Activitatea fizica zilnica, indiferent de sezon, este obligatorie pentru intretinerea sanatatii, insa aceasta trebuie facuta in functie de starea generala a organismului, in aceasta categorie intrand si sarcina. Domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, avertizeaza cu privire la importanta si necesitatea miscarii fizice in timpul sarcinii si face cateva recomandari la acest capitol.
Insarcinata? Atentie la diabetul gestational!
Beneficiile activitatii fizice in timpul sarcinii
Atat sanatatea mamei, cat si a pruncului depind in mod direct de calitatea si cantitatea activitatii fizice depuse in timpul sarcinii. Astfel, miscarea zilnica ajuta la mentinerea greutatii corporale a mamei atat in sarcina, cat si in perioada de maternitate, oferind, totodata, un suport natural pentru obtinerea unui somn linistit si odihnitor. Totodata, miscarea zilnica este benefica in prevenirea si combaterea problemelor cu care se confrunta majoritatea femeilor insarcinate: varice, dureri de spate, umflarea mainilor si picioarelor sau stari de depresie si anxietate. De asemenea, riscul aparitiei diabetului gestational sau al hipertensiunii scade exponential la gravidele care fac sport.
Tulburari de somn in sarcina. Cauze si remedii
Activitati fizice recomandate in sarcina pe timpul iernii
Activitatea fizica in timpul sarcinii trebuie sa fie adecvata starii generale si lunilor de sarcina si nu trebuie sub nicio forma sa suprasolicite organismul. Mersul pe jos este prima recomandare care vine din partea medicilor si, chiar daca este iarna si temperaturile par a ne retine in casa, o plimbare de jumatate de ora in parc este benefica starii generale de sanatate, cu conditia ca vestimentatia sa fie adecvata timpului de afara. O alta recomandare pe care o poate urma orice gravida este renuntarea la urcatul si coboratul cu liftul. Efortul depus pe scari este mic in comparatie cu beneficiile sale. Ca alternativa la frigul de afara, puteti sa va mentineti tonusul fizic si psihic dansand in casa sau practicand inotul, un sport extrem de apreciat de femeile gravide. De asemenea, pentru intarirea muschilor planseului pelvin ce vor fi supusi unei mari presiuni in timpul nasterii, se recomanda exercitiile pelvine pe podea.
Beneficiile acidului folic in sarcina
Ce activitati fizice trebuie evitate in timpul sarcinii?
In timpul sarcinii trebuie evitate sporturile de contact care ar putea afecta in mod direct fatul prin lovire si, de asemenea, evitati scufundarile care ar putea fi responsabile de aparitia bolii de decompresie. Totodata, dupa saptamana 16, nu se mai recomanda practicarea exercitiilor in pozitia culcat pe spate. Pe de alta parte, nu practicati inotul in bazine care au temperatura apei mai mare de 32 grade si, inainte de inceperea antrenamentelor, asigurati-va ca ati mancat suficiente calorii, astfel incat sa va mentineti in limite nivelul glicemiei. Nu uitati sa va hidratati corespunzator pentru a preveni starile de lesin.
Daca esti gravida si ai racit, afla cum trebuie sa tratezi raceala in sarcina! Click aici!
Text: Madalina Manole