O igienă orală completă este obligatorie pentru menținerea sănătății dinților. Chiar dacă nu aveți probleme, prevenția este importantă și implică utilizarea produselor corecte de îngrijire orală, precum și atenția la obiceiurile zilnice.
- Nu te culca fără să te speli pe dinți
Nu este un secret faptul că recomandarea generală este de a peria dinții de cel puțin două ori pe zi. Cu toate acestea, mulți dintre noi continuă să neglijeze spălatul dinților înainte de culcare, deși acest obicei are rolul de a elimina bacteriile și placa care se acumulează pe tot parcursul zilei.
- Periază corect dinții
Modul în care îți speli dantura este la fel de important – de fapt, un periaj incorect este similar cu a nu te spăla deloc pe dinți. Acordă timp periajului (aprox. 3 minute), folosește periuța de dinți cu mișcări blânde, circulare de sus în jos, pentru a îndepărta placa bacteriană.
- Nu neglija curățarea limbii
Prin eliminarea depunerilor de pe limbă, adică prin eliminarea stratului alb, dispare mirosul neplăcut al gurii, așa numita halenă, senzațiile gustative devin mai clare. Curăță ușor limba de fiecare dată când te speli pe dinți.
- Folosește o pastă de dinți cu fluor
Când vine vorba de pasta de dinți, există criterii de selecție mai importante decât puterea de albire sau aromă. Indiferent de versiunea pe care o alegi, asigură-te că are în compoziție fluor. Deși există opinii diferite cu privire la utilizarea produselor care conțin fluor, această substanță rămâne un pilon în sănătatea bucală. Fluorura are proprietatea de a combate bacteriile care pot duce la apariția cariilor și formează o barieră de protecție pentru dinți.
- Ața dentară este la fel de importantă ca periajul
Ața dentară nu are doar rolul de a îndepărta alimentele rămase în spațiile interdentare, ci este o modalitate de a stimula gingiile, de a reduce placa bacteriană și de a ajuta la scăderea inflamației. Utilizarea aței dentare o dată pe zi este suficient. În cazul în care nu îți place să utilizezi ața dentară, poți încerca periuțele interdentare.
- Nu uita de apa de gură
Periajul este esențial pentru menținerea sănătății dinților, dar nu este suficient. Utilizarea zilnică a unei ape de gură va ajuta la eliminarea bacteriile dăunătoare. Rolul apei de gură este de a pătrunde în locurile greu accesibile din cavitatea bucală, precum și de a remineraliza smalțul dentar.
- Consumă fructe și legume crocante
Produsele alimentare proaspete și crocante conțin nu doar fibre mai sănătoase, dar sunt și o alegere sănătoasă pentru dinți. Acestea ajută la curățarea dinților, la stimularea gingiilor și acționează ca abrazivi naturali înlăturând petele. Spre exemplu, broccoli, spanacul sau salata verde conțin compuși minerali care acționează ca un film, protejând dinții de acțiunea pigmenților din diferite alimente care i-ar putea păta.
- Limitează consumul alimentelor acide și cu zahăr
Astfel de alimente vin la pachet cu un grad mare de risc privind sănătarea dinților, deoarece erodează smalțul acestora. Fructele acide, ceaiurile și cafeaua pot, de asemenea, să uzeze smalțul dentar. Prin urmare, mare grijă la alimentele consumate!
- Consultă medicul dentist periodic
Pentru menținerea sănătății orale generale, respectarea recomandărilor de mai sus este foarte importantă. Cu toate acestea, chiar și cei mai perfecți și sănătoși dinți trebuie prezentați la consult în mod regulat pentru identificarea potențialelor probleme.