Săptămâna 34 de sarcină înseamnă luna a opta și ești tot mai aproape de marele moment. Te confrunți cu temeri în privința nașterii, dar, urmărind sarcina pe săptămâni, te poți pregăti.
Simptomele îți sunt cunoscute în mare parte. Insă, te-ar putea surprinde faptul că, în săptămâna 34 de sarcină, pot reveni unele simptome de care credeai că ai scăpat. Ține cont, fiecare sarcină este diferită, nu toate experimentați aceleași simptome. Copilul își continuă dezvoltarea și este receptiv la tot ce vine din exterior.
Noi îți spunem ce schimbări intervin în săptămâna 34 de sarcină pentru tine și bebe, dar îți aducem și câteva idei care îți pot fi de ajutor.
Săptămâna 34 de sarcina – schimbări în corpul viitoarei mămici
Insomniile și senzația că n-ai stare încă te însoțesc și se intensifică unele simptome în săptămâna 34 de sarcină. Ombilicul a devenit proeminent și foarte sensibil, dar ajută dacă îl acoperi cu un plasture.
Par intensificate indigestia, arsurile și durerile stomacale, urinările frecvente sau incontinența urinară, dar urmărește dacă în săptămâna 34 de sarcină și-a făcut apariția vreo infecție urinară pentru că aceasta trebuie tratată corespunzător.
Te pot deranja durerile de spate, picioare și sâni, dar și scurgerile de colostru. În privința sânilor, sutienele potrivite (care să-i susțină) și un pampon în interior sunt de un real ajutor în problema asta. În săptămâna 34 de sarcină poți resimți simptome specifice primelor trimestre, precum: modificări ale mirosului și în preferințele alimentare, pofte, dar ai grijă să nu cazi în capcană! Nu-ți afecta comportamentul alimentar sănătos și nu consuma mai mult.
Pot apărea modificări ușoare ale vederii în săptămâna 34 de sarcină (vedere încețoșată, iritare sau uscăciune); acestea sunt cauzate de schimbările hormonale, deci nu te speria.
Bebelușul în săptămâna 34 de sarcină
În săptămâna 34 de sarcină are peste 44 de cm de la creștet la călcâie și cântărește aproximativ 2,2 kilograme. Stratul de țesut adipos s-a format, pielea este netedă, iar stratul de vernix caseosa s-a îngroșat (substanță alb-cenușie care acoperă pielea). Substanța se va amesteca cu lichidul amniotic din care bebe înghite și cercetătorii spun că are rol în formarea stomacului și a intestinelor.
O noutate pentru bebe în săptămâna 34 de sarcină este faptul că se definitivează auzul! Altfel, spațiul din uter este mai mic, nivelul lichidului amniotic începe să se reducă, probabil că el nu mai lovește ca înainte. Are însă mișcări care pot produce deformări ale burții, pe care le vezi atunci când mișcă mânuța sau un picior în încercarea de a se întinde.
Față de săptămâna 33 de sarcină, încă mai au nevoie de maturizare plămânii și sistemul central nervos. În săptămâna 34 de sarcină se efectuează poziționarea organelor genitale (în cazul băieților, testiculele coboară în scrot).
În săptămâna 34 de sarcină șansele de supraviețuire sunt mari dacă s-ar produce nașterea, deci în privința lui bebe nu trebuie să-ți faci griji.
Săptămâna 34 de sarcină – sfaturi și recomandări
Păstrezi în săptămâna 34 de sarcină tot ce înseamnă alimentație sănătoasă, hidratare, odihnă, informare, exerciții fizice ușoare, relaxare și vitamine prenatale.
Dacă la început urinările frecvente erau provocate de hormoni, acum presiunea pe care fac bebe și uterul pe vezica urinară este cauza. Pentru a ușura situația urinărilor dese din săptămâna 34 de sarcină NU te ajută să bei mai puține lichide!
În schimb: folosește-te de exercițiile kegel, mergi la baie ori de câte ori ai nevoie și, când urinezi apleacă-te în față pentru a goli vezica. În privința incontinenței, te-ar ajuta un absorbant.
Probabil că ai discutat cu medicul despre varianta ideală de naștere pentru tine și, indeferent care ar fi, informează-te și pregătește-te: fizic și psihic! Pentru nașterea naturală au fost multe discuții legate de practica epiziotomiei așa că, din săptămâna 34 de sarcină te-ar putea ajuta să înveți despre masajul perineal.
Epiziotomia presupune incizia perineului, țesutul dintre deschiderea vaginului și anus, dar este realizată doar dacă se impune mărirea spațiului de ieșire pentru copil. În multe cazuri, acesta se rupe natural în momentul nașterii.
Pentru a evita asta, a sprijini elasticitatea perineului și a facilita nașterea, exercițiile Kegel și masajul perineal ajută. Masajul perineal poate fi început din săptămâna 34 de sarcină și se execută după următoarele reguli:
- Spălarea riguroasă a mâinilor cu apă și săpun și sub unghii (ideal să fie tăiate, scurt).
- Masajul se execută cu degetul mare, lubrifiat.
- Introduci degetul în vagin și masezi cu o presiune ușoară, partea inferioară a vaginului (peretele dinspre anus).
- Masezi zona pentru aproximativ 10 minute și, din când în când pui presiune pentru 1-2 minute, menținută. Faci asta o dată pe zi și continui și după săptămâna 34 de sarcină.
Bucură-te de perioada sarcinii și nu uita să-ți implici partenerul în pregătirile necesare și momentele de relaxare împreună.