Aparatul de aer conditionat este considerat o adevarata binecuvantare in zilele caniculare de vara. Dar pe cat de placuta este racoarea pe care ne-o ofera, pe atat de nociva poate deveni folosirea acestuia in mod necorespunzator. In cele ce urmeaza iti prezentam afectiunile la care esti expusa atunci cand te afli in mod constant in preajma aerului conditionat.
Sangerari nazale? Iata cauzele posibile!
Folosirea aparatului de aer conditionat poate sa fie cauza a numeroase probleme de sanatate, incepand cu banale raceli, pana la sinuzite si rinite alergice.
Bronsita
Infectiile virale ale cailor aeriene superioare, de tipul bronsitelor sau traheobronsitelor, se numara printre cele mai frecvente afectiuni la care suntem predispusi atunci cand stam intr-o incapere cu aer conditionat. In cazul in care nu le tratam si continuam sa alternam diferentele mari de temperatura, acestea pot evolua spre pneumonii si infectii microbiene.
Sinuzita si nevralgii
Multe persoane prefera sa seteze aerul conditionat la o temperatura mult mai scazuta decat este recomandat, fara sa realizeze ca acest lucru le poate provoca nevralgii ale nervilor cranieni, sinuzite frontale sau maxilare.
Fumatul: viciul care afecteaza sanatatea
Exista si probabilitatea dezvoltarii unei paralizii de nerv facial, situatie in care persoana nu-si poate misca jumatate din fata, iar recuperarea poate sa dureze si un an de zile. Intervine frecvent si spondiloza cervicala sau torticolis (atunci cand ne intepeneste gatul), iar in zona lombara poate sa apara lumbago.
Sindromul ochiului uscat si rinita alergica
Aerul conditionat poate fi factorul declansator sau agravant al unor afectiuni oculare, de la iritatii pana la congestii ale conjunctivitelor. Sindromul ochiului uscat este o alta problema cu care putem ajunge sa ne confruntam atunci cand stam cateva ore intr-o incapere unde se afla un astfel de aparat.
De asemenea, rinitele alergice sau crizele de astm bronsic pot sa apara la persoanele predispuse la aceste boli. In timp, filtrele aparatului de aer conditionat stocheaza tot mai multe particule, se aglomereaza si ingreuneaza filtrarea aerului proaspat. Calitatea aerului conditionat scade in aceste conditii, ceea ce poate contribui la declansarea unei crize astmatice.
Nu in ultimul rand, persoanele care au probleme cu sinusurile este bine sa foloseasca un spray nazal cu solutie salina, eventual un umidificator, pentru a proteja mucoasa impotriva uscaciunii excesive.
De retinut
- Oricat de cald ar fi afara, este important ca diferenta de temperatura dintre interior si exterior sa nu fie mai mare de zece grade;
- Ai grija ca fluxul de aer al aparatului sa nu fie orientat direct spre tine. Aparatul trebuie sa fie amplasat la 6-9 metri de locul in care stai;
- Este necesar ca o persoana specializata sa curete filtrele aparatelor de aer conditionat cel putin o data pe an, pentru ca acestea sa nu se transforme in focare de infectii.
- Aeriseste incaperea de mai multe ori pe zi. Poate ca aerul din camera este mai rece, dar asta nu inseamna ca este si mai curat.
Farmacistii Catena recomanda Sinulan Forte pentru imbunatatirea si functionarea normala a tractului respirator. Este un supliment alimentar pe baza de extracte naturale care contribuie, in acelasi timp, la intarirea sistemului imunitar. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!
Text: Oana Baltoc