Mananca ciocolata neagra, vizioneaza filme amuzante si relaxante, evita locurile de munca stresante si mergi pe bicicleta ori de cate ori ai ocazia, pentru ca acestea sunt ingredientele-minune ale mentinerii unei inimi sanatoase. Poate nu stiai ca, daca o persoana sufera un atac de cord sau are hipertensiune arteriala, acest lucru se datoreaza, in mare parte, stilului de viata incorect. Formula ideala pentru a evita problemele de inima ramane evaziva: sunt dificili factorii care au un impact asupra sanatatii cardiovasculare, pentru ca se amesteca cu dreptul fiecarui om de a face ce vrea, ne referim aici mai ales la vicii.
Pentru o viata mai sanatoasa, activitatea fizica si alimentatia sanatoasa sunt absolut necesare
Cercetatorii de la Societatea Europeana de Cardiologie sunt de parere ca nu timpul alocat mersului pe bicicleta este important, ci intensitatea efortului conteaza cel mai mult pentru inima.
Studiul a fost condus de cardiologul danez Peter Schnohr, care a sesizat faptul ca barbatii care au mers pe bicicleta pedaland in mod rapid pot trai cu pana la 5.3 ani mai mult decat cei care au pedalat lent. Exercitarea intensitatii medii a fost suficienta pentru a castiga un plus de 2.9 ani. Pentru femei insa, diferenta a fost mai putin uimitoare, insa semnificativa: 2.9, respectiv 2.2 ani mai mult.
Be happy! Pentru o inima tanara
Vechea zicala „rasul este cel mai bun medicament” s-a dovedit a fi reala in urma unui studiu in care s-a constatat ca o buna doza de umor ajuta vasele sanguine. Michael Miller, profesor la Universitatea din Maryland la Scoala de Medicina, a demonstrat deja, dupa o cercetare care a durat mai bine de un deceniu, ca, daca in viata barbatilor si a femeilor exista o doza de umor, atunci riscul de a suferi de boli de inima scade cu 40%. In vederea obtinerii de rezultate reale, profesorul Miller a realizat un alt studiu in care voluntarii care au participat la experiment au fost pusi sa vizioneze un film putin stresant cum ar fi „Saving Private Ryan“, realizat de Steven Spielberg. In acelasi timp, un alt grup de voluntari a fost pus sa urmareasca un film amuzant. In timpul vizionarii filmelor, ambele grupuri de voluntari au fost monitorizate pentru a diferentia anumite aspecte ale fluxului sanguin. Dupa terminarea filmelor s-a sesizat faptul ca grupul care a urmarit filmul „Saving Private Ryan” a prezentat vasoconstrictie, reducandu-se in mod anormal fluxul sangelui. In schimb, grupul care a vizionat filmul amuzant nu a avut niciun fel de problema de ordin medical.
Nu lasa jobul sa iti afecteze inima
Conditiile de stres la munca, atat fizice, cat si psihice, au fost mult timp asociate cu o sanatate precara.
Cercetatorii finlandezi condusi de Tea Lullukka de la Universitatea din Helsinki au concluzionat ca „locurile de munca stresante si orele suplimentare sunt asociate cu comportamente nesanatoase, crestere in greutate si chiar obezitate. In acelasi timp, acestia au precizat ca „persoanele angajate, cu un job serios si sigur, sunt, in general, mai bine”.
Ciocolata ajuta inima sa ramana sanatoasa
Cercetarile anterioare au stabilit o legatura stransa intre dulciurile bazate pe cacao si tensiunea arteriala scazuta sau chiar imbunatatirea fluxului de sange, insa amploarea studiului a ramas obscura.
Oscar Franco si colegii sai de la Universitatea din Cambridge au revizuit jumatate din studiile care acopera peste 100.000 de pacienti, cu si fara boli de inima, punandu-i sa consume ciocolata in fiecare zi. Ei au descoperit ca pacientii care au mancat multa ciocolata neagra au prezentat o reducere cu 37% a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare si o scadere de 20% a accidentelor vasculare cerebrale. Cu toate acestea, nu a fost raportata o reducere semnificativa a incidentei atacului de cord.
Constatarile, din pacate, vin cu o precizare importanta: moleculele sanatoase se gasesc in cacao pur, amar, nu in zahar sau grasimi.
„Ciocolata disponibila in comert este foarte calorica si consumul excesiv ar putea duce la cresteri semnificative in greutate, risc marit de diabet si boli de inima”, anunta aceiasi cercetatori.
Text: Andreea Popescu