Acidul malic este un acid organic dicarboxilic care se găsește în mod natural în multe fructe, în special în mere. Este un compus cheie în ciclul acidului citric, care este un proces esențial în metabolismul celular pentru producerea de energie.
Acidul malic este cunoscut pentru gustul său acru și este utilizat adesea ca aditiv alimentar pentru a conferi un gust acru plăcut sau pentru a regla aciditatea alimentelor și băuturilor. În plus, are utilizări în domeniul cosmetic, farmaceutic și industrial. Este considerat un ingredient sigur și are diverse beneficii, inclusiv îmbunătățirea sănătății orale și sprijinirea funcției musculare și a recuperării după exerciții fizice.
Acid malic. Unde se găsește
Acidul malic se găsește în mod natural într-o varietate de fructe și legume. Iată câteva exemple:
- Mere – Merele sunt una dintre cele mai bogate surse de acid malic, de unde provine și numele său (“malus” în latină înseamnă măr).
- Pere.
- Struguri – Acidul malic este prezent în struguri, influențând gustul vinurilor.
- Cireșe – Acidul malic contribuie la gustul acru al cireșelor.
- Prune..
- Zmeură și Mure.
- Caise.
- Roșii – Deși într-o cantitate mai mică, acidul malic se găsește și în roșii.
Pe lângă aceste surse naturale, acidul malic este adăugat și în produse alimentare procesate, cum ar fi bomboanele, băuturile răcoritoare și alte produse pentru a îmbunătăți gustul sau pentru a regla aciditatea.
Acid malic, întrebuințări
Despre acidul malic oamenii de știință spun că este un exfoliant natural și că poate fi util în netezirea ridurilor și liniilor fine. În plus, acesta ar putea îmbunătăți textura pielii, curățând porii. Având atât de mult beneficii, este normal ca acidul malic să fie folosit în diferite produse de îngrijire a pielii.
Explicație. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, colagenul nu mai este la fel de abundent, iar asta înseamnă apariția ridurilor și cutelor, din cauza pierderii elasticității.
În plus, acidul malic poate acționa și ca un umectant, ceea ce înseamnă că este un ingredient care atrage umezeala și o menține în piele. Totodată, acidul malic menține pH-ul pielii, acționând ca o barieră împotriva bacteriilor, virușilor și a altor dăunători.
Acid malic, proprietăți
Exfoliant: Acidul malic este în primul rând un agent exfoliant, ca și alți alfa-hidroxi-acizi – acidul glicolic și acidul lactic. Acesta ajută la eliminarea celulelor moarte, a uleiului sau a colecției de sebum și a stratului exterior al pielii, netezind astfel pielea prin îmbunătățirea turnover-ului celular. Acest lucru face ca textura pielii să pară netedă și uniformă, cu o îmbunătățire a pigmentației, precum și a porilor înfundate.
De asemenea, poate ajuta în cazul acneei, al punctelor negre și al punctelor albe.
Poate fi folosit pentru a îmbunătăți acneea corporală și afecțiuni precum keratosis pilaris, de asemenea. Datorită proprietății sale ușor exfoliante, poate fi utilizat în siguranță la adolescenți și adulți tineri predispuși la acnee și înfundare. Chiar dacă este un alfa-hidroxi-acid, este mai blând decât celelalte, datorită dimensiunii sale moleculare mari care determină o penetrare mai redusă.
Umectant: În plus, acidul malic este și un umectant. Acest lucru înseamnă că, prin natura sa, reține umiditatea și menține pielea hidratată și previne uscarea pielii. Acidul malic are un pH acid în intervalul 3-4 care îi conferă proprietatea de a avea capacitate de tampon. Acesta ajută la echilibrarea nivelului pH-ului pielii, menținând, la rândul său, bariera cutanată intactă. Mantia acidă a pielii este o parte imperativă a barierei pielii, împreună cu microbiomul acesteia (speciile de bacterii bune care mențin pielea intactă).
Fotoprotector: Acidul malic este, de asemenea, fotoprotector. Acest lucru înseamnă că protejează pielea de daunele provocate de soare. S-a observat că keratinocitele pielii iradiate cu ultraviolete B care au fost pre-tratate cu acid malic, au eliberat mai puțini mediatori pro-inflamatori. Acest lucru ajută, de asemenea, la reducerea pigmentației, precum și la îmbunătățirea aspectului tern.
