Află cum recunoşti un narcisist după doar 7 trăsături

cum recunoşti un narcisist

Cum recunoşti un narcisist? Este posibil să auzi în conversație că cineva care este încrezut, concentrat pe imagine sau căruia îi place sunetul propriei voci este numit narcisist.

Cu toate acestea, narcisismul adevărat este o problemă mult mai profundă și mai întunecată.



Ce este de fapt narcisismul

Se estimează că tulburarea narcisistă de personalitate afectează aproximativ 1% din populație și se caracterizează printr-un sentiment grandios de importanță de sine, o lipsă de empatie, o nevoie intensă de admirație, o invidie profundă față de ceilalți, convingerea că sunt unici și merită un tratament special și o preocupare pentru strălucire și putere nelimitată.

Deși mulți dintre noi manifestăm din când în când unele dintre aceste trăsături, acestea sunt considerate patologice atunci când reprezintă un tipar de comportamente care afectează funcționarea zilnică a unei persoane şi de aceea este foarte important să ştii cum recunoşti un narcisist.

A fi într-o relație cu un narcisist poate fi extrem de dăunător. Iar sfatul consilierului BACP Margaret Ward-Martin, care conduce Proiectul Grace pentru supraviețuitorii abuzului narcisist, este să afli cum recunoşti un narcisist după câteva semne și să ieși “cât de repede poţi” din acea relaţie.

De ce este important să ştii cum recunoşti un narcisist

“În cele din urmă, cu un narcisist, vă puteți pierde sănătatea mintală și chiar viața”, spune Margaret Ward-Martin pentru Metro.co.uk. Narcisiștii erodează o persoană astfel încât aceasta nu se mai recunoaște; victimele pot deveni deprimate și bolnave psihic și fizic, recurgând adesea la droguri, alcool, tulburări alimentare și altele similare, pentru a face față.

Totuși, nu încerca să te înțelegi cu ei, după cum explică ea: “Ei nu au conștiință, așa că cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă reduceți pierderile și legăturile, acolo unde este posibil, și să reconstruiți”.

Toți ceilalți sunt de vină

Cu toții avem un fost iubit pe care am prefera să-l uităm sau o relație complicată cu un membru al familiei. Dar dacă persoana pe care începi să o cunoaști are un șir de relații eșuate în care ea este întotdeauna victima, este un motiv de îngrijorare şi ar trebui să începi să te informezi despre cum recunoşti un narcisist

Poate exista ceea ce pare a fi responsabilitate, dar aceasta este întotdeauna o modalitate indirectă de a arunca vina pe altcineva.

De exemplu, cea care predă tehnici despre “cum recunoşti un narcisist” spune: “Este posibil să spună voluntar că sunt imperfecți din cauza traumei și a neglijării și că, drept urmare, au făcut lucruri de care nu sunt mândri. Și, deși unele dintre aceste afirmații pot fi adevărate, este vorba de fum și oglinzi”.

Cea mai bună modalitate de a evita acest lucru este să afli ce s-a întâmplat cu persoanele rămase în urmă – și să înveţi din experiența lor.

Nevoia permanentă de atenţie

Deși narcisistului pare că nu-i pasă de ceilalți oameni, se agață de cei care îi satisfac nevoile, atenția fiind una dintre ele.

Un narcisist poate fi și destul de convingător, cultivându-și un “anturaj” de susținători loiali care fie nu sunt conștienți, fie neagă ceea ce se întâmplă cu adevărat – potențial sub forma copiilor, angajaților, părinților, fraților sau membrilor unui grup din care face parte.

Margaret Ward-Martin explică faptul că, deşi au aflat cum recunoşti un narcisist, pentru unii, este “mai simplu să ignore faptele și să creadă versiunea narcisistă a evenimentelor” și că acești oameni “îl vor proteja și îl vor susține în mod activ pe narcisist”, indiferent de ceea ce au făcut.

Întotdeauna știu ce să spună

“O parte din alchimia unei relații sau a unui mediu narcisist constă în faptul că, atunci când simți că ceva nu este în regulă, vei fi bombardat de dragoste sau felicitat sau recunoscut public”, spune ea. “Acest lucru poate fi foarte destabilizator”.

Love-bombing

Manifestarea unei afecțiuni excesive într-un efort de manipulare și evoluția rapidă în relație se pot datora faptului că o conexiune reală li se pare plictisitoare sau pentru că “cu cât au acces mai rapid la viața ta, la familia ta, la contul tău bancar, la apartamentul tău, cu atât mai repede pot renunța la act”.

De asemenea, Margaret Ward adaugă: “Narcisiștii citesc suficient despre cum recunoşti un narcisist pentru a fi în avantaj, așa că pot spune că au fost ei înșiși abuzați narcisic și pot pretinde empatie și remușcări – toate lucrurile pe care știu că vrei să le auzi”.

Dacă totul pare un pic prea perfect, un pic prea repetat, fii precaută!

Un narcisist este un expert în machiavelism, așa că “va spune lucruri despre alții pentru a influența modul în care îi tratezi”.

Totul este ca ei să fie cea mai importantă persoană din viața ta, ceea ce poate implica tactici precum transmiterea de “mesaje de îngrijorare” subtil insultătoare din partea celor dragi sau relatarea interacțiunilor pe care le-ai avut cu alții într-o lumină negativă.

Minciunile lor par nevinovate

De la minciuna că îi pasă de tine (în încercarea de a te face să fii vulnerabilă și să împărtășești informații pe care le pot folosi împotriva ta mai târziu) până la minciuni aparent nesemnificative despre lucruri de zi cu zi, vei fi uimită de modul în care un narcisist poate îndoi cu abilitate adevărul şi te poate păcăli chiar dacă ai fost avertizată despre cum recunoşti un narcisist.

“Ei sunt imitatori străluciți ai unei persoane decente”, spune Margaret. “Dar, în cele din urmă, îi vei prinde”.

Ea recomandă să tai orice legătură și să fugi la prima minciună pe care o descoperi, indiferent cât de mare sau mică. Altfel, ei vor continua să te înșele.

Se folosesc de toate trucurile pentru a păstra controlul

Controlul se află în prim-planul scopului narcisistului, iar acesta se poate folosi de instrumente precum lingușirea, narațiunile plauzibile, izolarea socială și diminuarea ta pentru a realiza acest lucru.

Inițial, vei fi culpabilizată pentru că pui la îndoială comportamentul lor, fiind numită “prea sensibilă”, “nevoiașă”, “paranoică” sau ceva similar. Cu toate acestea, atunci când masca începe să cadă și îți dai seama clar că nu vrei să fii controlată, vei ști sigur cum recunoşti un narcisist.

“Poate deveni agresiv sau violent, sau se îmbufnează și te culpabilizează”, spune Margaret.

De asemenea, s-ar putea să te amenințe pe tine și pe cei dragi, poate spunând că te va raporta la angajator sau la serviciile sociale pe baza unui lucru de care l-ai spus sau că vor răspândi minciuni despre tine pentru a te face să rămâi în relaţie.

Totul este pentru spectacol

Unul dintre cei mai evidenți indicatori despre cum recunoşti un narcisist este faptul că cineva se comportă diferit în funcție de importanța audienței sale.

“Narcisiștii sunt obsedați de imagine”, spune Margaret. “Așa că atunci când nimeni altcineva – sau nimeni considerat suficient de important – nu îi urmărește, încep să își dezvăluie adevăratul sine.