A fi sau a nu fi narcisist

a-fi-sau-nu-narcisistConsiderat o trasatura de personalitate, narcisismul reprezinta iubirea exagerata fata de propria persoana si stima de sine dusa la extreme, iar egoismul este o manifestare caracteristica a sa. Termenul provine din mitologia greaca, de la Narcis, un tanar care s-a indragostit patologic de propria sa reflexie in apa. Intr-o doza minima, narcisismul este benefic oricarei persoane, insa atunci cand depasesti sfera personala si il indrepti asupra celor din jurul tau, acesta poate deveni nociv atat pentru tine, cat si pentru ceilalti.



Trasaturile caracteristice ale narcisistului

Daca plecam de la mitul lui Narcis, atunci am putea spune ca una din trasaturile de baza ale persoanelor narcisiste este grija exagerata pe care o acorda propriei infatisari. Acest tip de oameni petrec ore intregi in fata oglinzii si sunt mereu atenti la tinuta pe care o poarta, putand cadea usor in latura snobismului. Insa aceasta este, poate, cea mai inofensiva trasatura a narcisismului. Genul acesta de oameni, pe langa faptul ca au o parere nejustificat de buna despre ei, se considera superiori celorlalti si-i trateaza ca atare, ba chiar cauta sa se inconjoare de oameni slabi pe care sa-i domine. Nu accepta criticile sau sfaturile celorlalti, vor sa conduca mereu si au o relatie destul de dificila cu sefii lor, tinzand tot timpul sa ocupe locul de lider intr-o situatie. De asemenea, alaturi de egoism, manipularea si invidia ii devin o a doua natura. Persoanele narcisiste nu stiu sa empatizeze cu ceilalti si au tendinta de a alege intotdeauna ceea ce este mai bun, mai frumos, mai avantajos pentru ei, nepasandu-le de dorintele celorlalti.

Pro narcisism sau…

Cum spuneam si mai sus, un strop de narcisism este benefic, deoarece o parere buna despre propria persoana inseamna incredere si optimism, atribute care te ajuta in evolutie. Pe de alta parte, narcisismul si timiditatea nu merg mana in mana, iar acest tip de persoane nu au frica de nou sau de intalniri cu necunoscuti, fapt ce-i face foarte sociabili. Puterea de convingere este o alta calitate de care se bucura narcisistii, insa daca este dusa la extrem, devine periculoasa pentru cei din jur.

… contra narcisism?

Din pacate, persoanele narcisiste nu reusesc sa lege prietenii stranse si adevarate, si acest fapt se intampla din cauza lipsei de sinceritate si manipularii de care dau dovada. Nu spunem ca sunt mincinosi sau superficiali, insa sustinem ca sinceritatea si profunzimea nu sunt tocmai punctele lor forte. Pe de alta parte, comunicarea cu un narcisist este defectuoasa. Desi vorbeste mult, nu spune nimic si nu-si lasa interlocutorul sa-si expuna punctul de vedere, iar in timp, va fi evitat si abandonat de apropiati. Un alt dezavantaj al persoanelor narcisiste, care poate fi numit chiar slabiciune, este faptul ca ajung usor in pragul depresiei. Este de ajuns ca cineva (important pentru el) sa-i nesocoteasca meritele si calitatile pentru ca narcisistul sa se retraga in singuratate si sa-si linga ranile suspinand amar. Dar, de indata ce-i va pica o oglinda in mana, isi va aminti de grandoarea sa si-si va relua mersul firesc al vietii.

Cum ne purtam cu un narcisist?

Daca avem ghinionul de a avea o ruda, un coleg sau un prieten narcisist, este bine sa evitam sa intram in conflict cu acesta deoarece poate deveni usor razbunator. Pe de alta parte, daca nu sunt absolut necesare, evitati criticile la adresa sa, deoarece invidia sa este atat de mare, incat va cauta mijloacele necesare sa va raneasca. Pentru a nu-i calca in picioare orgoliul si a evita sa va puna bete in roate, bucurati-va in liniste, sau la mare distanta, de orice reusita personala. Daca nu-l puteti evita, incercati macar sa nu intrati in competitie directa cu el. Tineti cont ca narcisismul dus la extrem este o boala, genul acesta de persoane putand avea cateodata un comportament paranoic.

Text: Madalina Manole