În săptămâna 17 de sarcină lucrurile au evoluat, întâmpini câteva simptome iar o noutate ar putea fi congestia nazală. Durerile de spate, sângerările gingivale și nazale te pot însoți în această perioadă, dar nu trebuie să te sperie. Amintește-ți că toate acestea sunt datorate schimbărilor hormonale, fluxului sanguin și creșterii uterului.
Toate acestea ajută bebelușul să se dezvolte în mod adecvat. Întreg corpul crește iar în săptămâna 17 de sarcină are aproximativ 13,5 cm. Mușchii și oasele se întăresc iar la ecografie l-ai putea surprinde că își suge degetul mare. Învață procesul de supt pentru a se pregăti pentru când va veni pe lume și va primi în această formă de hrana.
Citește în continuare pentru a afla ce schimbări apar în corpul tău și cum se dezvoltă copilul în săptămâna 17 de sarcină. Avem pentru tine câteva sfaturi care să atenueze puțin din simptomele pe care le întâmpini.
Săptămâna 17 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
În săptămâna 17 de sarcină apar câteva noutăți față de săptămâna 16 de sarcină. Te simți mai energică, însă este posibil să mai întâmpini simptome precum: dureri de cap, arsuri stomacale și sângerări gingivale sau nazale.
Din săptămâna 17 de sarcină poate apărea congestia nazală. Multe femei însărcinate în trimestrul doi se confruntă cu acest simptom cunoscut ca „rinita de sarcină”. Cel mai probabil aceasta apare tot pe baza creșterii fluxului sanguin și a modificărilor hormonale și este temporar.
Durerile lombare și pelvine te pot deranja în săptămâna 17 de sarcină și sunt determinate de creșterea uterului și întinderea mușchilor sau schimbările hormonale. În această perioadă, pentru că uterul crește în mod accelerat, te poți confrunta cu o nesiguranță atunci când ești în picioare, căci se schimbă centrul de greutate și este important să eviți dezechilibrul ca să nu cazi din picioare. Evident, în săptămâna 17 de sarcină și în aceste condiții nu este recomandat să poți încălțăminte cu toc sau talpă înaltă.
Bebelușul în săptămâna 17 de sarcină
Copilul măsoară aproximativ 13,5 cm în săptămâna 17 de sarcină și are aproape 140 de grame. Mușchii și oasele copilului se dezvoltă, sunt din ce în ce mai puternice, inima începe să fie controlată de creier și să producă între 140-150 de bătăi pe minut. O noutate este faptul că bebelușul începe să își sugă degetul.
Din săptămâna 17 de sarcină bebelușul începe să producă grăsime (țesut adipos), iar primele celule își fac apariția în zona feței, gâtului și abdomenului. Acest proces este important tocmai pentru rolul protector asupra organelor și stocarea energiei în țesutul adipos.
Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.
Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).
I se formează amprentele în vârful degetelor pentru că și pielea s-a dezvoltat mult în ultima perioadă. Întreg scheletul își continuă maturizarea în săptămâna 17 de sarcină iar la nivelul corpului se produc glandele sudoripare.
Un aspect important este că, pe măsură ce copilul crește, cordonul ombilical devine din ce în ce mai gros și lung iar în săptămâna 17 de sarcină și după va continua să se dezvolte în acord cu placenta pentru a asigura copilului toți nutrienții și oxigenul de care are nevoie.
Săptămâna 17 de sarcină – sfaturi și recomandări
În continuare îți este recomandat să te hrănești cât mai sănătos, echilibrat, să te hidratezi cât mai bine și să te odihnești cât ai nevoie. În săptămâna 17 de sarcină, activitatea fizică este importantă; la fel și plimbările prin natură.
Dacă din săptămâna 17 de sarcină te deranjează congestia nazală sau strănuți des, acestea te pot ajuta: un umidificator în încăpere, o poziționare mai ridicată a capului când te întinzi în pat, evitarea polenului, prafului sau fumului de țigară; la recomandarea medicului, poți folosi spray-uri ori picături pentru nas.
Durerile de spate sau pelvine care pot apărea din săptămâna 17 de sarcină pot fi ameliorate dacă eviți să stai prea mult în picioare, dacă faci câteva exerciții ușoare de stretching, porți încălțăminte comodă. Să nu te apleci din talie când vrei să ridici ceva de jos, ci să te împingi din picioare, să îndoi genunchii.
În săptămâna 17 de sarcină te poți confrunta cu dificultăți în privința poziției de som. Evită să dormi pe spate, indicat ar fi să dormi pe partea stângă. Somnul pe spate te-ar putea face să te simți amețită și pe termen lung, uterul, tot mai greu, va presa pe vena care transportă sângele din partea inferioară a corpului la inimă iar copilul să nu primească suficient oxigen și nutrienți. Dacă dormi pe partea stângă, circulația sanguină este favorizată. Nu te speria dacă te-ai trezit pe spate! În somn poți schimba poziția, inconștient, dar probabil a fost pe termen scurt.
În săptămâna 17 de sarcină bucură-te de puiul tău, vorbește-i cât mai mult, și de orice activitate care îți aduce bucurie pentru că te aude și te simte.