Săptămâna 36 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

săptămâna 36 de sarcină

Ești deja în trimestrul III iar săptămâna 36 de sarcină înseamnă totodată, ultima săptămâna din luna a 8-a. O adevărată aventură împreună cu puiul tău iar, dacă acum îți pare greu, cândva, îți vei aminti cu drag de aceste momente.

Săptămâna 36 de sarcină vine cu schimbări pentru tine. Presiunea de pe diafragmă se mută și-ți va permite să respiri mai bine, căci bebe s-a așezat în prezentație pelviană. Copilul este în continuare activ și este important să urmărești asta!

Noi îți aducem ultimele informații din această perioadă și câteva sfaturi care să-ți ușureze situația și să te pregătească de marele moment.



Săptămâna 36  de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici

Simptomele din săptămâna 36 de sarcină îți sunt cunoscute, folosește metodele prin care poți reduce efectele pentru a trece mai ușor peste ele. Urinezi frecvent, insomniile încă te însoțesc, sânii sunt plini și sensibili, durerile de spate te supără în continuare și picioare sunt umflate.

În săptămâna 36 de sarcină intervine o noutate. Bebe a ajuns în zona pelviană, așa că, cel mai probabil, burtica ta suferă modificări chiar și în privința formei. Pe de o parte, aceste modificări îți prind bine după atâta vreme în care ai respirat greu: scade presiunea pe diafragmă și vei respira mai bine. Pe de altă parte, presiunea se mută în zona pelviană. Pot apărea dureri în această zonă, deși nu toate femeile le au, sau crampe musculare sub burtă. Acestea ar putea fi simptome noi în săptămâna 36 de sarcină.

Așezat în această zonă îți poate da senzația că urmează să naști în orice moment, ceea ce nu poate fi exclus și, tocmai de asta, este important să urmărești contracțiile și să le deosebești.

Cu atât mai mult cu cât contracții Braxton Hicks pot fi mai dese în săptămâna 36 de sarcină.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Nu lăsa asta să te îngrijoreze, dacă sunt puternice, prezintă-te la spital, dar în cele mai multe cazuri este alarmă falsă și nu un real travaliu.

Bebelușul în săptămâna 36 de sarcină

Față de săptămâna 35 de sarcină, lucrurile se schimbă și pentru bebe. Spuneam că este aproape complet dezvoltat, așa că, din săptămâna 36 de sarcină, creșterea lui încetinește. Intuiești, procesul are loc pentru a ajuta la naștere. Cântărește acum puțin peste 2,7 kilograme și măsoară aproximativ 47 cm de la creștet la călcâie.

De altfel, în săptămâna 36 de sarcină copilul este aproape pregătit în poziția de naștere, își definitivează poziția până în săptămâna 37. Toate organele și funcțiile lor își desfășoară activitatea, iar structura osoasă deși formată, este ușor flexibilă pentru a facilita nașterea. Oasele cutiei craniene sunt încă moi pentru a putea trece prin canalul de naștere.

Plămânii sunt bine conturați, bebe încă exersează respirația. În săptămâna 36 de sarcină și-a reglat ciclul somn-veghe, așa că alternează între activ și somn, atât cât poate, căci spațiul disponibil este tot mai limitat pentru el.

Totuși, vei mai simți întinderi, zvârcoliri sau rotiri și amintește-ți ca și în săptămâna 36 de sarcină să urmărești mișcările lui și să le notezi.

Săptămâna 36 de sarcină – sfaturi și recomandări

Alimentația sănătoasă, mișcarea, odihna, hidratarea atât pe interior, cât și pe exterior, vitaminele prenatale rămân prezente în săptămâna 36 de sarcină. Nu te abate de la recomandările medicale!

Dacă însă simți dureri în zona pelviană, trebuie să știi că nu sunt prea multe moduri prin care să le poți combate, dar în săptămâna 36 de sarcină îți poate fi de ajutor o centură de sprijin pentru abdomen și să ridici puțin picioarele atunci când te întinzi pe spate, în pat.

În această perioadă este posibil să aibă loc pierderea dopului gelatinos care s-a format la intrarea în uter printr-o acumulare de secreții iar din săptămâna 36 de sarcină în orice moment se poate produce pierderea lui. Nu trebuie să te îngrijoreze acest lucru nici dacă îl pierzi acum sau înainte cu câteva ore de a intra în travaliu, dar este important să știi despre asta.

Probabil te confrunți deja cu stres și temeri. Este important să ai grijă de starea ta emoțională și fizică. Nu uita de masajul perineal, de exercițiile Kegel, ai grijă să te relaxezi cât de mult poți, să ai activități plăcute în săptămâna 36 de sarcină și nu numai, vorbește zilnic cu puiul tău. Informează-te legat de modul în care vei naștere, ai stabilit asta cu medicul, deci pregătește-te.

Ecografia din săptămâna 36 de sarcină ți-a arătat deja așezarea copilului, prin urmare, învață să recunoști simptomele pretravaliului și întreabă-ți medicul despre asta sau orice alte nelămuriri ai. Este important să faci această diferență, iar, pentru orice situație, în săptămâna 36 de sarcină trebuie să ai pregătit bagajul pe care îl vei lua cu tine la spital și care să conțină strict cele necesare.