Ai intrat în săptămâna 12 de sarcină și te îndrepți spre încheierea primului trimestru de sarcină. Multe femei așteaptă momentul pentru că o parte din simptome se retrag. Altele mai rămân puțin și apar modificări în privința apetitului sexual.
Copilul măsoară aproximativ 7 cm în săptămâna 12 de sarcină și se dezvoltă accentuat chiar dacă în cazul unor femei încă nu este vizibilă burtica pentru cei din jur (de obicei la prima sarcină).
Săptămâna 12 de sarcină este un moment important și pentru faptul că scade semnificativ riscul unui avort spontan, deci puteți da vestea celor dragi. Noi îți venim în sprijin și îți spunem tot ce trebuie să știi despre schimbările care apar pentru tine și bebeluș în săptămâna 12 de sarcină.
Săptămâna 12 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici
Spre deosebire de săptămâna 11 de sarcină, acum medicul poate simți, la palpare, că uterul a ajuns în abdomenul inferior. Cu toate acestea, în săptămâna 12 de sarcină, deși burta nu este vizibilă, probabil că ai deja câteva haine destinate acestei perioade. Din cauza mutării uterului din pelvis în abdomen vei simți că senzația de urinare frecventă se diminuează.
Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.
Aici gasiti Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).
Simți o ușoară ameliorare și în privința stării de greață, dar nu dispare starea de oboseală și amețeală. Din săptămâna 12 de sarcină schimbările hormonale vin cu o multitudine de modificări, poți simți o căldură în corp care să te facă să transpiri mult, îți deranjează somnul, însă trebuie să le depășești. Este posibil să simți arsuri retrosternale (pirozis), căci multe dintre femei experimentează abia acum asta, dar, pentru cele care s-au confruntat cu pirozis înainte de săptămâna 12 de sarcină, se poate ameliora acest siptom.
Se produc schimbări determinate de progesteron, care presupun relaxarea vaselor de sânge și creșterea circulației sanguine. Vei observa o scădere a tensiunii arteriale și a glicemiei ceea ce duce la amețeli. Din săptămâna 12 de sarcină apar modificări la nivelul pielii, închiderea culorii alveolelor mamare sau pete la nivelul pomeților sau al frunții. Apare așa numita linie neagă pe abdomen, specifică perioadei de sarcină, și te poți confrunta și cu cârceii, la picioare.
Gama Rilastil Strech Marks este gama special concepută pentru prevenirea şi tratarea activă a vergeturilor. Are acţiune dublă: îmbunătăţeşte elasticitatea şi turgorul pielii, prevenind formarea vergeturilor şi totodată hidratează şi hrăneşte pielea.
Odată cu săptămâna 12 de sarcină intervine o schimbare în privința libidoului: pentru unele femei acesta crește, în cazul altora, poate dispărea.
Bebelușul în săptămâna 12 de sarcină
Are aproximativ 15 grame; schimbarea importantă din săptămâna 12 de sarcină este că începe dezvoltarea reflexelor. Copilul va produce mișcări subtile la atingerea ta pe abdomen, te simte. Își mișcă degetele, poate clipi, căci pleoapele sunt formate complet, dar le ține închise și face mișcări încă insesizabile pentru tine.
Măduva spinării începe să producă celule albe, importante în privința imunității iar splina și ficatul produc anticorpi. Glandele sudoripare funcționează, la fel și cele salivare. Din săptămâna 12 de sarcină debutează formarea amprentelor.
I s-au dezvoltat unghiile, îi crește părul iar urechile se deplasează în poziția finală. Organele cresc în dimensiuni, rinichii secretă urina iar sistemul nervos continuă dezvoltarea. Practic, din săptămâna 12 de sarcină organele sunt formate, dar necesită maturizare. Inclusiv organele genitale se măresc și devin tot mai vizibile.
Din săptămâna 12 de sarcină mușchii se contractă și se relaxează pentru a se pregăti să împingă mâncarea în intestine (peristaltism). Glanda hipofiză începe și ea să sintetizeze hormonii.
Săptămâna 12 de sarcină – sfaturi și recomandări
Aștepți cu nerăbdare o programare la ecografie în săptămâna 12 de sarcină pentru a afla mai multe, dar nu ezita să-ți întrebi medicul de orice nelămurire. Eventual, pregătește-te cu întrebări, discutați legat de vaccinul antigripal, mai ales că îți scade puțin sistemul imunitar în sarcină.
În a treia lună de sarcină, lucrurile evoluează în privința copilului, dar pentru tine pot apărea schimbări cum ar fi cele legate de apetitul sexual. Este important să discuți cu partenerul tău despre asta și să găsiți soluții care să sprijine legătura voastră intimă și emoțională.
Continuă cu un regim alimentar sănătos, bogat în legume, fructe, lactate, proteine și să faci mișcare (exerciții Kegel). Simptomele din săptămâna 12 de sarcină îți afectează starea, dar amețelile pot fi ameliorate cu ajutorul meselor regulate, echilibrate și ridicarea picioarelor puțin mai sus pentru o circulație sanguină accelerată, când te întinzi în pat. Pentru ameliorarea refluxului gastro-esofagian nu te întinde imediat după masă iar mesele, mici și dese.
Urmează întocmai recomandările medicului și nu uita de hidratare corespunzătoare cu apă și supe. Cremele antivergeturi și anticelulitice trebuie să facă parte din rutina ta de îngrijire precum și cele hidratante, destinate gravidelor. Adoptă un echilibru în privința poftelor alimentare (evită, fast food, gustările la ore târzii, grăsimi nesănătoase și dulciuri) pentru a nu lua prea mult în greutate.
Din săptămâna 12 de sarcină puteți face un buget pentru copil și pentru a întâmpina mai ușor cheltuielile care apar. Urmărește oferte și promoții și achiziționează lucruri folositoare, neutre, căci nu cunoști sexul copilului.