Săptămâna 21 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 16 de sarcina

 

În săptămâna 21 de sarcină totul decurge așa cum se cuvine pentru ca îngerașul tău să se dezvolte armonios. Are acum aproape 400 de grame și măsoară 18 cm de la creștet până la șezut. Inimioara lui bate cu 120-160 de bătăi pe minut iar la ecograf le poți auzi și îi poți vedea poziția preferată de somn, căci își dezvoltă „programul somn/veghe”.

Situația ta în săptămâna 21 de sarcină prevede simptome deja cunoscute, dar pe care le poți atenua astfel încât să te poți bucura de sarcină. În plus, este indicat să-ți urmărești sarcina pe săptămâni pentru a ști exact ce se petrece cu tine și bebelușul. La finalul articolului găsești câteva sfaturi!



Săptămâna 21 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Poți experimenta în săptămâna 21 de sarcină simptome precum: pofte alimentare, arsuri stomacale, congestie nazală, dureri de spate ori la ligamentul rotund sau crampe la nivelul picioarelor și, posibil, pierderi de memorie. Sunt trecătoare, nu te speria!

Vergeturile se vor retrage după sarcină, sunt acele linii roz, roșii, sau maronii care pot apărea pe diferite zone ale corpului din săptămâna 21 de sarcină odată cu creșterea copilului și întinderea pielii pe abdomen. Poți avea mâncărimi la nivelul burticii – te ajută buna hidratare, hainele din bumbac și detergenții pentru pielea sensibilă. Dacă ai mâncărimi la mâini sau picioare, poate fi o afecțiune a ficatului, deci este necesar un control de specialitate.

Te poți confrunta cu varice, vene umflate, răsucite, de culoare violet sau albăstrui, vizibile pe măsură ce uterul crește. Plus că și schimbările hormonale își lasă amprenta. Din cauza varicelor din săptămâna 21 de sarcină poți avea dureri la picioare sau în zona rectului (hemoroizi). Vor dispărea, dar pe perioada sarcinii te ajută dacă nu te așezi timp îndelungat și ai puțină grijă la alimentație, hidratare și exerciții fizice.

O infecție urinară în săptămâna 21 de sarcină nu trebuie să te sperie și nu apela la tratamente după ureche! Este des întâlnită și este determinată de greutatea uterului care presează vezica. Hidratează-te și mergi la baie ori de câte ori simți vezica plină.

 Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Bebelușul în săptămâna 21 de sarcină

În săptămâna 21 de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 400 de grame și măsoară, de la creștet la șezut, puțin peste 18 cm iar până la călcâie aproximativ 26 de cm. Spre deosebire de săptămâna 20 de sarcină, încă este moale cutia craniană, dar se dezvoltă accentuat în acord cu sistemul nervos.

Se întăresc oasele și mușchii, brațele și picioarele sunt bine proporționate în săptămâna 21 de sarcină și se formează măduva osoasă care produce celule sângelui. Dacă fătul este de sex feminin, continuă dezvoltarea ovarelor care conțin ovocite; dacă este de sex masculin, testiculele coboară în scrot din săptămâna 21 de sarcină.

Are suficient loc pentru a se mișca, își antrenează simțurile și înghite din lichidul amniotic de unde are ocazia să descopere gustul alimentelor. O noutate în săptămâna 21 de sarcină este legată de sistemul digestiv care se maturizează iar pancreasul începe să producă enzimele care descompun alimentele pentru digerare. Intestinul subțire preia, încet, substanțe nutritive din lichidul amniotic. Apoi, dacă până acum ficatul producea globulele roșii, această sarcină devine rol principal pentru măduva osoasă până prin săptămâna 24.

Tot ce vine din exterior este procesat de organismul bebelușului, la nivel primitiv, însă din săptămâna 21 de sarcină începe să-și coordoneze mișcările, deci îl vei simți.

Săptămâna 21 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 21 de sarcină continuă obiceiurile sănătoase pe care le-ai dobândit: alimentație sănătoasă, hidratare, odihnă și mișcare iar pentru orice te îngrijorează, vorbește cu medicul.

Burtica este vizibilă în săptămâna 21 de sarcină și multe persoane vor dori să o atingă, dar dacă nu vrei asta, nu permite. Altele vor avea multe sfaturi, păreri și, dacă te deranjează, spune-le! Poate vin cu tot dragul și se bucură, au cele mai bune intenții, dar nu este atât de important asta cât este felul în care te simți tu. Acordă atenție emoțiilor și menține-ți corpul, mintea și sufletul în emoție pozitivă, este esențial! Înscrie-te la un curs parental și implică-ți partenerul în activități. Este permis sexul dacă sarcina decurge normal.

Simptomele din săptămâna 21 de sarcină pot fi ameliorate consumând alimente pentru a evita constipația și multe lichide. Dormi pe partea stângă pentru a favoriza circulația sângelui, nu sta în aceeași poziție prea mult, alege haine și încălțăminte comodă și de calitate.

Controlează poftele alimentare care se pot accentua din săptămâna 21 de sarcină. Adevărul este că, pentru a susține sarcina, ai nevoie de vreo 300 de calorii în plus/zi. Poți mânca pește sau scoici, dar limitat, și ai grijă la alimentele afumate și la modul în care sunt preparate cărnurile.

Contactează medicul dacă ai sângerări vaginale sau scurgeri cu miros neplăcut în săptămâna 21 de sarcină, febră sau frisoane ori dureri și crampe la nivelul abdomenului inferior.