Societatea Romana de Alergologie si Societatea Romana de Pneumologie cu sprijinul GSK au lansat luni, 8 iulie, kitul de asistenta a bolnavului cu astm, disponibil in varianta printata, dar si in varianta digitala. In premiera, aplicatia poate fi descarcata gratuit pe smartphone si tableta.
Kitul de asistenta a bolnavului cu astm vine in sprijinul bolnavilor, ajutandu-i pe acestia sa isi inteleaga, monitorizeze, controleze si sa-si trateze boala. Kitul cuprinde atat Jurnalul Pacientului Adult cu Astm cat si Jurnalul Copilului.
Astmul este, la ora actuala, cea mai frecventa boala cronica in randul copiilor, prevalenta acestuia crescand cu 12,8% in ultimii ani la copii cu varste cuprinse intre 13 si 14 ani. Iar la nivel global, 300 de milioane de persoane sunt afectate anual de astm. Prof. dr. Florin Mihaltan (presedintele Societatii Romane de Pneumologie) si dr. Diana Deleanu (presedintele Societatii Romane de Alergologie) au atras atentia asupra faptului ca astmul nu este controlat de multi dintre pacienti dintr-o lipsa de cunoastere si intelegere a bolii. Astmul este o afectiune cronica, ce trebuie monitorizata si tratata toata viata daca nu vrem sa ne afecteze activitatile cotidiene si, in general, stilul de viata. La copiii astmatici, de exemplu, s-a constatat ca rezultatele la examene sunt mai slabe daca acestea sunt sustinute in perioada calda, cand boala se manifesta mai tare din cauza prezentei alergenilor in aer, ne-a spus dr. Diana Deleanu. In plus, acestia se confrunta cu o lipsa a chefului de joaca, oboseala la eforturi mici si dificultate in a se integra in comunitati. Astmul este o boala ale carei cauze exacte nu se cunosc inca si care se vindeca in foarte putine dintre cazuri.
De aceea, kitul de asistenta vine in sprijinul pacientilor cu astm, facilitandu-le accesul la informatii verificate si ajutandu-i sa tina o evidenta continua a starii lor de sanatate. Kitul este disponibil online pe www.jurnalulpacientului.ro.
Text: Bianca Badescu