Acupresura este arta straveche de vindecare a numeroase afectiuni. Tehnica de masaj este asemanatoare acupuncturii, scopul principal fiind acela de a reface starea de sanatate prin reechilibrarea energiei vitale Qi. Singura diferenta dintre cele doua tehnici este aceea ca acupunctura se realizeaza cu ajutorul acelor, in timp ce in acupresura se utilizeaza forta degetelor, mainilor, coatelor si genunchilor.
Tehnica se bazeaza pe credinta ca toate obiectele vii contin o energie vitala cunoscuta sub numele de Qi, dar si poteci invizibile numite meridiane. Acupresura stimuleaza si deblocheaza circulatia Qi-ului prin activarea unor puncte-cheie, denumite puncte de presiune sau acupuncte. Tehnica aceasta contribuie astfel la atenuarea si chiar la vindecarea durerilor ce pot aparea in cazul anumitor afectiuni: sinuzita, raceala si gripa, reumatism etc. De asemenea, eliberarea tensiunii la nivelul meridianelor contribuie la imbunatatirea circulatiei sangelui, la cresterea rezistentei la boli si la imbunatatirea starii generale de sanatate.
Elibereaza endorfinele in organism
Unul dintre efectele benefice ale acupresurii consta in eliberarea edorfinelor in intreg organismul, in special la nivelul creierului. Endorfinele, cunoscute si sub numele de „hormoni ai fericirii”, reprezinta un grup de neurotransmitatori recunoscuti pentru capacitatea de a calma durerile si de a intari sistemul imunitar.
Imbunatateste circulatia
Tehnica de stimulare a punctelor-cheie contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine. Acest lucru permite organismului sa elimine toxinele din tesuturi si determina intinderea fibrelor musculare, ceea ce contribuie, implicit, la relaxarea muschilor.
Adjuvant in problemele ginecologice
Simptomele premenstruale care se manifesta prin dureri si modificari ale dispozitiei, imposibilitatea de a ramane insarcinata si menopauza pot fi tratate cu ajutorul acupresurii. De asemenea, tehnica de masaj este indicata si in cazul barbatilor care sufera de infertilitate.
Alunga durerile de spate
Acupresura este extrem de eficienta in atenuarea durerilor de spate, potrivit unui studiu taiwanez, publicat in „British Medical Journal”. La studiu au participat 129 de pacienti cu dureri cronice de spate, jumatate din ei fiind tratati prin acupresura, iar restul prin fizioterapie conventionala. In proportie de 90%, pacientii care au efectuat sedinte de acupresura au declarat ca durerile de spate s-au diminuat, rezultatele mentinandu-se timp de 6 luni.
Amelioreaza durerile reumatice
Simptomele neplacute cauzate de reumatism pot fi ameliorate prin acupresura. Desi nu poate indeparta definitiv durerile reumatice, aceasta tehnica s-a dovedit eficienta in reducerea simptomelor, fiind un bun adjuvant al tratamentului medicamentos.
Mai mult, acupresura atenueaza durerile de cap, durerile de dinti, elimina starile de nervozitate, regleaza tensiunea arteriala, stimuleaza digestia si sistemul imunitar. In cazul afectiunilor cronice, pot fi necesare mai multe sedinte, pentru a calma simptomele si a ameliora boala. Durata unei sedinte este intre 5 si 15 minute.
Text: Elena Diaconu