În săptămâna 6 de sarcină creșterea bebelușului este accelerată, dimensiunile lui aproape că se dublează până la sfârșitul ei. Vestea bună este că inima își continuă dezvoltarea și poți asculta bătăile inimii la examinarea ecografică.
Putem spune că, în săptămâna 6 de sarcină, primești primul semn clar că în interiorul tău se dezvoltă o nouă viață. Simptomele care te încearcă se pot acutiza și probabil că în săptămâna 6 de sarcină cele mai deranjante vor fi oboseala și durea sânilor precum și simțul olfactiv accentuat care te va face să manifești sensibilitate la unele mirosuri și schimbări în dorințele alimentare.
Săptămâna 6 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
Grețurile matinale pot fi prezente în săptămâna 6 de sarcină, dar este posibil să apară și constipația din cauza producției crescute de progesteron pentru că va încetini activitatea sistemului digestiv. Te pot ajuta alimentele ușoare care sunt digerate ușor.
În săptămâna 6 de sarcină vei continua să te simți obosită și este indicat să te odihnești atât cât ai nevoie. Vei simți sânii din ce în ce mai plini și dureroși, dar toate aceste simptome sunt firești și se datorează schimbărilor hormonale. Din săptămâna 6 de sarcină este posibil să simți pirozis (arsuri retrosternale) fiind des întâlnit în sarcină.
Vei putea observa o creștere a frecvenței urinare din săptămâna 6 de sarcină iar asta este determinat de creșterea hormonului sarcinii și a creșterii uterului care apasă pe vezica urinară. Această situație îți poate afecta și somnul însă nu trebuie să te îngrijorezi pentru că este important să elimini toxinele iar simptomul se va retrage din trimestrul al doilea pentru că uterul se va ridica în zona abdominală deci, răbdare.
Tot din săptămâna 6 de sarcină te vei putea confrunta cu schimbări de dispoziție, vei simți dureri și înțepături în zona sânilor și poate chiar vei observa o creștere a tensiunii arteriale. În plus, este momentul oportun să începi examinări cum ar fi cea pelviană, dar și să faci analize de sânge pentru determinarea RH-ului, situație a celulelor roșii și albe în sânge, teste pentru glucoză, proteine, etc.
Săptămâna 6 de sarcină vine și cu teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală sau boli genetice. Toate sunt importante pentru liniștea ta și pentru depistarea eventualelor probleme sau predispoziții legate de sarcină.
Bebelușul în săptămâna 6 de sarcină
În săptămâna 6 de sarcină poți asculta bătăile inimioarei copilului pentru că a început formarea celor patru camere și bate cu o putere de aproximativ 100-115 bătăi/minut. De asemenea, tubul neural începe să se închidă și să se transforme în viitoarea coloană vertebrală.
Din săptămâna 6 de sarcină debutează formarea polului cefalic care va fi capul bebelușului și care este observat supradimensionat față de corp, dar care are mici pliuri de țesut în formare și care vor deveni nasul, gura, ochii, bărbia, etc. Urechile sunt la rândul lor vizibile în săptămâna 6 de sarcină sub forma unor gropițe de-o parte și de alta a capului. Scheletul copilului își continuă dezvoltarea ( are forma literei C) și debutează formarea plămânilor, a ficatului și a rinichilor, dar și a plămânilor care au în săptămâna 6 de sarcină forma unor tuburi.
Embrionul își preia poziția fetală cu mișcări fine pe care femeia însărcinată nu le poate depista. Își continuă dezvoltarea și apar primii muguri din care se vor forma membrele superioare și inferioare. Toate acțiunile se amplifică din săptămâna 6 de sarcină când viitorul bebeluș are aproximativ 5-6 mm.
Săptămâna 6 de sarcină – sfaturi și recomandări
Dacă în săptămâna 5 de sarcină nu puteai afla prea multe, acum poți face prima ecografie pentru a-i asculta bătăile inimii. Este importantă dieta și în săptămâna 6 de sarcină și pe tot parcursul ei. Ai grijă să fie una echilibrată iar alcoolul și tutunul nu trebuie să mai facă parte din viața ta. Ai grijă să te odihnești suficient, să faci și sport și să te hidratezi corect.
Respectă recomandările medicului și ia vitaminele și acidul folic prescrise, iar dacă simptomele din săptămâna 6 de sarcină îți sunt grele vorbește cu medicul tău pentru că poate că veni cu idei care îți ușureze situația. Este indicat ca mesele să fie mici și dese pentru a ușura activitatea sistemului digestiv, iar acestea să se bazeze pe fructe și legume, dar și alimente cu conținut de proteine, supe, ciorbe sau produse lactate cât mai naturale.
De asemnea, este indicat să ai grijă și ce produse de îngrijire corporală folosești și evită tot ce are conținut pe bază chimică, chiar și vopseaua de păr.
Include în perioada de sarcină și după, alimente, produse și obiceiuri cât mai sănătoase. Și nu uita să vă bucurați de copilul vostru, cu atât mai mult dacă ați ascultat primele bătăi ale inimii.