Ai ajuns în săptămâna 20 de sarcină și, pentru că bebelușul crește în ritm accelerat, uterul împinge abdomenul și vei observa o schimbare a buricului. Începe perioada în care acumulezi mai serios kilograme, iar, pe lângă simptomele deja cunoscute, își pot face apariția contracțiile Braxton-Hicks.
În săptămâna 20 de sarcină, bebelușul înghite mai mult lichid amniotic iar restul se va elimina la nivel de intestin (meconiu). Are aproximativ 330 de grame și aproape 17 cm, iar, uneori, poți simți mișcările lui.
Îți spunem în acest articol ce se petrece în organismul tău în săptămâna 20 de sarcină, cum s-a dezvoltat copilul față de săptămâna 19 de sarcină și îți aducem câteva sfaturi utile pentru această perioadă.
Săptămâna 20 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
Corpul tău se adaptează în ritmul dezvoltării sarcinii. În săptămâna 20 de sarcină observi acele câteva kilograme în plus, dar reține că surplusul nu este datorat doar caloriilor în plus, este vorba și despre greutatea copilului, placentă și lichid amniotic, uter și volum mare de sânge. Multe femeie acumulează până în săptămâna 20 de sarcină un plus de 4-5 kilograme, însă urmează să adaugi câteva sute de grame pe săptămână și este în regulă.
Rilastil Stretch Marks – gama a fost testată în timpul sarcinii și alăptării. Este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.
În această perioadă te poți confrunta cu arsuri stomacale, pofte alimentare, crampe la picioare, adesea, noaptea, dar și congestie nazală. În săptămâna 20 de sarcină ombilicul poate avea un aspect diferit. Odată cu creșterea uterului și presiunea asupra peretelui abdominal, buricul cu așezare înspre interior să devină unul în exterior, o vreme.
Săptămâna 20 de sarcină poate veni cu așa numitele contracții Braxton-Hicks (travaliu fals), dar care sunt, de fapt, pregătirea organismului pentru travaliu și nu sunt îngrijorătoare, nici la fel de dureroase, dar pot apărea când stai în poziții ciudate, când mergi mult pe jos sau nu te hidratezi corespunzător. Dacă se întâmplă asta, indicat este să te întinzi în pat și să bei apă, iar, dacă ai dureri în timpul acestor contracții, contactează medicul pentru a exclude un potențial travaliu prematur.
Bebelușul în săptămâna 20 de sarcină
Începând cu săptămâna 20 de sarcină măsurarea copilului se poate realiza de la creștet la călcâie și are aproximativ 25 de cm. După măsurătoarea obișnuită, de la creștet la șezut, bebe are aproape 17 cm. În săptămâna 20 de sarcină cântărește aproximativ 330 de grame și apar noutăți în dezvoltare, legate de sistemul de reproducere. Astfel, dacă este fetiță, începe dezvoltarea ovulelor din uter; are aproximativ 6-7 milioane de ovule, ce vor scădea pe parcursul vieții.
Dacă bebe este băiat, în săptămâna 20 de sarcină testiculele, aflate încă în abdomen, se pregătesc de deplasare spre zona inghinală, însă coboară în scrot prin trimestrul al treilea de sarcină. Stratul protector asupra pielii (vernix caseosa) continuă să acopere pielea, se dezvoltă creșterea firului de păr și se formează glandele sudoripare.
Organele interne continuă să se maturizeze și își perfecționează activitatea în săptămâna 20 de sarcină. Întreg scheletul, oase, mușchi, se dezvoltă; vezica biliară produce bila, glandele sudoripare își continuă formarea, până și foliculii de păr sunt din ce în ce mai lungi.
Săptămâna 20 de sarcină – sfaturi și recomandări
În săptămâna 20 de sarcină este important să păstrezi sfaturile anterioare: alimentație sănătoasă, bogată în legume și fructe proaspete, proteine de calitate, îngrijire și hidratare, activitate fizică și odihnă. Urmează întocmai recomandările medicului în privința vitaminelor, mineralelor, pentru că este important să nu apară carențe (bebe are nevoie de vitamine pentru a se dezvolta armonios).
Simptomele din săptămâna 20 de sarcină, cum ar fi crampele de la picioare, pot fi ameliorate cu exerciții fizice ușoare, întinderea și masarea mușchilor gambelor. Adoptă o alimentație care să sprijine digestia pentru a nu lăsa constipația din săptămâna 20 de sarcină să devină un chin; în privința arsurilor gastrice, mesele mici și dese sunt ideale. Evită întinderea în pat imediat după masă; o plimbare este binevenită.
Congestia nazală te poate deranja în săptămâna 20 de sarcină și începi să sforăi. Acest lucru se întâmplă în urma creșterii estrogenului, care determină producția de mucus la nivelul mucoasei nazale. Te ajută să dormi pe o parte și să poziționezi puțin mai sus capul când te pui la somn. Nu este indicat să dormi pe spate. Picioarele așezate mai sus, când te întinzi în pat, favorizează circulația sângelui.
Ține cont că, pentru orice simptom supărător din săptămâna 20 de sarcină, sunt de ajutor anumite suplimente. Spune-i medicului pentru a te ajuta și nu apela la automedicație. În rest, ocupă-ți timpul cu activități relaxante și pregătire pentru bebeluș, caută obiecte și hăinuțe, posibile nume și nu uita să te bucuri și să-l implici pe viitorul tătic în acest proces.