Săptămâna 37 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

Informatii despre saptamana 37 de sarcina

 

Săptămâna 37 de sarcină te aduce mai aproape de întâlnirea cu puiul tău. În perioada aceasta, evită să aduni temeri, mai bine te pregătești emoțional și psihic de moment, iar discuțiile despre experiențele altora, elimină-le. Bebe este foarte bine și îți va confirma și medicul asta, căci mergi la vizite, săptămânal. Acesta este un bun prilej să te bucuri pentru că vezi copilul mai des și abia aștepți să-l ai în brațe.

Îți venim în sprijin cu sfaturi, dar îți spunem și ce se întâmplă în corpul tău și cu bebelușul în săptămâna 37 de sarcină. Dacă ești informată și îți urmărești sarcina pe săptămâni, totul va fi mai ușor.



Săptămâna 37  de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

Pentru tine săptămâna 37 de sarcină vine cu o creștere a intensității contracțiilor Braxton Hicks, întreg corpul se pregătește de naștere și îți aduce, etapizat, procese intensificate. Burta îți pare foarte mare, dar amintește-ți că în kilogramele acumulate sunt mai mulți factori. Asta te face să te confrunți în continuare cu urinările frecvente care par să se intensifice și ele precum și dureri și crampe la nivelul abdomenului inferior.

Te simți tot mai obosită, te odihnești greu, nu te lasă nici durerile de spate sau picioare, dar nici a sânilor pe care îi simți tot mai plini și grei. Toate acestea te vor însoți în săptămâna 37 de sarcină, dar, după naștere, încet, se vor retrage.

Medicul va verifica din săptămâna 37 de sarcină: nivelul de dilatare, cât s-a deschis colul uterin și dacă este suficient de subțire cervixul. Nu în ultimul rând, verifică și poziția copilului. Cu cât este mai jos, cu atât este mai aproape nașterea.

Îți reamintim, este posibil ca în ultima lună de sarcină să pierzi dopul de mucus de la nivelul cervixului (sigilează canalul de bacterii), iar, dacă asta se întâmplă în săptămâna 37 de sarcină, poți avea o mică sângerare. Acesta este un semn că ești tot mai aproape de începerea travaliului, se poate produce în câteva ore sau zile, dar, dacă sângerarea este accentuată, să-ți anunți medicul.

Bebelușul în săptămâna 37 de sarcină

Este important să ai în vedere că fiecare copil este diferit, deci măsurătorile sunt estimative, dar în săptămâna 37 de sarcină are aproximativ 48 de cm, de la creștet la călcâie și cântărește peste 2,9 kilograme.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Toate organele copilului funcționează oportun și singure, deși încă se mai dezvoltă creierul, plămânii și ficatul, dar, dacă ar interveni nașterea în săptămâna 37 de sarcină, bebelușul este pregătit să facă față vieții extrauterine.

Cantitatea de lichid amniotic este tot mai scăzută, iar, pentru că puiul crește, nu-i este atât de ușor să execute mișcări. În săptămâna 37 de sarcină și peretele uterin este tot mai subțire, așa că lumina îndreptată spre burtă poate deranja copilul care va executa mișcări încercând să se ferească.

Cel mai probabil este deja așezat în poziția pregătitoare de naștere, este pregătit și pentru primirea hranei, așa că, între săptămânile 36 și 38 de sarcină își perfecționează acțiunile de supt și înghițit. Îți reamintim că în săptămâna 37 de sarcină lanugo cade (părul fin de pe piele) și mare parte din vernix caseosa (înveliș al pielii). Bebe le înghite și, alături de alte secreții, vor fi transformate în primul scaun al bebelusului (meconiu) pe care îl va elimina la scurt timp după naștere.

Un moment unic și foarte draguț poate fi la ecografia din săptămâna 37 de sarcină când ai șansa să-i vezi chipul și ce anume schițează, dacă n-ai văzut deja asta.

Săptămâna 37 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 37 de sarcină păstrezi comportamentul alimentar sănătos, hidratarea este foarte importantă și să urmezi recomandările medicului tău. Este posibil, însă, ca de acum să nu mai ai prea multe pofte alimentare, eventual de dulce, dar încearcă să te limitezi.

Probabil că deja ai stabilit cu medicul că vizitele se vor realiza săptămânal, așa că din săptămâna 37 de sarcina veți urmări împreună mișcările copilului, modificările la nivelul colului uterin și cât de pregătit este cervixul pentru naștere.

Vei lua în continuare vitaminele prenatale și continui să faci exerciții fizice (o minge gonflabila mare este de ajutor), dar nu uita de masajul perineal. Chiar dacă mergi des la baie și în săptămâna 37 de sarcină este important sa te hidratezi mai ales că ajută în privința elasticității pielii.

Până în săptămâna 37 de sarcină sunt pregătite toate cele necesare pentru bebe, de la haine și obiecte folositoare, până la camera copilului, char și geanta cu care vei merge la spital este pregătită, deci acestea nu mai reprezintă stres.

Elimina factorii de stres! Asigură-te că din săptămâna 37 de sarcină te relaxezi prin activități plăcute alături de partener, aproape de casă și că te odihnești cât ai nevoie.