Săptămâna 7 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 7 de sarcina

Din săptămâna 7 de sarcină avalanșa hormonală poate accentua unele simptome, dar schimbări importante au loc atât pentru bebeluș cât și pentru viitoarea mămică. Dacă este o sarcină planificată vă veți bucura tot mai mult de procesul de dezvoltare al copilului vostru.

Totuși, simptomele îți pot afecta puțin viața de zi cu zi, în primul trimestru de sarcină, căci peste 70% dintre femeile însărcinate experimentează starea de greață (mai rar cu vărsături) și cea de oboseală. Toate simptomele cu care te confrunți în săptămâna 7 de sarcină sunt tolerabile iar dacă nu, medicul te poate ajuta să treci mai ușor peste ele.



Săptămâna 7 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 7 de sarcină senzația de balonare se accentuează ba chiar vei putea simți dureri abdominale mai puternice și înțepături căci uterul crește în dimensiuni pentru a face loc bebelușului. Pofta de mancare va crește iar grețurile matinale și urinările dese te pot deranja. Nutrienții și oxigenul vor ajunge la făt prin cordonul ombilical care se dezvoltă și începe să funcționeze și în privința eliminării excrețiilor și se formează mucusul care acoperă ieșirea din colul uterin pentru a proteja bebelușul de bacterii.

Oboseala îți poate crea probleme în săptămâna 7 de sarcină și dacă este așa, odihnește-te atât cât ai nevoie pentru că este cauzată de nivelul înalt al hormonilor. Nu trebuie să te sperie, dar poți experimenta și vise intense, un somn agitat și diferite temeri. Schimbările hormonale din săptămâna 7 de sarcină conduc și la mărirea sânilor, la pielea întinsă și venișoare accentuate, durere și sensibilitate. Să nu te îngrijoreze nici faptul că ai putea începe să urăști mâncarea preferată sau să nu suporți parfumul preferat  din cauza simțului olfactiv accentuat și sensibil.

Previn-o și tratează vergeturile de pe corp cu gama nr.1 a Italiei, pentru această problem inestetică – Stretch Marks. Gama a fost testată în timpul sarcinii și alăptării. Este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.

În săptămâna 7 de sarcină poți resimți toate aceste simptome sau doar unele dintre ele pentru fiecare femeie și organism sunt diferite. Lasă totul să treacă de la sine pentru că vei vedea, mai târziu, vor dispărea iar după sarcină va reveni totul la normal.

Bebelușul în săptămâna 7 de sarcină

Este începutul perioadei în care embrionul capătă formă din ce în ce mai umană pentru că încep să se formeze părțile corpului chiar dacă nici în săptămâna 7 de sarcină nu vei vedea mare lucru în ecografie și nici în privința burticii. În săptămâna 7 de sarcină bebelușul măsoară puțin peste 7 mm lungime și își continuă dezvoltarea în mod accelerat. Se conturează ochii, nările, pleoapele, gura și limba. Legat de ochi, din săptămâna 7 de sarcină debutează formarea segmentelor principale precum: corneea, irisul, pupila și retina iar în decursul a câteva săptămâni ochii vor fi complet formați. Încep să crească brațele și picioarele, dar și să se dezvolte rinichii iar în curând va produce și urină. Se dezvoltă și tubul digestiv, stomacul, esofagul, ficatul și pancreasul.

Este incredibil cum se desfășoară totul, dar săptămâna 7 de sarcină se concentrează pe formarea creierului iar celule noi (neuroni) se formează cu o viteză de 100/minut până la finalizare când va avea compuse cele trei părți: creierul mare, creieru mijloci și creierul mic. În săptămâna 7 de sarcină continuă și dezvoltarea inimii iar acum pompează sângele cu o viteză între 130-160 de bătăi/minut.

Săptămâna 7 de sarcină – sfaturi și recomandări

Dacă nu ai inițiat procesul investigațiilor medicale în săptămâna 6 de sarcină, trebuie să știi că în săptămâna 7 de sarcină este necesar să te programezi la medicul obstetrician și să faci analizele necesare pentru că în baza lor îți vor fi prescrise suplimente alimentare care sprijină buna dezvoltare a sarcinii.

Ai grijă la comportamentul alimentar și introdu alimente sănătoase în dieta ta. Fumatul și alcoolul nu mai intră în discuție, iar mesele mici și dese te pot ajuta în privința stărilor de greață din săptămâna 7 de sarcină. Urmează sfaturile medicului care supraveghează sarcina și nu scăpa din vedere suplimentele de vitamine și minerale sau acidul folic odată recomandate. Fructele și legumele în funcție de cum le suporți, trebuie să facă parte din alimentația ta pentru o dietă echilibrată plus că vin și ele cu vitamine, minerale și proteine sănătoase în organism. Consumă supe și ciorbe gătite în casă din ingrediente naturale, hidratează-te și consumă produse care să inhibe constipația.

Cremele și loțiunile anticelulitice îți sunt de ajutor, dar caută cosmetice cât mai sănătoase și nu-ți vopsi părul pentru a nu absorbi substanțele chimice. În săptămâna 7 de sarcină poți continua să faci sport, fără să forțezi lucrurile pentru că activitatea fizică îți va fi de mare ajutor. Ieși la plimbare în aer liber alături de partener.

Săptămâna 7 de sarcină nu vine cu interdicții în privința intimității în cuplu, dar poți experimenta schimbări în privința libidoului (creștere/scădere) și se pot instala temporar sau pe toată perioada sarcinii, deci comunicarea deschisă este soluția pentru a nu pierdea intimitatea cuplului.