Acneea este o afectiune dermatologica care nu ocoleste pe nimeni, indiferent de sex, si despre care am putea cr ede ca stim suficiente lucruri, astfel incat sa o tratam sau sa incercam sa traim cu ea. Si, cu toate acestea, inca ne mai punem intrebari. Din acest motiv, am ales sa stam de vorba cu doamna dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie, pentru a ne lamuri cu privire la aceasta problema.
In primul rand, haideti sa ne lamurim asupra definitiei acneei. Ce este acneea?
Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii care apare in special la adolescenti si la adultul tanar, insa nu ocoleste practic nicio varsta, fiind descrise forme de acnee si la nou-nascuti sau varstnici. Are 3 elemente implicate in aparitia leziunilor tipice: obstructia porilor la nivelul pielii, secretia exagerata de sebum si profilerarea unei bacterii, numita Propionibacterium acnes, in porii plini cu celule moarte, sebum si alte resturi tisulare. Acesti trei factori intervin in proportii variabile la diferiti indivizi, de aceea manifestarile acneei pot fi diferite de la o persoana la alta.
Cum se manifesta acneea?
In general, oamenii se gandesc doar la cosuri atunci cand vorbim despre acnee, insa ea are manifestari multiple: poate prezenta comedoane deschise sau inchise, papule, pustule, cicatrici sau pete pigmentare. Pe langa manifestarile de la nivelul pielii, poate sa asocieze o stima de sine scazuta si uneori chiar depresie.
Care sunt principalele probleme care apar in cazul unui ten cu tendinta acneica?
Problema cea mai temuta este instalarea cicatricilor, adica a leziunilor permananente care sunt foarte dificl, dar nu imposibil de tratat.
De ce apare acneea la adulti?
Nu se cunoaste exact cauza aparitiei acneei la adulti, insa ceea ce se stie cu siguranta este ca aceasta forma afecteaza in special vedetele. Au fost descrisi mai multi factori implicati in aparitia acneei la adulti, si anume: fluctuatiile hormonale, instalarea menopauzei, renuntarea la anticonceptionale, variatii legate de ciclul menstrual. In plus, pot fi implicate anumite medicamente, de tipul antidepresivelor sau al anticonvulsivantelor, folosirea unor produse comedogene.
Cate tipuri de acnee exista?
Acneea poate fi clasificata in functie de varsta la care apare, in functie de manifestarile care predomina, in functie de factorii externi implicati.
Care sunt factorii declansatori sau cei care ii inrautatesc evolutia?
Factorii care pot inrautati evolutia acneei sunt in special folosirea anumitor produse cosmetice comedogene de tip gras, unele manevre de ingrijire inadecvata (exfoliere prea agresiva, traumatizarea leziunilor, expunerea la soare), fluctuatiile hormonale, administrarea de anumite medicamente sau factorii de stres.
Exista modalitati de prevenire?
Atunci cand vorbim despre acnee, preventia se adreseaza evitarii instalarii cicatricilor. Trebuie sa avem grija sa tratam corect tenul cu tendinta acneica si sa vizitam cabinetele dermatologice atunci cand sesizam orice modificare la nivelul tenului.
Pana la urma, este indicat sa storci cosurile?
Pe de-o parte, evacuarea unui cos copt, asa cum se spune in popor, poate sa grabeasca vindecarea cosului daca este facuta asa cum trebuie. Insa, daca manipularea e inadecvata, poate sa transforme cosul intr-o cicatrice sau chiar sa duca la aparitia unei infectii.
Ce ne puteti spune despre acneea de pe corp?
La nivelul corpului, acneea apare in special la nivelul spatelui, bratelor si uneori si la nivelul feselor si are anumite particularitati legate de localizare si uneori poate fi mai greu de tratat deoarece in aparitia ei intervine si o levura, numita pityrosporum, si, atunci cand alegem tratamentul, trebuie sa luam in calcul si acest lucru.
Cum trebuie ingrijit un ten cu tendinta acneica?
In primul rand, trebuie sa intelegem ca acneea nu este o boala legata de lipsa igienei, de aceea ingrijirea nu trebuie sa fie exagerata. Spalarea si curatarea tenului trebuie facute cu un produs bland, non-iritant, care sa nu contina alcool, direct cu mainile, fara a folosi produse care realizeaza o exfoliere agresiva si cu apa calduta. In plus, tenul trebuie mentinut hidratat si protejat de soare.
Text: Alexandra Lupu