Acnee. Cauze, factori favorizanți, recomandări

Acnee – cauze si recomandari importante

Sunt mai multe cauze pentru acnee. Ca să o combați este important să achiziționezi cu răbdare și mult echilibru. Știm, acneea poate fi foarte sâcâitoare, căci te afectează din punct de vedere estetic, mai ales dacă apare pe față.

Deși nu știi prin ce schimbări hormonale trece corpul tău îți poți ajuta organismul să reacționeze mai bine iar efectele negative să se diminueze. Citește în continuare pentru a afla ce cauze acnee stau la baza situației tale și, îți aducem câteva recomandări pe care dacă le urmezi îți vei ușura situația.



Ce este acneea și cum te poate afecta?

Sunt persoane care se luptă cu acneea o mare parte din viață, dar am spune că apogeul este, în cele mai multe, cazuri în perioada adolescenței. Există multiple cauze pentru acnee și, nu pot fi mereu stabilite cu exactitate, dar apare, în general, odată cu perioada pubertății fiind numită „acnee juvenilă” iar cauza este legată schimbările hormonale.

Acneea este o afecțiune cutanată a glandelor sebacee care se manifestă prin leziuni inflamate sau neinflamate. Dincolo de ce cauze de acnee au declanșat-o leziunile pot să lase cicatrici la nivelul feței. Glandele sunt „inundate” cu sebum iar porii afectați și, acoperiți de pielea moartă, nu reușesc să elimine sebumul în exces. Apar așa numitele coșuri și puncte negre și se poate manifesta atât la nivelul feței cât și a spatelui, umeri sau alte zone ale corpului unde există multe glande sebacee.

Ritualul de îngrijire a tenului începe cu Rilastil Acnestil, gama de tratamente dermato-cosmetice special creată pentru tenul gras și predispus la acnee. 

Prin urmare, indiferent despre ce cauze de acnee vorbim când aceasta a fost declanșată, trebuie să știi cum se manifestă și ce tip de acnee ai, dar asta va determina medicul.

Cauze acnee – de la genetic la stres

Cauzele pot fi împărțite pe trei categorii și, iată care sunt principalele cauze de acnee:

1.    Problemele endocrine

Una dintre principalele cauze de acnee sunt modificările hormonale care apar în perioada pubertății sau pe parcursul vieții influențate de sarcină, alimentație proastă, etc.

2.    Cauze pentru acnee declanșată genetic

Hiperproducția de sebum poate fi o situație genetică astfel că dacă în familie au existat persoane care s-au confruntat cu disfuncții în producția de sebum sau cheratină iar pielea a fost afectată este bine să previi aceste predispoziții.

3.    Declanșatori din exterior

Cauze de acnee pot fi și factorii exogeni și iatrogeni. Cei din urmă se referă la consumul de antidepresive, antiepileptice, cosmetice nepotrivite, tratamente pe bază de corticosteroizi în timp ce factorii exogeni reprezintă expunerea la grudoame sau hidrocarburi ciclice halogenate.

4.    Stresul te poate conduce la probleme de acnee

Nu în ultimul rând, în perioadele stresante te poți confrunta cu apariția acneei pentru că stresul poate modifica compoziția lipidică a sebumului din organism.

Tipuri de acnee

De-a lungul timpului au fost depistate șase tipuri de acnee chiar dacă este greu de stabilit ce cauze pentru acnee sunt pentru fiecare tip.

1.    Acneea comedonică

Cunoscută drept: puncte negre. Apare adesea în zona T care este și uleioasă, dar punctele negre sunt neinflamate.

2.    Schimbările hormonale din pubertate, cauze de acnee vulgară

Este cel mai frecvent tip de acnee întâlnit. Vulgară pentru că se manifestă printr-un cumul de pete, puncte negre, piele grasă și coșuri multe, dar dispare odată cu încheierea perioadei de pubertate.

3.    Acnee papulopustuloasă

Pătrunde adânc în piele și poate provoca inflamații dureroase. Este una dintre formele medii de acnee, dar poate deveni severă.

4.    Acnee conglobată

Este o formă vulgară și se manifestă prin noduli, abcese și pustule care ar putea lăsa cicatrici. Nu au fost determinate cauze de acnee conglobată cu exactitate, dar igiena este foarte importantă.

5.    Acnee inversă

Apare pe mai multe zone ale corpului inclusiv zona inghinală. Se formează sub piele umflături mici care dezvoltă abcese sau pustule.

6.    Cauze pentru acnee estivală (de Mallorca)

Pentru că este estivală, apare în urma expunerii la razele solare și, în combinație cu uleiurile folosite pentru bronz sau protecție solară. Încearcă să alegi creme sau uleiuri în acord cu tipul tău de piele.

Factori de risc ale acneei

Dincolo de principalele cauze în acnee, trebuie să știi că sunt câțiva factori care o pot declanșa, dar mai ales, agrava.

  • Alimentele care cresc glicemia rapid: cele din făină albă, cele cu procent de grăsime mare, bogate în zahăr, etc.
  • Anumite medicamente, suplimente și contraceptive.
  • Presiunea repetată a pielii cu materiale care încurajează bacteriile sau iritarea (folosirea telefonului mobil pe zona feței afectate sau, pentru corp, haine din materiale iritante).

De la cauze pentru acnee la prevenție și tratament

După cum știi deja, cel mai bine este să previi eliminând cât mai multe cauze de acne și să urmezi acest recomandări:

  • Alimentație cât mai echilibrată,
  • Menține pielea curată (dimineața și seara),
  • Evită produsele cosmetice sau de curățare cu parfum și neadecvate tipului de piele,
  • Nu atinge fața cu mâinile murdare și, mai ales, zonele afectate.
  • Fără exfoliere și scrub în perioada în care ai coșuri pe față,
  • Evită expunerea la soare fără protecție solară adecvată dacă ai deja probleme de acnee.

Odată ce medicul a stabilit care sunt posibilele cauze de acnee și tipul leziunilor, îți va putea recomanda un tratament potrivit.

Există mai multe tipuri de tratament pentru acnee, de la remedii naturiste, medicamente prescrise, terapie cu lumină, drenaj și extracție cu instrumente speciale și, până la peeling chimic sau injectii cu steroizi.

Amintește-ți că multiplele cauze de acnee te pot conduce și pe piste greșite, dar nu ai cum să dai greș dacă urmezi recomandările primite în acest articol și, dacă este o perioadă de modificări hormonale, ai nevoie și de răbdare.