Afectiunile gingivale pot fi prevenite!

afectiuni-gingivaleAfectiunile gingivale sunt boli care apar la nivelul cavitatii bucale; mai exact, sunt boli ale paradontiului, tesutul care inconjoara dintii, si ale oaselor care sustin dantura. Din pacate, afectiunile gingiilor debuteaza fara prea multe simptome, astfel ca majoritatea persoanelor nu urmeaza un tratament corespunzator, fapt ce duce, in timp, la pierderea partiala sau totala a dintilor. Acesta este principalul motiv pentru care nu ar trebui sa le ignoram si sa luam atitudine inca de la primele manifestari. Gingivita si paradontopatia sau paradontoza, asa cum este cunoscuta in termeni obisnuiti, sunt cele doua boli, subtile la inceput si agresive la final, care ne pun in pericol sanatatea dintilor si frumusetea zambetului.



Gingivita, o afectiune insesizabila

Gingivita, o boala in sine, reprezinta, totodata, si etapa de debut a paradontozei si este o afectiune care, depistata la timp, poate fi tratata fara repercusiuni majore asupra danturii. Gingiile inflamate, sangerarile in timpul periajului, sensibilitatea crescuta a dintilor si tartrul sunt principalele manifestari ale acesteia. Este o boala care nu afecteaza in mod direct dintii, insa, netratata, duce la retragerea completa a gingiei de pe suprafata dintilor si la distrugerea acestora.

Paradontoza inseamna pierderea dintilor

In momentul in care gingiile se desprind de pe dinti si se retrag, spatiile ramase goale devin depozit pentru bacterii si, in timp, apar infectiile care distrug tesutul osos pe care este fixat dintele. Pe langa acest simptom, inestetic si dureros, pot aparea si alte manifestari ca respiratia urat mirositoare, puroiul la nivelul gingiilor, mobilitatea dintilor si dificultatea de a realiza corect masticatia. Din pacate, in acest moment, tratamentele isi pierd eficacitatea, boala devine ireversibila si se ajunge la caderea dintilor sau la extractia acestora. Pe de alta parte, inima si stomacul sunt primele organe afectate de paradontoza.

Cauzele si tratamentul afectiunilor gingivale

Igiena orala defectuoasa este principala cauza care duce la aparitia afectiunilor gingivale, placa dentara si tartrul fiind primele efecte adverse. De asemenea, riscul creste in mod considerabil la fumatori, la persoanele imunosupresate, care iau anticonceptionale sau antidepresive si care trec prin schimbari hormonale serioase, ca sarcina sau menopauza. Pe de alta parte, trebuie luat in calcul ca paradontoza are si o componenta genetica. Tratamentul timpuriu presupune, pe langa un periaj corespunzator, folosirea unei paste de dinti adecvate si controale regulate la medicul stomatolog. In faza finala, se poate apela la antibiotice care sa stopeze infectia sau la tratamente chirurgicale complexe.

Text: Madalina Manole