În săptămâna 29 de sarcină, trimestrul III, pot reveni stările de oboseală. Odihnește-te atât cât ai nevoie. Simptomele deja cunoscute nu te lasă, dar le poți atenua, așa că nu te panica.
Bebe este tot mai mare și greu, iar tu ai nevoie să consumi alimente bogate în calciu, vitamine și minerale, tocmai pentru a se dezvolta adecvat. Structura osoasă a copilului este în plin proces de definitivare în săptămâna 29 de sarcină și este important să nu-i lipsească nimic.
Pentru ca lucrurile să-ți fie clare, îți spunem ce schimbări apar pentru tine și bebe în această perioadă și îți oferim câteva sfaturi care să-ți ușureze situația.
Săptămâna 29 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
Pentru că bebe crește accelerat, este posibil să te simți tot mai obosită începând cu săptămâna 29 de sarcină, dar până și loviturile sale puternice te vor bucura.
Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.
Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).
Altfel, în săptămâna 29 de sarcină vei experimenta simptome cunoscute deja: contracțiile Braxton Hicks, arsuri stomacale, balonare, crampe la picioare, congestie nazală sau urinări frecvente.
Poziția bebelușului și mișcările lui te pot deranja, circulația intensă a sângelui și cantitatea crescută pot provoca sângerări nazale. Uterul presează anumite vene, apar venele varicoase. Dacă acestea sunt în zona rectului, pot crea un disconfort considerabil. Simptomele din săptămâna 29 de sarcină nu trebuie să te sperie, pot fi atenuate, dar, dacă sunt unele greu de suportat, vorbește cu medicul tău.
Greutatea sânilor are undeva la 1 kg la acest moment și vei observa lichidul care curge, numit colostru, laptele din primele zile de alăptare, extrem de benefic lui bebe, acesta fiind bogat în proteine și anticorpi.
Durerile de spate se pot accentua în săptămâna 29 de sarcină, în special din cauza schimbării centrului de greutate. Încearcă să nu stai mult timp în picioare și alege poziții confortabile când te așezi. Ai grijă și la încălțăminte.
Bebelușul în săptămâna 29 de sarcină
Săptămâna 29 de sarcină reprezintă începutul definitivării structurii osoase a copilului, chiar dacă oasele sunt încă moi. De la o săptămână la alta, ele devin mai puternice. Vei simți asta atunci când bebe lovește în burtică.
Bebe crește tot mai mult, iar în săptămâna 29 de sarcină măsoară puțin peste 37,5 cm, de la creștet la călcâie, și cântărește aproximativ 1 kg și 200 de grame. Până la finalul sarcinii, bebe își va dubla sau chiar tripla greutatea.
Începând cu săptămâna 29 de sarcină bebe acumulează tot mai multe grăsimi sub piele, iar, dacă până acum a fost vorba despre grăsimea brună, care ajută la reglarea temperaturii corpului, acum adună grăsimea albă, care are rolul de a asigura energia corpului.
Creierul își continuă dezvoltarea în săptămâna 29 de sarcină și, odată cu el, toate funcțiile organismului, simțurile și stabilirea programului de somn/veghe. Acesta din urmă te-ar putea ține trează peste noapte, căci nu va dormi atunci când dormi tu.
Organele genitale ale fătului sunt definitivate în săptămâna 29 de sarcină, testiculele ajung în scrot, în cazul băiețelului. Dacă este fetiță, devine proeminent, clitorisul. Plămânii și întregul aparat respirator se dezvoltă pentru a fi pregătit pentru când bebe va fi nevoit să respire singur și, deși ar avea nevoie de sprijin medical, copilul născut în săptămâna 29 de sarcină are peste 94% șanse de supraviețuire.
Săptămâna 29 de sarcină – sfaturi și recomandări
Pentru a combate oboseala, îți poate fi de ajutor, pe lângă odihna, să-ți formezi o rutină de somn în săptămâna 29 de sarcină, să consumi alimente bogate în fier. Probabil că medicul îți va recomanda suplimentarea cu fier și mișcarea zilnică.
Alimentele sănătoase și tot ce ține de hidratare interior/exterior (prin supe, apă și lichide sănătoase, creme hidratante pentru pielea ta) rămân piloni de bază în sarcină. Încearcă să consumi alimente bogate în calciu, căci, așa cum spuneam, se definitivează structura osoasă a lui bebe.
Alege alimente bogate în fibre pentru a combate constipația și problemele cu hemoroizii, dar execută și exerciții ușoare care te pot ajuta în acest sens. Alocă timp suficient odihnei, mai ales dacă nu poți dormi noaptea, și alternează cu mișcare și relaxare, în funcție de cum te simți.
Lucrează în permanență la starea de bine iar în săptămâna 29 de sarcină, dacă crezi că ai nevoie, apelează la o doula (cadru mediu pregătit în oferirea suportului emoțional, fizic în cazuri ușoare și informativ). Amintește-ți să vorbești cât mai mult cu bebe, cântă-i și implică-l pe viitorul tătic în pregătirile pentru venirea pe lume a copilului.
Un aspect important este să realizezi toate controalele recomandate de medic. Dacă în săptămâna 28 de sarcină nu ai discutat despre opțiunea potrivită pentru a naște, poți face asta acum.