Daca va ganditi sa apelati la un anumit tratament, la o anumita procedura precum peelingul chimic, tratamentul cu laser, scleroterapia etc., ar trebui sa stiti care perioada a anului este cea mai potrivita astfel incat interventiile la care recurgeti sa aiba rezultatele dorite. Foarte multe dintre doamne si domnisoare isi programeaza aceste tratamente mai ales pe timpul verii, atunci cand programul de munca este putin mai lejer. Vara insa nu este neaparat cea mai buna perioada pentru a va programa astfel de interventii, asa ca este foarte important sa va informati inainte.
- Peeling chimic si tratament cu laser
Peelingul chimic si tratamentele cu laserul va fac pielea mult mai sensibila la soare. Nu ar trebui asadar sa va ganditi sa apelati la ele inaintea unei vacante sau inaintea unui weekend prelungit pe care planuiti sa il petreceti afara, in aer liber. Si pentru ca pistruii, petele maronii si alte probleme cauzate de soare se pot agrava in urma unui peeling chimic daca pielea este expusa razelor UV, este foarte important sa aveti grija la cum va protejati in urma acestor interventii.
De asemenea, unele tratamente pot cauza arsuri sau prurit daca interventia este realizata pe pielea bronzata, astfel incat ele trebuie amanate pana in momentul in care bronzul dispare si pielea revine la nuanta sa naturala. In urma unui peeling chimic, straturile de piele afectate de riduri, pete, acnee etc. sunt inlaturate cu ajutorul unei substante chimice, tocmai de aceea se poate forma o crusta in functie de gradul de severitate al acestuia. Cea mai potrivita perioada pentru a apela la un peeling chimic este toamna. Iarna, procedura nu este recomandata deoarece, la fel ca vara, iarna zapada reflecta razele soarelui.
- Scleroterapia
Scleroterapia este o preocedura minim invaziva, nechirurgicala, ce trateaza dilatatiile vasculare de tip „spider veins” sau panza de paianjen, prin injectarea in vene a unui agent sclerozant. In urma acestor injectii pot aparea vanatai, precum si pete, iar vindecarea acestora poate dura cateva saptamani. In plus, medicul va poate recomanda sa va bandajati sau sa purtati ciorapi speciali, de sustinere timp de cateva saptamani dupa interventie. Cel mai indicat este sa intrebati inainte de cat timp aveti nevoie pentru recuperare, mai ales daca aveti in program sa purtati pantaloni scurti sau costum de baie. In primele 48 de ore trebuie sa evitati apa calda, compresele cu apa calda, precum si expunerea la soare.
- Indepartarea alunitelor
Dupa indepartarea unei alunite, poate fi nevoie de una – doua saptamani pentru ca zona sa se vindece. Daca apelati la o astfel de procedura, expertii recomanda sa bandajati zona respectiva si sa evitati baile in piscina sau mare pentru a minimiza riscul unei infectii.
Asadar, inainte de a apela la oricare dintre aceste proceduri, ganditi-va ce program aveti si mai ales care este cea mai indicata perioada pentru a evita posibilele neplaceri.
Text: Ruxandra Raica