Săptămâna 3 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

saptamana 3 de sarcina

În săptămâna 3 de sarcină întregul proces își continuă activitatea iar bebelușul are aproximativ 0,2 mm. Tot ce ai început legat de vitamine și alimentație sănătoasă trebuie să continue. Dacă nu ți-a fost confirmată până acum sarcina fiind prezentă menstruația, un test de sarcină nu ar putea fi înșelător.

În multe dintre cazuri, cam prin săptămâna 3 sau săptămâna 4 este descoperită și confirmată sarcina. Vine cu simptomele specifice ușor accentuate și mai dese. Te poți simți balonată, poți avea crampe abdominale iar sânii devin mai denși, plini și ți se poate accentua mirosul.

Află din acest articol ce se petrece în corpul tău în săptămâna 3 de sarcină, ce se întâmplă cu bebelușul și ce este indicat să faci.



Săptămâna 3 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Hormonii au activitate intensă începând cu săptămâna 3 de sarcină pentru a susține sarcina, HCG (gonadotropina corionică) transmite organismului mesajul pentru a nu mai elibera un alt ovul (oprirea ciclului menstrual), dar să producă, în același timp, progesteron pentru a proteja embrionul în uter.

În săptămâna 3 de sarcină acest proces este esențial pentru că, dacă este eliberat un nou ovul (ciclul menstrual continuă), atunci mucoasa uterului este eliminată iar embrionul va fi pierdut.

În săptămâna 3 de sarcină nu mai sunt dubii. Hormonul sarcinii este prezent în cantitate suficientă în sânge și urină, astfel că orice test poate confirma sarcina (nu se recomandă efectuarea unui test de sarcină mai devreme de 14 zile pentru că acesta poate ieși negativ, deși ești însărcinată).

Ca și simptome poți simți: oboseală, sâni dureroși, urinări frecvente, durere abdominală sau greață. Sunt rare cazurile în care mai poți experimenta sângerări, dar poate fi vorba despre sângerarea de implantare, ce are loc în perioada 6 -14 zile de la concepție. Sângerarea de implantare poate fi însoțită de crampe, dar nu trebuie să te sperie.

Tot în săptămâna 3 de sarcină, lichidul amniotic se strânge în sacul amniotic unde copilul este protejat și ținut în mediul lichid de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

1. Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Bebelușul în săptămâna 3 de sarcină

Deși nu este vizibilă burtica în săptămâna 3 de sarcină, adevărul este că ai putea avea primele imagini cu ajutorul unei ecografii, dar nu prea relevante. Sarcina este, de obicei, confirmată de un simplu test de sarcină. Totuși, în săptămâna 3 de sarcină embrionul are aproximativ 0,2 mm și este important de știut faptul că se acumulează lichidul amniotic în jurul lui pentru a se dezvolta placenta; embrionul se dezvoltă prin micul sistem circulator (vasele de sânge la care este atașat), care îi permite să primească oxigen și nutrienți.

În săptămâna 3 de sarcină este protejat în interiorul „cochiliei” formate în uter și își continuă dezvoltarea prin sistemul circulator primitiv.

Săptămâna 3 de sarcină – sfaturi și recomandări

Emoțiile te copleșesc și, probabil, te încearcă frici, mai ales la primul copil dat fiind faptul că n-ai mai trecut prin asta și nu știi ce te așteaptă. Să-ți urmărești sarcina săptămână cu săptămână te va ajuta, dar la fel de important este să începi să citești despre sarcină, dezvoltare și schimbări prin care treceți împreună, copilul în primele luni de viață și multe altele.

Trebuie să știi că în săptămâna 3 de sarcină ai nevoie de mai multă atenție la obiceiuri. Dacă până acum te relaxai în băi lungi cu apă fierbinte, la saună, încearcă să eviți asta. Amintește-ți că în timpul sarcinii, cu atât mai mult în săptămâna 3 de sarcină când probabil știi deja de ea, temperatura corpului crește, așa că apa fierbinte poate face rău dezvoltării copilului. Îți va spune și medicul.

În continuare este important să urmezi o dietă echilibrată și, chiar dacă mirosul accentuat te-ar putea face să renunți la anumite mâncăruri, alege să fie sănătoase și bogate în vitamina c, fier, calciu, siliciu și bucură-te cu măsură și responsabil de razele solare.

În săptămâna 3 de sarcină vei continua cu vitaminele prenatale, dar sunt binevenite și legumele proaspete și fructele, cerealele integrale. Dacă înainte de sarcină consumai pește și fructe de mare, ar fi bine să renunți la ele, din cauza conținutului mare de mercur. Este important să continui să faci exerciții fizice, dar nu exagera și nu te implica în antrenamente de intensitate mare.

Încearcă să renunți la băuturile carbogazoase și cofeină pentru că este importantă hidratarea, iar acestea dăunează. Eventual, poți alege o cafea fără cofeină.

Dacă acum ai aflat că ești însărcinată, în săptămâna 3 de sarcină, și nu ești în evidența unui medic, este cazul să găsești unul care să te îndrume în acest parcurs.

Un alt aspect important: nu uita că și partenerul tău este parte din acest parcurs, nu-l lăsa să se simtă exclus.