemeiat ca nu-l aprecizei sau ca il inseli, este un semn ca este pasiv-agresiv. Acest lucru se leaga de victimizarea de care am vorbit mai sus.
Desi multi dintre noi simtitm adeseori ca ceva este in neregula atunci cand avem un partener pasiv-agresiv, de multe ori nu putem determina exact care ii sunt problemele si astfel cadem mereu in “capcanele” pe care ni le intinde. Pentru a nu sfarsi cu nervii intinsi peste limita si pe deasupra si extrem de confuzi, trebuie sa recunoastem un pasiv-agresiv atunci cand il intalnim.
Text: Bianca Badescu