Săptămâna 8 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

a-8-a-saptamana-de-sarcina

Săptămâna 8 de sarcină continuă dezvoltarea bebelușului vostru care, până la finalul săptămânii, depășește un 1 cm. Se dezvoltă pe toate planurile iar tu vei resimți simptomele sarcinii mai puternice iar o noutate ar fi durerile de cap. Este o perioadă încărcată de emoție, nu doar că puteți asculta bătăile inimii copilului, dar puteți primi prima imagine a lui iar asta vă va bucura.

Pentru ca lucrurile să decurgă mai ușor, în special pentru tine, poți începe să îți urmărești săptămânile de sarcină, să afli ce se petrece în corpul tău și cu bebelușul, iar în acest articol îți sunt expuse informațiile legate de săptămâna 8 de sarcină precum și câteva sfaturi care să-ți vină în sprijin.



Săptămâna 8 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Poți observa că hainele sunt mai strâmte, dar nu putem spune că burtica este vizibilă în săptămâna 8 de sarcină. Aceasta devine vizibilă undeva prin luna 3-4. Totuși, uterul este în creștere așa că, dacă în săptămâna 7 de sarcină a fost cât un pumn închis, acum este puțin mai mare.

Printre simptomele din săptămâna 8 de sarcină pot fi schimbările de dispoziție, balonarea și flatulența, constipația, mirosul accentuat și cu o sensibilitate aparte, indigestia și poftele alimentare. Totodată, nevoia de urinare, des, îți poate afecta somnul, oboseala, crampele abdominale a căror durere poate radia spre picioare și scurgerile vaginale (leucoreea, substanță lăptoasă cu rol de curățare a canalului de naștere) sunt alte simptome pe care le poți avea. Poți experimenta mici sângerări pe care nu trebuie să le confunzi cu menstruația. Dacă sângerările sunt serioase te prezinți la medic cât mai repede.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Cantitatea de sânge din corpul viitoarei mămici crește cu aproximativ 40-50% în săptămâna 8 de sarcină iar organismul inițiază procesul de lactație. Astfel, vei putea observa că, pe fondul schimbărilor hormonale, areolele se închid la culoare iar mameloanele încep să crească în dimensiuni, uneori, să elimine un lichid gălbui numit colostru. Totodată, pe sâni vei observa vene mici, accentuate, datorare circulației crescute a sângelului, și pot fi dureroși. Un simptom nou pe care îl poți avea în săptămâna 8 de sarcină sunt durerile de cap care tot în urma volumului de sânge mărit își pot face prezența.

Bebelușul în săptămâna 8 de sarcină

În săptămâna 8 de sarcină embrionul măsoară aproximativ 1,3 cm și începe să ia formă umană. Continuă creșterea brațelor și a picioarelor chiar dacă nu sunt încă formate gleznele, genunchii coapsele sau degetele. Ochii sunt vizibili la nivelul feței și este pigmentată retina. Se formează urechile, nasul și buzele iar capul și trunchiul își continuă dezvoltarea. Inimioara bate cu 140-170 de bătăi pe minut și, chiar dacă debutează formarea organelor genitale, nu poți afla ce sex va avea copilul. În săptămâna 8 de sarcină, dezvoltarea continuă în privința intestinelor care pot migra spre cordonul ombilical până când vor avea suficient loc în burtica bebelușului.

Un lucru important care se petrece în săptămâna 8 de sarcină este faptul că bebe a început să miște. Trunchiul se alungește odată cu formarea organelor, însă tu nu vei simți mișcările. La final de săptămână are, sub formă incipientă, plămâni, ficat, pancreas și glandă tiroidă. În ce privește creierul, în săptămâna 8 de sarcină, celule nervoase creează primele conexiuni între ele pentru a-și forma o rețea de căi nervoase, primitivă. De asemenea, se formează urechea internă și externă precum și laringele, fibrele musculare, oasele și glanda pituitară.

Săptămâna 8 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 8 de sarcină ai deja câteva obiceiuri alimentare, dar dacă ai pofte ciudate sau față de substanțe nealimentare, discută cu medicul. Pot exista deficiențe nutriționale pe care este important să le reglezi iar bebelușul să beneficieze de aportul necesar.

Fiecare femeie și organism diferă și pentru că nu toate se confruntă cu simptomele menționate, în săptămâna 8 de sarcină este important să te prezinți la prima ecografie dacă încă nu ai făcut-o. Vei avea prima imagine a copilului, vei primi informațiile necesare și recomandarea vitaminelor prenatale și a acidului folic.

Dobândește o dietă echilibrată chiar dacă îți este greu cu grețurile matinale din săptămâna 8 de sarcină, nu te descuraja! Supele și ciorbele, ușoare pentru digestie, mesele mici te pot ajuta. Consumă legume și fructe, dar amintește-ți că și hidratarea este importantă chiar dacă urinezi fregvent. Continuă să faci mișcare, să ieși la plimbare pentru că îți ajută corpul și te eliberează de stres. Nu forța nimic, dacă obosești, odihnește-te! În săptămâna 8 de sarcină continuă să acorzi atenție cosmeticelor (creme de hidratare sau împotriva acneei ori antivergeturi, etc) adaptate nevoilor tale. Pentru durerile de cap din săptămâna 8 de sarcină poți discuta cu medicul pentru a-ți prescrie medicamentul adecvat condiției tale. Ține cont că în perioada sarcinii și de alăptare este interzisă automedicația!

Caută câteva elemente noi în garderoba ta, în funcție de sezon, dar 1-2 sutiene confortabile și câteva perechi de pantaloni care să-ți fie comozi sunt necesare.