Săptămâna 18 de sarcină înseamnă pentru tine final de lună a patra. Câteva dintre simptome îți pot fi creat probleme, dar ai mai multe motive de bucurie. Burtica ta este mai mare și poți simți primele mișcări ale lui bebe (cunoscute ca fiind fluturi în stomac).
Puiul tău se dezvoltă accelerat în săptămâna 18 de sarcină și învață lucruri noi, cum ar fi să sughită sau să caște. În plus, el aude, este tot mai activ, începe și să simtă. Dezvoltarea simțurile a debutat și va continua încet.
Află din acest articol ce schimbări apar în săptămâna 18 de sarcină atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. La final, găsești câteva idei care te ajută în atenuarea simptomelor din această perioadă.
Săptămâna 18 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
Săptămâna 18 de sarcină îți va aduce zâmbetul pe buze pentru că vei ști că ceea ce simți în interior sunt mișcările copilului. Bucură-te și uită că burtica crește și întâmpini mai multe simptome. Dacă n-ai simțit mișcări, nu te panica, unele femei simt primele mișcări prin săptămâna 20.
Previn-o și tratează vergeturile de pe corp cu gama nr.1 a Italiei, pentru această problem inestetică – Stretch Marks de la Rilastil. Gama a fost testată în timpul sarcinii și alăptării. Este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.
Organismul și corpul trec în permanență prin modificări. Vei resimți în săptămâna 18 de sarcină amețeli în urma scăderii tensiunii arteriale sau un dezechilibru fizic în urma creșterii burticii și schimbarea centrului de greutate, precum și slăbirea mușchilor și a oaselor. În perioada asta fii mai atentă, fără mișcări bruște și odihnește-te.
Apetitul alimentar crește în săptămâna 18 de sarcină, dar nu trebuie să te îngrijorezi în privința kilogramelor dacă alegi alimente sănătoase. Vei acumula în sarcină cât trebuie iar bebe primește substanțele nutritive de care are nevoie. În săptămâna 18 de sarcină poți întâmpina simptome precum: arsuri gastrice, dureri de spate, crampe musculare, apariția vergeturilor, sângerarea gingiilor sau nazale și, uscăciune la nivelul ochilor. Sunt provocate de creșterea uterului, fluxului sanguin, modificărilor hormonale și nu trebuie să te sperie pentru că pot fi atenuate și se vor retrage. Poți experimenta vise intense sau coșmaruri, dar nu permite să te influențeze, sunt firești!
Bebelușul în săptămâna 18 de sarcină
Aflat în săptămâna 18 de sarcină, copilul este în plin proces de maturizare a sistemului nervos. Această rețea de nervi va fi îmbrăcată în mielină iar vestea bună este că a început formarea ei. Mielina este compusă din grăsimi și proteine care protejează și izolează celulele pentru a sprijini legăturile dintre neuroni. Odată cu asta se dezvoltă și simțurile bebelușului.
În săptămâna 18 de sarcină puiul are aproximativ 14 cm și o greutate de aproape 200 de grame. Învață să caște și să sughită și poate chiar simți mișcarea provocată de sughiț. Pe lângă faptul că se formează mielina, se dezvoltă și ceasul biologic al copilului. Din săptămâna 18 de sarcină, bebelușul învață când să doarmă și când să fie treaz iar ceasul biologic devine organizat pe măsură ce crește.
Dacă în săptămâna 17 de sarcină nu ai făcut asocierea cu mișcările copilului, în săptămâna 18 de sarcină le vei simți pentru că își îmbunătățește reflexele, își flexează și întinde mâinile și picioarele.
Toate organele își continuă maturizarea, la fel și vasele de sânge care încă sunt vizibile sub pielea subțire iar dacă bebelușul este de sex feminin, în săptămâna 18 de sarcină trompele uterine și uterul s-au poziționat iar dacă este de sex masculin, organele genitale ar putea fi vizibile la ecografie.
Săptămâna 18 de sarcină – sfaturi și recomandări
Săptămâna 18 de sarcină continuă cu alimente cât mai sănătoase și o hidratare adecvată mai ales că ai un apetit alimentar crescut și că își fac apariția vergeturile. Adoptă mesele mici și dese, mestecă bine mâncarea pentru că te ajută în privința arsurilor gastrice și încearcă să nu te întinzi imediat după masă.
Este important să faci ușoară mișcare, să ieși la plimbare în săptămâna 18 de sarcină pentru că acestea te vor ajuta iar dacă îți simți umflate picioarele, alternează mișcare cu odihna și relaxarea picioarelor sau masarea. Când te întinzi în pat poziționează picioare mai sus, așează 1-2 perne sub ele pentru a favoriza circulația sanguină. Dacă ai tensiunea scăzută în săptămâna 18 de sarcină și amețeli evită mișcările bruște, hidratează-te bine, nu sta mult timp în picioare și relaxează-te la duș cu apă călduță.
Amintește-ți să te bucuri de puiul din interiorul tău și găsește activități de răsfăț pentru starea ta de bine, nu te ajută să te tot gândești la dureri și griji. Copilul a început să te simtă și este important să te simți fericită. Nu e devreme ca din săptămâna 18 de sarcină să te gândești și faci liste cu posibile nume chiar dacă nu ai aflat încă dacă este fetiță sau băiețel.
Evită să iei orice remediu în afara recomandării medicului. Urmează cu strictețe aportul de vitamine și minerale sau tratament prescrise. Orice alte nedumeriri ai sau probleme pe care le întâmpini, întreabă medicul pentru a primi sfaturi avizate.