Se crede că acidul malic în concentrații mai mari ajută la stimularea colagenului și, astfel, poate fi anti-îmbătrânire. Ajută la reducerea liniilor fine și a ridurilor și face ca pielea să pară mai fermă.
Acid malic, beneficii
Curăță și întinerește pielea
Acidul malic din produsele de îngrijire a pielii este popular pentru capacitatea sa de a da luminozitate pielii și de a-i netezi textura, acesta fiind motivul pentru care este un ingredient utilizat frecvent în formularea cremelor anti-îmbătrânire. Unul dintre efectele majore ale stresului cronic asupra sănătății pielii constatate a fost modul în care stresul ridicat poate agrava problemele pielii, cum ar fi eczema, acneea și îmbătrânirea prematură.
Deși există mai multe modalități de a reduce stresul, utilizarea topică a acidului malic a fost o modalitate eficientă de a avea o piele cu aspect mai tânăr.
Echilibrul pH-ului și hidratarea
Acidul malic este un umectant și vă poate ajuta pielea să rețină umezeala și să rămână hidratată. În cadrul unei cercetări, s-a observat că lichidul alcătuit din colină și acid malic a crescut umiditatea pielii și a scăzut pierderea de apă prin piele prin îmbunătățirea penetrării acidului hialuronic în piele. Acidul malic este adesea folosit și pentru a regla nivelul pH-ului produselor cosmetice.
Anti-îmbătrânire
Apariția ridurilor prin îngroșarea pielii și creșterea producției de glicozaminoglicani, care joacă un rol important în protejarea pielii umane împotriva îmbătrânirii. Acidul malic, la concentrații mai mari, poate pătrunde și în nivelurile inferioare ale pielii pentru a determina formarea de colagen nou. Colagenul susține rezistența și flexibilitatea pielii și a altor țesuturi corporale și previne căderea, iar producția sa încetinește odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care, în parte, pielea își pierde elasticitatea și fermitatea odată cu înaintarea în vârstă.
Prevenirea acneei
Fie că se folosește într-o loțiune, un produs de curățare sau un peeling ușor, acidul malic poate ajuta la eliminarea acumulării de celule moarte ale pielii. Acest lucru este util în special pentru pielea predispusă la acnee. Atunci când porii pielii se înfundă cu celule moarte și ulei, se pot forma puncte negre. Acidul malic descompune celulele moarte de pe stratul exterior al pielii. Atunci când aceste celule moarte sunt măturate, pielea are un aspect mai puțin tern. Produsele realizate din acest acid sunt concepute pentru a combate erupțiile cutanate sau pielea lăsată.
O alternativă pentru pielea sensibilă
Pentru cei care au pielea sensibilă și reacționează dur la alți acizi, poate fi folosit deoarece potențialul său de penetrare și iritare este mai mic. Va netezi și exfolia în continuare pielea, fără a provoca sensibilitatea obișnuită, roșeața sau perturbarea barierei.
Alte întrebuințări ale acidului malic (decât cele cosmetice)
Nu doar industria cosmetică profită din plin de această “comoară”. Pentru că sunt studii care îl plasează drept adjuvant în dizolvarea pietrelor la rinichi sau în boala ficatului gras (steatoză hepatică).
De-a lungul anilor s-au efectuat mai multe cercetări pentru a se vedea dacă acidul malic ar putea preveni și trata pietrele la rinichi. Astfel, un studiu mai vechi realizat în laborator i-a ajutat pe oamenii de știință să descopere că acidul malic crește nivelul pH-ului urinei, împiedicând astfel formarea pietrelor la rinichi. De aceea, specialiștii spun că suplimentarea cu acid malic ar putea ajuta la tratarea pietrelor de calciu la rinichi.
Mai mult, acidul malic este un chelator metalic eficient, ceea ce înseamnă că se poate “lipi” de metalele toxice acumulate la nivelul ficatului, pentru ca apoi să le elimine. Totodată, acidul malic sparge pietrele de la nivelul vezicii biliare, făcând eliminarea acestora foarte ușoară.
În acest fel, boala de ficat gras este combătută treptat. Producția de bilă este principala modalitate prin care grăsimile și colesterolul sunt eliminate din organism.