Săptămâna 38 de sarcină nu vine cu prea multe modificări. Se pot intensifica unele simptome pentru tine. Te simți epuizată, dar trebuie să fii conștientă că în orice moment se poate produce nașterea și este important să recunoști semnele care preced travaliul. Asigură-te că ești calmă, încrezătoare și ai grijă de starea ta psihică!
Iată ce se petrece în săptămâna 38 de sarcină cu tine și cu puiul tău și primește câteva sfaturi care să îți ușureze situația.
Săptămâna 38 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
Odată cu săptămâna 38 de sarcină începe numărătoarea inversă. Puține noutăți pentru tine, coborârea bebelușului în pelvis te face să simți presiunea mai tare decât în săptămâna 37 de sarcină.
Balonarea, constipația, probleme de hemoroizi, urinările frecvente, indigestia, arsurile în capul pieptului și durerile de stomac, cap, spate sau picioare, rămân. Sunt simptome cunoscute ție, dar nu este obligatoriu să le ai pe toate. Știi deja cum poți atenua efectele, așa că le vei ține sub control și în săptămâna 38 de sarcină.
Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.
Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).
Contracțiile Braxton Hicks se intensifică și este indicat să le urmărești și deosebești de cele care prezic travaliul. În săptămâna 38 de sarcină îți simți sânii tot mai grei și plini, dar amintește-ți că pentru scurgerile de colostru, un tampon pentru sâni te va ajuta să nu-ți pătezi hainele.
Nu sunt neapărat simptome noi, dar posibil mai puternice acum, sindromul de canal carpian (furnicături la nivelul încheieturii mâinilor), retenția de lichide și dilatarea vaselor de sânge.
Cea din urmă poate provoca așa numita hipertensiune indusă de sarcină. Poți sesiza în săptămâna 38 de sarcină că te „coordonezi” mai greu: ești neîndemânatică și te clatini în timpul mersului. Nu trebuie să te îngrijoreze doar ai grijă să nu cazi și să eviți accidentele.
În săptămâna 38 de sarcină poți avea scurgeri vaginale (consistente și lipicioase), dar ai grijă să nu le confunzi cu dopul de mucus care se elimină înainte de travaliu.
Bebelușul în săptămâna 38 de sarcină
Săptămâna 38 de sarcină vine cu vești bune pentru bebe! Aproape un cm a crescut și măsoară acum puțin peste 49 cm. Este și mai greu, cântărește 3,1 kilograme. Toate organele sunt formate și funcționează îndeplinindu-și sarcinile, așa că nu trebuie să-ți faci griji, copilul se va descurca în viața extrauterină dacă nașterea ar avea loc. În lumea medicală, unii consideră că încă nu este o sarcină la termen, abia din săptămâna 39 ar fi, alții spun că nu este nicio problemă dacă bebe se grăbește și vine pe lume.
Din săptămâna 38 de sarcină cei mai mulți dintre bebeluși nu mai au părul fin care acoperă pielea (lanugo), deși sunt unii care se nasc cu zone acoperite de lanugo. Structura oasoasă este formată, dar flexibilă. În săptămâna 38 de sarcină mișcările fetale pot fi ușor restricționate pentru că spațiul este tot mai mic și le simți ușor diferit față de lunile anterioare.
Ochii sunt formați în săptămâna 38 de sarcină, însă, în cele mai multe cazuri, culoarea lor se va stabiliza în funcție de producția de melanină a organismului și acumularea pigmentului, în primele luni de viață.
În săptămâna 38 de sarcină, plămânii și creierul își continuă dezvoltarea, însă atât sistemul respirator, cât și cel nervos sunt funcționale. Oasele cutiei craniene sunt încă moi pentru a asigura trecerea prin canalul de naștere.
Săptămâna 38 de sarcină – sfaturi și recomandări
Dieta alimentară, hidratarea, odihna, exercițiile ușoare și vitaminele prenatale sunt prioritare și în săptămâna 38 de sarcină. Cu ajutorul partenerului și a familiei încearcă să-ți petreci timpul într-un mod armonios și relaxant. Folosește în continuare produsele de îngrijire specială și ai grijă de pielea ta pentru ca după naștere să se recupereze cât mai bine.
Dacă te deplasezi greu în săptămâna 38 de sarcină, este indicat să te odihnești, dar te-ar ajuta și:
- evitarea mișcărilor bruște sau graba,
- sprijinirea de obiecte mari și sigure pe care le ai în jur când te deplasezi,
- încălțămintea comodă,
- centura pentru sarcină,
- exercițiile yoga ușoare,
- mesele mici și hidratarea intensă pentru prevenirea amețelilor.
Indicat este ca, din săptămâna 38 de sarcină, să te afli în preajma casei și pregătită cu toate cele necesare pentru tine și bebe pe care le vei lua în spital. De asemenea, asigură-te că este o persoană cât mai mult timp în apropierea ta care să te ajute pentru orice ai nevoie.
Iată principalele semne care prevestesc apropierea travaliului:
- pierderea dopului gelatinos, poate fi însoțit de sângerare ușoară,
- contracții uterine care cresc în intensitate,
- durere sau crampe în burtă sau în spate,
- ruperea apei, un fluid transparent care se scurge din vagin.
În săptămâna 38 de sarcină vei efectua o nouă consultație, iar, dacă medicul va considera că bebelușul este în prezentație pelviană, va solicita o ecografie pentru confirmare. La aceste consultații întreabă medicul despre lucrurile care te neliniștesc.