Exista o stransa legatura intre sanatate si anotimpuri, in special daca vorbim despre sezonul rece. Temperaturile scazute afecteaza sistemul imunitar si pot crea probleme de sanatate precum racelile sau gripa, ori pot agrava alte afectiuni deja existente intrucat organismul devine mult mai sensibil si predispus la imbolnavire.
Daca vrei sa treci cu bine peste provocarile aduse de temperaturile scazute, afla care sunt cele mai frecvente probleme de sanatate in sezonul rece si ce poti face pentru a te proteja eficient.
Depresia
Odata cu trecerea la ora de iarna, afara se intuneca mult mai repede, astfel ca organismul trebuie sa se acomodeze cu noul program. Insa lipsa prelungita a luminii soarelui produce de cele mai multe ori tulburari afective sezoniere care duc la depresie, manifestata prin lipsa motivatiei, oboseala si stari de somnolenta.
Pentru a combate efectele negative ale depresiei, trezeste-te dimineata pentru a te bucura mai mult de lumina, iesi mai des la plimbari in aer liber si fa mai mult sport.
Dureri articulare accentuate
Unul dintre principalele motive ale aparitiei durerilor articulare este reumatismul, insa exista si alte cauze ce pot provoca aceste dureri, precum leziunile sau diverse infectii. Temperaturile scazute pot agrava si intensifica durerile articulare, asa ca daca vrei sa tratezi eficient afectiunile in sezonul rece poti incepe sa faci mai multa miscare.
Poti consulta un specialist pentru a afla ce tip de exercitii este potrivit pentru tine, dar si pentru a-ti prescrie un tratament analgezic si antiinflamator eficient pe baza de extracte naturale, precum extract de hamei, salcie alba, Rhodiola, Harpagophytum si piperina.
Agravarea problemelor cardiace
Temperaturile scazute pot provoca un disconfort accentuat persoanelor diagnosticate cu probleme cardiace, care pot duce la cresterea tensiunii arteriale, angina pectorala, dar si la alte afectiuni grave. Pentru a te proteja eficient in sezonul rece este recomandat sa te imbraci cat mai gros, avand grija ca gatul si capul sa fie mereu acoperite, dar si mainile si picioarele. Evita sa consumi alcool, cafea sau sa fumezi si ofera o atentie sporita regimului alimentar.
Dieta de iarna: Ce sa mananci cand e frig pentru a arata bine cand e cald
Dureri de cap mai dese
Din cauza temperaturilor scazute si a vantului de intensitate mai ridicata, durerile de cap sunt mult mai frecvente, fiind asociate adesea cu aparitia virozelor, cresterea tensiunii arteriale, nevralgii sau meteosensibilitate. Durerile de cap pot fi insotite si de alte simptome specifice fiecarei afectiuni. Protejarea corespunzatoare impotriva frigului poate duce la ameliorarea sau evitarea durerilor de cap. Pentru combaterea migrenelor poti apela si la o baie calduta cu lumanari aromate.
Recidivarea infectiilor urinare
Daca te-ai confruntat cu o infectie urinara, insa nu ai tratat-o eficient, atunci trebuie sa ai mare grija odata cu venirea sezonului rece. Temperaturile scazute afecteaza sistemul imunitar, iar odata cu acesta si sistemul urinar are de suferit din cauza expunerii indelungate la frig. Pentru a trata infectiile urinare este indicat sa bei ceaiuri cu efect de intarire a imunitatii (coada calului) si ceaiuri antiinflamatoare (sunatoare, musetel, galbenele), sa te imbraci bine, sa faci sport, sa te odihnesti si sa ai o alimentatie echilibrata.
Surse de energie in sezonul rece: alimente-combustibil pentru o sanatate de fier
Agravarea astmului
Temperaturile scazute favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii, iar din cauza frigului astmaticii sunt nevoiti sa petreaca mai mult timp in casa, astfel ca poate aparea sensibilitatea la alergenii de interior.
Pentru protectia si preventia crizelor de astm este recomandata vaccinarea impotriva gripei, aerisirea incaperilor, folosirea unor umidificatoare si controlul medical.
Episoade agresive de psoriazis
Din cauza frigului si a gradului redus de transpiratie, pielea are de suferit in sezonul rece, gradul de hidratare a pielii fiind diminuat. Pe langa pielea uscata, persoanele care sufera de psoriazis vor resimti si lipsa razelor ultraviolete naturale, de aceea se recomanda folosirea unei lampi cu ultraviolete artificiale.
Pentru o protectie sporita este necesar sa va feriti pielea de expunerea la frig si sa purtati manusi, sa va hidratati corespunzator cu creme emoliente speciale pentru psoriazis si sa folositi produse delicate de ingrijire a pielii.
Farmacistii Catena recomanda Biostatine Forte, un supliment alimentar conceput pentru a mentine echilibrul colesterolului. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!
Text: Arabela Boboc