Stim inca din copilarie ca trebuie sa mancam morcovi pentru a vedea mai bine, insa, iata ca exista si alte alimente care imbunatatesc vederea si previn degenerescenta maculara. Deficientele de vedere sunt una dintre cele mai frecvente probleme care apar la persoanele cu varsta de peste 40 de ani. Pentru intretinerea capacitatii vizuale se recomanda introducerea din timp in meniul zilnic al alimentelor bogate in anumiti nutrienti necesari sanatatii ochilor.
Ochi uscati si obositi? Rezolva cat ai clipi!
Stridii
Stridiile sunt considerate o delicatesa, sunt foarte gustoase si, in plus, foarte bogate in zinc, un mineral care imbunatateste in mod semnificativ sanatatea ochilor. Pentru preventia degenerescentei maculare este esential ca pe parcursul vietii sa se mentina un echilibru constant al acestui nutrient in organism.
Afine
Stiati ca in timpul Primului Razboi Mondial pilotii de avioane erau obligati sa manance cantitati considerabile de afine inainte de a face un zbor? De ce? Se credea, si pe buna dreptate, ca afinele imbunatatesc acuratetea vederii, insa, cu timpul acest aspect a fost considerat doar o superstitie. Iata ca, ulterior, studiile au demonstrat ca afinele sunt extrem de bogate in antioxidanti si vitamina E si consumul regulat are calitatea de a preveni aparitia cataractei si de a imbunatati vederea.
Alege-ti ochelarii de vedere in functie de forma fetei
Kiwi
Alimentele bogate in vitamina C trebuie consumate zilnic, pe langa intarzierea procesului de imbatranire la nivel celular, contribuie la intretinerea acuitatii vizuale si previn degenerescenta maculara. Citricele, indeosebi lamaile, fructele de padure si kiwi sunt cele mai bogate fructe in aceasta pretioasa vitamina, prin urmare, fie sub forma de fresh-uri fie sub forma de salata de fructe, acestea ar trebui consumate zilnic.
Ceapa
Ceapa, gratie quercetinei continute, este una dintre cele mai bune legume care ajuta in mentinerea sanatatii ochilor. Este eficienta in prevenirea formarii cataractei la diabetici si, in plus, contribuie la echilibrarea nivelului de glucoza din sange. Quercetina este un antiinflamator si antioxidant natural care anihileaza radicalii liberi, previne depunerea colesterolului pe vasele de sange si, implicit, previne bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, ar trebui sa stii ca cea mai mare concentratie se gaseste in coaja de ceapa.
Iata 7 greseli de make-up care te imbatranesc
Spanac
Spanacul contine cantitati mari de luteina si zeaxantina, compusi care actioneaza ca niste antioxidanti si care protejeaza celulele oculare de degradare si previn pierderea timpurie a vederii. In plus, spanacul este bogat in carotenoizi, nutrienti care contribuie la inhibarea celulelor canceroase. Conform unui studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, o lingura de legume cu frunze verzi consumata in fiecare zi conduce la cresterea nivelului de luteina cu 90%.
Avocado
Desi poate parea mai greu de consumat, din cauza faptului ca trebuie introdus in retete destul de sofisticate, avocado este un fruct foarte bogat in vitamina E, vitamina esentiala pentru o buna privire. Se poate consuma in piureuri de fructe, in sosul de guacamole sau sub forma de pasta cu usturoi verde si lamaie.
Trucuri de make-up pentru un machiaj rezistent
Alte alimente benefice sanatatii ochilor sunt usturoiul, cartofii dulci, broccoli, somonul, nucile si semintele, ciocolata neagra, oul si, fara doar si poate, vedeta legumelor la acest capitol: morcovul.
Text: Madalina Manole