Afectiuni feminine care pot duce la infertilitate

foto-deschidere-shutterstock_262949972Infertilitatea este definita drept incapacitatea unui cuplu de a obtine sarcina dupa un an de contacte sexuale neprotejate regulate. Clinicile de specialitate raporteaza aproximativ 15% de cazuri de cupluri infertile, insa, in realitate, procentul poate fi chiar mai ridicat.



Factori necesari pentru obtinerea cu succes a unei sarcini

  • Ovulatia: pentru obtinerea unei sarcini, ovarele trebuie sa produca si sa elibereze alternativ, lunar, cate un ovocit ce va putea fi fecundat de catre spermatozoid.
  • Aparatul genital feminin normal: trompele uterine trebuie sa fie permeabile si uterul normal conformat, fara malformatii sau formatiuni tumorale ce ar putea impiedica nidarea sau dezvoltarea corespunzatoare a sarcinii.
  • Nu in ultimul rand, contactul sexual neprotejat trebuie sa fie regulat, in special in perioada fertila. Orice proces ce interfereaza cu unul dintre acesti factori poate duce la infertilitate.

Cauzele infertilitatii feminine

  1. Tulburari de ovulatie

Tulburarile de ovulatie sunt responsabile de circa 25% din cazurile de infertilitate. Acestea pot fi cauzate de defecte in secretia hormonilor de reproducere la nivelul hipotalamusului sau a glandei pituitare (hipofiza) sau de existenta unei patologii la nivelul ovarului. Sindromul ovarului polichistic (PCOS) presupune existenta unor dezechilibre hormonale ce afecteaza ovulatia. Disfunctia hipotalamica afecteaza secretia celor doi hormoni responsabili pentru stimularea lunara a ovulatiei − hormonul foliculostimulant (FSH) si hormonul luteinizant (LH) ducand la perioade de amenoree. De asemenea, hiperprolactinemia determinata de secretia exagerata de prolactina la nivelul hipofizei reduce productia de estrogen si poate provoca infertilitate.

  1. Infertilitate tubara

In cazul in care trompele uterine nu sunt permeabile, procesul de fecundatie nu poate avea loc, ovocitul si spermatozoidul trebuind in mod normal sa se intalneasca la nivelul treimii externe a trompei uterine. De asemenea, trompele uterine cu structuri deteriorate, sinuoase sau angrenate in procese aderente pelvine pot impiedica procesul de fecundatie. Exista o serie de situatii in care trompele uterine pot fi compromise: istoric de boli inflamatorii pelvine, endometrite, infectii repetate cu Chlamydia, gonoree sau alte infectii cu transmitere sexuala; interventiile chirurgicale anterioare si dezvoltarea de sindroame aderentiale pelvine; tuberculoza pelvina. Endometrioza pelvina reprezinta alta patologie ce poate duce atat la aderente pelvine, cat si la inhibarea procesului de ovulatie.

  1. Patologie uterina

Patologia uterina poate interfera cu nidarea sau dezvoltarea corespunzatoare a sarcinii. Formatiunile tumorale benigne (fibroame, polipi endometriali) reprezinta o patologie uterina frecvent intalnita ce poate interfera cu procesul fertil atat din punct de vedere mecanic (de exemplu, obstructia trompei), cat si prin crearea unui mediu impropriu intrauterin pentru nidarea si dezvoltarea sarcinii. Cu toate acestea, multe paciente cu fibromatoza uterina pot obtine si duce la capat cu succes o sarcina. Anomaliile uterine congenitale sunt, de asemenea, asociate cu diferite grade de infertilitate (de exemplu, uter septat, uter didelf etc.).

  1. Infertilitate idiopatica

Cunoscuta si sub numele de infertilitate neexplicata, infertilitatea idiopatica reprezinta situatia in care, in ciuda investigatiilor, nu se depisteaza nicio cauza medicala care sa justifice imposibilitatea obtinerii sarcinii. Acest lucru este intalnit la circa 10-20% din cuplurile infertile.

Text: Dr. Stavri Andreea

Medic specialist obstetrica-ginecologie