Săptămâna 15 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

 

Săptămâna 15 de sarcină înseamnă trei luni și jumătate și mai ai 25 de săptămâni până la naștere. În trimestrul doi de sarcină (denumit trimestrul de miere) simptomele sunt mult diminuate și te poți bucura de mai multă energie și chiar de intimitate cu partenerul dacă ai observat o creștere a libidoului.

Apar însă câteva simptome noi în săptămâna 15 de sarcină, simptome ce nu trebuie să te îngrijoreze pentru că sunt firești: volumul sanguin în circulație te poate conduce la modificări ale tensiunii arteriale, dureri de cap, sângerări gingivale și nazale.

Circulația sanguină este importantă pentru a asigura necesarul dezvoltării copilului al cărui proces de creștere se accelerează. În săptămâna 15 de sarcină are aproximativ 12 cm lungime.

Citește acest articol pentru a afla ce modificări apar atât în privința organismului tău, cât și al copilului în săptămâna 15 de sarcină, și câteva sfaturi care să te ajute.



Săptămâna 15 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

Se spune că săptămâna 15 de sarcină vine cu mai mult confort, simptomele neplăcute sunt reduse. E acel moment în care începi cu adevărat să te bucuri și se vede. Chiar și burtica este vizibilă în săptămâna 15 de sarcină, așa că un zâmbet larg și un sentiment de fericire te vor însoți când confirmi sarcina.

Uterul a crescut suficient încât să se poziționeze tot mai mult în zona abdominală, trece din pelvis în abdomen, treptat. Pentru că volumul de sânge a crescut este posibil să experimentezi sângerări ale gingiilor și hemoragie nazală, dureri de cap sau modificări ale tensiunii arteriale. Este un proces firesc căci bebelușul crește și are nevoie ca nutrienții și oxigenul să-i fie transferați în cantități mai mari. Totodată, poate fi observată linia închisă de culoare de la ombilic la zona pubiană.

Alte simptome pe care le poți experimenta în săptămâna 15 de sarcină sunt: arsurile la stomac, creșterea poftei de mâncare, creșterea libidoului, reținerea de apă, mameloane închise la culoare, dar cu ușoară durere la atingerea sânilor și schimbări bruște de dispoziție. Deși burtica îți pare mică în săptămâna 15 de sarcină, trebuie să știi că de aici totul se dezvoltă în ritm rapid: sânii tot mai mari, copilul crește și în curând vei simți primele mișcări.

Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

Reține că simptomele care intervin sunt specifice sarcinii, după venirea pe lume a copilului corpul și organismul vor reveni la condițiile normale, trebuie să ai răbdare și să-l ajuți.

Bebelușul în săptămâna 15 de sarcină

Din săptămâna 15 de sarcină se maturizează toate organele și cresc în dimensiuni iar în această perioadă copilul măsoară între 10 și 12 cm și are aproximativ 70 de grame. Se dezvoltă din ce în ce mai bine scheletul, picioarele sunt mai lungi, articulațiile devin mobile și produce mișcări pe care mămica le poate simți, dar le poate confunda cu crampele. Observă tiparul repetitiv și îți vei da seama ce a fost.

Organele genitale sunt suficient dezvoltate ca să fie vizibile în săptămâna 15 de sarcină, dar depinde pe poziție aflarea sexului. O noutate față de săptămâna 14 de sarcină este că puiul începe să învețe să respire deși traheea este încă plină de lichid amniotic. Se declanșează procesul de transportare a lichidului amniotic prin căile nazale spre tractul respirator superior pentru a ajuta plămânii să se dezvolte. În această perioadă bebelușul sughiță des, dar tu nu vei simți.

Părul crește pe toate zonele corpului, sprâncenele și genele sunt vizibile, pielea începe să fie acoperită de lanugo, dar acest păr nu va fi prezent la naștere. În săptămâna 15 de sarcină trăsăturile prind contur, urechile și ochii sunt poziționate corect, are unghii la mâini și picioare. Deși pielea este încă ușor translucidă, se formează circuitul vaselor de sânge, se dezvoltă mai bine mușchii și oasele.

Săptămâna 15 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 15 de sarcină continuă obiceiurile sănătoase în alimentație, activitatea fizică și asigură organismului vitaminele, mineralele și proteinele cum ți-a recomandat medicul. Ai început să iei în greutate așa că, adaptează-ți piesele vestimentare, dar cumpăra pe măsură ce se dezvoltă sarcina. Nu trebuie să devină un stres și nu te gândi la diete! În săptămâna 15 de sarcină echilibrul și alimentația sănătoasă sunt esențiale. Nu uita de porțiile mici și dese!

În cazul gingivitei din săptămâna 15 de sarcină menține o bună igienă orală, intervențiile stomatologice nu sunt recomandate și folosește apa de gură. Un bun obicei, pentru a trece peste stările emoționale care te copleșesc este să vorbești des cu copilul sau citește-i. Evită piscinele și băile publice pentru a nu intra în contact cu bacterii iar dacă vrei te bucuri de soare, marea este o opțiune. Desigur, la ore adecvate și cu protecție solară!

Între săptămâna 15 de sarcină și 20 medicul poate recomanda amniocenteza pentru a afla dacă există anomalii genetice sau cromozomiale pentru a te asigura că bebelușul este bine.